ΔΕΘ: “Κλείδωσαν” τα νέα μέτρα στήριξης – Δηλώσεις Σταϊκούρα για δημοσιονομικό χώρο υπέρ της κοινωνίας
Επιπλέον στήριξη, με διάφορα σενάρια να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εξετάζει η κυβέρνηση με στόχο να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠE ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: «η Κυβέρνηση, κάθε φορά που δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, τον αξιοποιεί πλήρως, προς όφελος της κοινωνίας – και ιδίως της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων».
Αναφέρει επίσης ότι «τον Σεπτέμβριο θα είμαστε σε θέση να έχουμε καλύτερη εικόνα του νέου δημοσιονομικού χώρου – μετά από αυτόν που διαμορφώθηκε τον Μάρτιο και τον Ιούνιο – ο οποίος δημιουργείται από την καλή πορεία της οικονομίας και την καλύτερη, έναντι των προβλέψεων, πορεία του τουρισμού».
Και στην δήλωσή του ο υπουργός καταλήγει: «στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πώς θα διατεθεί ο χώρος αυτός για την περαιτέρω στήριξη των πολιτών, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».
- Στο οικονομικό επιτελείο εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα δίνει απαντήσεις στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας και παράλληλα θα διατηρεί την δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπου βρεθούν και όπου σταθούν, αναφέρουν ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται την κατάλληλη στιγμή και αφού πρώτα σταθμίζονται τα δεδομένα και οι ανάγκες τόσο της οικονομίας, όσο και της κοινωνίας.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγο πριν την ΔΕΘ και αφού σταθμιστούν τα δεδομένα που θα υπάρχουν εκείνη την στιγμή, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, αφού τα πάντα γύρω μας μεταβάλλονται με τρομερά γρήγορους ρυθμούς, τόσο σε ότι αφορά το οικονομικό, όσο και το γεωπολιτικό περιβάλλον.
- Πάντως, η Ελλάδα στην κρίσιμη αυτή περίοδο, είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό λόγω τουρισμού. Με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, έχουν ξεπεραστεί προς το καλύτερο οι αρχικές προβλέψεις για την πορεία των εσόδων, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και παράγοντες της αγοράς.
Το περιεχόμενο του πακέτου της ΔΕΘ σε καμία περίπτωση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, όπως άλλωστε είναι φυσικό. Σενάρια υπάρχουν αρκετά, αλλά όπως σημειώνουν και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπάρξει ακόμη και το περίγραμμα των όποιων αποφάσεων ληφθούν.
Το πρώτο ζητούμενο είναι το ύψος του δημοσιονομικού χώρου που θα υπάρξει και το δεύτερο η πορεία της οικονομίας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη. Ανάλογα λοιπόν με τα παραπάνω, καθώς και την πορεία των τιμών στο κομμάτι της ενέργειας, θα πράξουν στην κυβέρνηση.
- Κομβικό στοιχείο στην λήψη των οριστικών αποφάσεων η πορεία των εσόδων. Ήδη τα δείγματα είναι θετικά και όχι μόνο από το κομμάτι του τουρισμού. Ήδη ένα μεγάλο μέρος από την επιστρεπτέα προκαταβολή έχει μπει στα κρατικά ταμεία, όπως επίσης και από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. Στην περίπτωση που η τάση αυτή συνεχιστεί, είναι αυτονόητο ότι ο δημοσιονομικός χώρος θα είναι μεγαλύτερος.
Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν στα σκαριά το δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόσθετες δαπάνες στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ χωρίς να μεταβάλλεται ο στόχος για το εφετινό πρωτογενές έλλειμμα (2% του ΑΕΠ).
Με βάση τα στοιχεία έως το τέλος Ιουνίου, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν τα 26,259 δισ. ευρώ με υπέρβαση 2,079 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και τα φορολογικά έφτασαν τα 24,673 δισ. ευρώ με υπέρβαση 3,584 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού. Η κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου και εκεί θα στηριχθούν οι πρόσθετες παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν στην εφετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
- Σύμφωνα με τη Real News, στις εισηγήσεις που έχει δεχθεί το Μέγαρο Μαξίμου από το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται ακόμα μία σειρά από μέτρα συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, όπως αυξημένο επίδομα θέρμανσης από τον Οκτώβριο, fuel pass 3, επιτάχυνση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, αύξηση των συντάξεων από την 1 η Ιανουαρίου και, βεβαίως, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, κόστους 450 εκατ. ευρώ.
Σε αυτά πρέπει να προστεθούν η συνέχιση των επιδοτήσεων ρεύματος αλλά και ένα ευρύ σχέδιο για δωρεάν στέγη σε νέα ζευγάρια. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές του φθινοπώρου, αφού σταθμίσει όλα τα δεδομένα όσον αφορά την πορεία της οικονομίας και τις διεθνείς εξελίξεις.
Το ύψος της επιταγής ακρίβειας και το εύρος των δικαιούχων θα αποφασιστούν έως το τέλος του μήνα, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του συνολικού πακέτου των παροχών που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ένας παράγοντας που θα κρίνει τον τελικό αριθμό των δικαιούχων είναι το αν σε αυτόν θα συμπεριληφθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στη χορήγηση ενός έξτρα βοηθήματος στη συγκεκριμένη ομάδα, εν είδει 13ης σύνταξης.
Το περασμένο Πάσχα, επιταγή ακρίβειας είχε δοθεί σε 1,7 εκατ. ευάλωτους συνταξιούχους, άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους επιδόματος παιδιού.
Το οικονομικό επιτελείο, πριν από την οριστικοποίηση των τελικών μεγεθών, θέλει να έχει εικόνα του πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στο φυσικό αέριο και κατ’ επέκταση στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς, εάν οι τιμές συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, θα περιοριστεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα κατευθυνθεί σε παροχές ενίσχυσης των νοικοκυριών. «Κλειδί», άλλωστε, θα είναι οι ενεργειακές επιδοτήσεις, που θα κρίνουν ποιες από τις υποψήφιες παροχές στήριξης των εισοδημάτων που περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα θα υλοποιηθούν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, realnews