ΔΕΘ: Όλα εξαρτώνται από Βρυξέλλες, πληθωρισμό – “Γράψε σβήσε” για τις ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης -Ποια έχουν “κλειδώσει”
Καθοριστική θα είναι η επόμενη εβδομάδα για την κυβέρνηση διότι θα «κλειδώσει» μια σειρά σημαντικών ζητημάτων. Εντός των επόμενων ημερών θα καθαρίσει το τοπίο στην Ευρώπη απέναντι στην ενεργειακή κρίση, θα κλειδώσει το πακέτο παροχών της ΔΕΘ και θα καθοριστεί ο οδικός χάρτης μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται συνεχής συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο για να οριστικοποιηθούν οι παροχές που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός το Σάββατο, στην ΔΕΘ.
Της Άννας Καραβοκύρη
Όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός το πακέτο παροχών που θα εξαγγείλει θα είναι «μετρημένο και ζυγισμένο ώστε οι πρόσκαιρες ανάγκες να μην ναρκοθετήσουν τις εθνικές αναγκαιότητες».
Όπως συνομολογούν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κι έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος και οι πόροι από τα κρατικά ταμεία δεν είναι ανεξάντλητοι.
Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα της την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για να το πετύχει αποτελεσματικά αυτό εναποθέτει τις ελπίδες της στην ευρωπαϊκή στήριξη.
- «Ελπίζουμε, ενθαρρύνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες -όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές- διότι χωρίς ευρωπαϊκή αντιμετώπιση είναι πολύ δύσκολο να τιθασεύσουμε αυτή την εκρηκτική άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου» δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός.
Καθοριστική για τα μέτρα ενίσχυσης απέναντι στην «βαρυχειμωνιά» που θα επιφέρει νέο κύμα ανατιμήσεων από το φθινόπωρο, θα είναι η στάση των Βρυξελλών. Μια ημέρα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο,, στις 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται Έκτακτη Σύνοδος Υπουργών Ενέργειας για να συζητήσουν την απάντησή τους στην άνοδο των τιμών της ενέργειας που πλήττει την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τα νοικοκυριά και στις 14 του μήνα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα περιγράψει τις προτάσεις της Επιτροπής για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας.
Ταυτόχρονα, την παραμονή της ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ θα έχει ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναμένει οριακή μείωση ώστε να μπορέσει να δρομολογήσει νέα μέτρα στήριξης των πολιτών. Όμως για το Μέγαρο Μαξίμου ο πιο καθοριστικός παράγοντας είναι η στάση των Βρυξελλών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.
- Στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν πως στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξουν τολμηρές προτάσεις για την αποκλιμάκωση της κρίσης και κατ επέκταση θα μπορεί να «εμπλουτιστεί» το καλάθι της ΔΕΘ με γενναία μέτρα.
Μέχρι τώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα περιμένοντας να έχει πρώτα καλύτερη εικόνα και για τα δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά και για την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» για το καλάθι της ΔΕΘ είναι:
- κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους,
- αύξηση των συντάξεων από το 2023,
- αύξηση του κατώτατου μισθού,
- νέα επιταγή ακρίβειας για τη στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
- μείωση του τέλους επιτηδεύματος.
- Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ, από το 24% στο 22% και του μειωμένου από το 13% στο 11%, σε μια προσπάθεια να μετριαστεί η ακρίβεια.
Τέλος, επειδή η χώρα βρίσκεται πλέον σε προεκλογική πορεία εννέα μηνών ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει μια αποτίμηση των τριών ετών της διακυβέρνησης του και θα θέσει στο δημόσιο διάλογο το δίλλημα της πολιτικής σταθερότητας ή της πολιτικής αστάθειας.