Ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις από το φθινόπωρο – Εκτοξεύτηκαν πάλι οι τιμές σε φυσικό αέριο και χονδρική ρεύματος
Nέο τσουνάμι ακρίβειας αναμένεται να πλήξει από τον Σεπτέμβριο τα νοικοκυριά και τους καταναλωτές…
Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το κύμα ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα και πιθανότατα με μεγαλύτερη ένταση, ιδίως σε βασικά αγαθά διατροφής που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
Οι προμηθευτές ήδη έχουν αποστείλει προς τους υπεύθυνους των σούπερ μάρκετ νέους τιμοκαταλόγους τους οποίους και θα θέσουν σε ισχύ από τον επόμενο μήνα.
Αναφορικά με το που θα «χτυπήσουν» οι αυξήσεις, δεν είναι απόλυτα σαφές. Εκείνο πάντως που προβληματίζει είναι τι θα συμβεί με τα γαλακτοκομικά, αφού παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις. H εγχώρια παραγωγή γάλακτος εμφανίζεται φέτος μειωμένη καθώς λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, πολλά ζώα υποσιτίζονται ενώ άλλα οδηγούνται σε σφαγή από τους κτηνοτρόφους, στην προσπάθειά τους να μειώσουν την ζημιά.
Η ακρίβεια πάντως, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δεν σταμάτησε να καλπάζει και τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, άνοδο και μάλιστα διψήφια παρατηρήθηκε σε Ψωμί – Δημητριακά με 16,7%, Κρέατα 16,7%, γαλακτοκομικά 16,4%, Έλαια – Λίπη με 27,3% και λαχανικά με 13,4%.
Μικρές αυξήσεις παρατηρήθηκαν τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο σχεδόν στο σύνολο των ειδών διατροφής.
Ενέργεια και πληθωρισμός
Η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη προσπαθούν από τώρα να εξοικονομήσουν Ενέργεια και προετοιμάζονται για τα χειρότερα.
Στην Ελλάδα, αν και η εξάρτηση από το φυσικό αέριο είναι μικρότερη π.χ. από τη Γερμανία, που πρέπει να βρει τρόπους να κρατήσει “ανοικτή” τη βιομηχανία της, οι προετοιμασίες για ενδεχόμενες νέες δυσάρεστες εκπλήξεις, συνεχίζονται. Με φόντο το υπαρκτό πρόβλημα της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων, η Ρεβυθούσα φαίνεται ότι αρχίζει να ανεβάζει στροφές, αξιοποιώντας την πλωτή δεξαμενή που αυξάνει τη χωρητικότητα της στις 375.000 κυβικά μέτρα.
Ήδη, ο αρχικός προγραμματισμός για το Σεπτέμβριο αποκαλύπτει ότι αναμένονται τουλάχιστον 8 φορτία, συνολικού όγκου 546.231 κυβικών μέτρων, με απόδοση περίπου 3,9 TWh, ωστόσο όπως δείχνει η εμπειρία είναι πολύ πιθανό ο αριθμός ή ο όγκος των φορτίων να αυξηθεί πλησιάζοντας προς το τέλος Αυγούστου, όταν και θα υπάρχουν επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τη ζήτηση.
Επέστρεψε σε ψιλές τιμές το φυσικό αέριο
Φυσικά πέρα από την επάρκεια φυσικού αερίου άρα και ηλεκτρικού ρεύματος, η Ευρώπη “καίγεται” και για τις τιμές. Το φυσικό αέριο, μετά από ένα τριήμερο υποχώρησης ακόμα κι από τα ούτως ή άλλως υψηλά επίπεδα των 190 ευρώ, επέστρεψε στα 207 ευρώ, χωρίς μάλιστα να συντρέχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Η άνοδος αυτή, καθώς και η επικράτηση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της ημέρας, επανέφερε τη χονδρική τιμή του ρεύματος στα επίπεδα των 375 ευρώ, ενώ όπως προκύπτει από το Συγκριτικό Χάρτη, στο ίδιο “καζάνι” βράζει όλη η Ευρώπη.
Οι επιχορηγήσεις και ο πληθωρισμός
Έτσι, με τη συμπλήρωση του πρώτου 10ημέρου του Αυγούστου, η μέση χονδρική τιμή διαμορφώνεται στα 370,11 ευρώ, όταν τον Ιούλιο- που ήταν ο πιο “βαρύς” μήνας- είχε διαμορφωθεί στα 338,14 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται να ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι οι κρατικές επιδοτήσεις μόνο από τον Προϋπολογισμό, θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 160 εκ ευρώ του αρχικού πλάνου, θα προσεγγίσουν τα 300 εκ ευρώ για τον Αύγουστο και πιθανώς να πάνε υψηλότερα το Σεπτέμβριο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο οι τιμές στο φυσικό αέριο (+349% από πέρσι) και το πετρέλαιο (+35% από πέρσι), παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα, οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχίζονται, ανατροφοδοτώντας τον κύκλο των δευτερογενών ανατιμήσεων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.
Σύμφωνα με ειδική ανάλυση του ΔΝΤ για τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού τις τελευταίες δεκαετίες, το “μπαλάκι” έχει περάσει στα χέρια των Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες όπως φαίνεται ενεργούν, πλέον, συντονισμένα, εφαρμόζοντας πολιτικές επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια. Κατά το Ταμείο οι Κεντρικές Τράπεζες θα πρέπει να επιμείνουν σε αυτήν τη γραμμή, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες, που θα διαιώνιζαν το πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι ότι αν και η στρατηγική της συντονισμένης αύξησης επιτοκίων φαντάζει ως το μόνο “εργαλείο” για να “φρενάρει” τη ζήτηση άρα και τον πληθωρισμό, μια λανθασμένη “δοσολογία” θα μπορούσε να προκαλέσει “ασφυξία” στις οικονομίες και να επιφέρει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα…