Γιατί δεν είναι ορθολογικό να επιδοτείται οριζοντίως και αδιακρίτως η κατανάλωση ενέργειας…
Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν για την επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού, χτες, ξεχωρίσαμε ότι το ελληνικό κράτος, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, πέραν των ευάλωτων νοικοκυριών θα επιδοτεί και το 90% της αύξησης των τιμολογίων όλων των νοικοκυριών, όσο ρεύμα κι αν καταναλώνουν, για όλες τις κατοικίες που διαθέτουν, όσες κι αν είναι αυτές, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ακόμα κι αν πρόκειται για ευκατάστατα ή/και πλούσια νοικοκυριά, που θα μπορούσαν να πληρώσουν τις αυξημένες τιμές.
Δύο παρατηρήσεις:
Πρώτη, η επιδότηση χωρίς εισοδηματικά/περιουσιακά κριτήρια είναι άδικη, σε βάρος όσων είναι οικονομικά ασθενέστεροι. Το ελληνικό κράτος δεν δίνει ενισχύσεις από το περίσσευμά του –δεν υπάρχουν πλεονάσματα. Αντλεί έσοδα για να δίνει ενισχύσεις είτε από περαιτέρω δανεισμό (όσο ήταν ανοιχτές οι αγορές…) είτε από την υπερφορολόγηση των παραδοσιακών υποζυγίων μέσω των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και άλλων) που αυξάνονται λόγω πληθωρισμού, αφού οι ίδιοι συντελεστές υπολογίζονται επί αυξημένων τιμών. Για τις επιδοτήσεις στους έχοντες και κατέχοντες συνεισφέρουν από το υστέρημά τους και οι πιο φτωχοί, είτε μέσω της αποπληρωμής του χρέους είτε μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων. Πρόκειται, επί της ουσίας, για αναδιανομή πλούτου σε βάρος των ασθενέστερων.
Δεύτερη, η επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ή καυσίμων κίνησης δεν είναι μια αδιαμφισβήτητα ορθολογική πολιτική και, πάντως, δεν είναι αυτονόητη πολιτική, ειδικά σε περίοδο που είναι βέβαιο ότι η κατανάλωση ενέργειας θα μειωθεί είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει -πιθανότατα, δε, τα προβλήματα θα γίνουν αισθητά μέσα στον Αύγουστο. Το ορθολογικό και δίκαιο θα ήταν να μην επιδοτείται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ή/και καυσίμων αλλά να δίδονται εισοδηματικές ενισχύσεις σε εκείνα τα νοικοκυριά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, πράγμα που μπορεί να προσδιοριστεί ευκρινώς και διαφανώς με τον καθορισμό σχετικού ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος. Μετά, κάθε δικαιούχος θα αποφασίζει πως θα δαπανήσει την ενίσχυση που θα λάβει: Αν θα τη δαπανήσει για ηλεκτρισμό ή βενζίνη ή θα κάνει οικονομίες σε αυτά και θα θελήσει να καλύψει άλλες ανάγκες της οικογένειας.
Το KReport πιστεύει ότι αυτή είναι μια συζήτηση που κάποια στιγμή εκ των πραγμάτων θα ανοίξει, κι όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι παροδικό, η κρίση δεν θα λήξει αύριο. Η εποχή της άφθονης και φτηνής ενέργειας έχει περάσει ανεπιστρεπτί –δεν θα επιστρέψουμε σε αυτήν ούτε μετά τη λήξη του πολέμου. Στο πιο καλό σενάριο -σε αυτό, δηλαδή, που αντιμετωπίζουμε με επιτυχία την κλιματική κρίση, όπερ δεν είναι το πιο πιθανό…- θα περάσουμε μέσα από την «κοιλάδα των στεναγμών» πριν βγούμε στο ξέφωτο της πράσινης ενέργειας. Καλό είναι να σκεφτούμε, να σχεδιάσουμε και να μη φοβόμαστε να τεστάρουμε τα βήματά μας για να φτάσουμε ως αυτήν.
Πηγή: K-Report