Αμερικανός αναλυτής: “Ένας πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας είναι πιο πιθανός από ποτέ, με ευθύνη των Τούρκων”
Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα 1945 (που αναδημοσιεύτηκε και σε ανεξάρτητα τουρκικά ΜΜΕ) ο Αμερικανός αναλυτής Μίκαελ Ρούμπιν επιχειρηματολογεί και προβλέπει ότι το θερμό επεισόδιο είναι πια προ των πυλών, κυρίως για τους εξής λόγους.
Πρώτον, όπως λέει, ο Ερντογάν είναι “ανοιχτά ρεβανσιστής”. Επιδιώκει, κατά την οπτική του Αμερικανού, να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης (η οποία καθόρισε τα σύνορα των δύο χωρών το 1923) και υποστηρίζει, ψευδώς, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, ότι η Ελλάδα παραβιάζει τον όρο της αποστρατικοποίησης.
“Είναι φανερό ότι οι Τούρκοι θέλουν να έχουν υπό την κατοχή τους όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γι’ αυτό και τα τουρκικά αεροπλάνα παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Οι δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κρατούν ίσες αποστάσεις, χειροτερεύουν τα πράγματα” υπογραμμίζει ο Ρούμπιν.
Δεύτερον, “είναι σαφές ότι η τουρκική οικονομία καταρρέει. Ο πληθωρισμός είναι πλέον μεγαλύτερος του 80% ενώ η αξία της τουρκικής λίρας έχει μειωθεί σημαντικά. Την ίδια ώρα ο Ερντογάν και οι οικογένειά του έχουν γίνει δισεκατομμυριούχοι. Η αντιπολίτευση περιθωριοποιείται ή και φυλακίζεται αλλά ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη”.
Ο Ρούμπιν συμπεραίνει εδώ ότι μία κρίση θα μετατοπίσει το ενδιαφέρον του τουρκικού λαού και μία επιχείρηση κατάληψης ελληνικών νησιών “θα ήταν η τέλεια εκτροπή”.
Ο Αμερικανός αναλυτής εκτιμά ότι η στάση των ΗΠΑ οι οποίες πιστεύουν ότι στις προσεχείς τουρκικές εκλογές ο Ερντογάν μπορεί να ηττηθεί λόγω της κόπωσης του τουρκικού λαού δεν είναι η ενδεδειγμένη. Προβλέπει ακόμα ότι σε περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος διαπιστώσει ότι δεν έχει ελπίδες να επικρατήσει στις εκλογές, μπορεί να προτιμήσει να τις αποφύγει κηρύσσοντας τη χώρα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.“Η τέλεια λύση θα ήταν ένας πόλεμος με την Ελλάδα” τονίζει.
Ο Ρούμπιν συνεχίζει με κριτική στην κυβέρνηση Μπάιντεν αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τους τελευταίους μήνες παρουσιάζεται ενδοτική απέναντι στην Τουρκία κάνοντας και τις σχετικές παραχωρήσεις στο ζήτημα της πώλησης νέων F-16. O Ερντογάν ερμήνευσε αυτήν την κίνηση ως πράσινο φως για να κλιμακώσει τις επιθέσεις του προς τους γείτονές του και για να επιδιώξει την εκ νέου αγορά S-400 από τη Ρωσία. “Το παιχνίδι της Τουρκίας είναι διπλό στην Ουκρανία. Κάνει πολλά για να βοηθήσει τη Ρωσία” γράφει ο Ρούμπιν.
Και καταλήγει: Η κυβέρνηση Μπάιντεν εντός του έτους πρέπει να απαντήσει πειστικά στο ερώτημα τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί η τουρκική επιθετικότητα και πως μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα τουρκικά drone και αεροπλάνα. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναρωτηθούν αν μπορούν να παραμένουν στο περιθώριο σε περίπτωση που ένα μέλος του ΝΑΤΟ επιτεθεί σε ένα άλλο.