Πρώτο κοινοβουλευτικό “κρας τεστ” για τις υποκλοπές – Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών για έγκριση Δεμίρη παρουσία Γεραπετρίτη
Συνεδριάζει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αν και τυπικά, η ημερήσια διάταξη έχει μόνον ένα θέμα- την έγκριση του διορισμού του πρέσβη Θεμ. Δεμίρη ως νέου διοικητή της ΕΥΠ, είναι, η πρώτη φορά μετά την αποκάλυψη πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Ν. Ανδρουλάκη, που οι 19 εκπρόσωποι όλων των κομμάτων θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο και θα δοκιμάσουν τις τακτικές τους επίθεσης (η αντιπολίτευση) και άμυνας (η κυβέρνηση).
Η συνεδρίαση αναμένεται θυελλώδης καθώς θα παρίσταται ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στις 29 Ιουλίου είχε υποστηρίξει ότι δεν παρακολουθείται από την ΕΥΠ κανένας πολιτικός.
Στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής είχε μιλήσει (και διαψεύστηκε από τις αποκαλύψεις) και ο, στη συνέχεια καρατομηθείς, τότε διοικητής της ΕΥΠ και εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει την εποπτεία της υπηρεσίας, Παναγιώτης Κοντολέων.
Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις των βουλευτών με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει αποφασίσει να μην ψηφίσει την τοποθέτησή του στην ΕΥΠ καθώς δεν αποτελεί διακομματική επιλογή.
Όπως επισημάνθηκε κατά την κοινή συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου και Προεδρείου της ΚΟ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο Θ. Δεμίρης «είναι επιλογή Μητσοτάκη που είναι εγκέφαλος του σκανδάλου και πηγαίνει προφανώς με εντολή συγκάλυψης και όχι διαλεύκανσης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, παράνομων και νόμιμων».
Το εκρηκτικό κλίμα προετοίμασε και η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που χαρακτήρισε «υπηρεσιακή αστοχία» την όλη υπόθεση. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, αν παρακολουθούνταν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, άφησε ανοικτό το θέμα, λέγοντας ότι «δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού αντίστοιχο ζήτημα με αυτό του κ. Ανδρουλάκη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ερμήνευσε τη δήλωση ως έμμεση επιβεβαίωση ότι υπήρξαν και άλλες παρακολουθήσεις.
Ή δεν καταλαβαίνουν ή διαστρεβλώνουν, ήταν η κυβερνητική απάντηση.
Επόμενη πράξη, η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια την Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα για την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής- με πρώτο επίδικο το χρονικό εύρος της διερεύνησης.