Μπάϊντεν: Η χειραψία-γροθιά με τον μπιν Σαλμάν- Οι συμφωνίες και η νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας
Τα ενεργειακά και ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή ώθησαν τον Μπάιντεν και τις ΗΠΑ να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση με τη Σαουδική Αραβία, αποφασίζοντας τελικά να μην απομονώσουν τον πετρελαϊκό γίγαντα του Κόλπου που έχει ενισχύσει τους δεσμούς του με τη Ρωσία και την Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό ο Μπάιντεν επισκέφθηκε σήμερα τη Σαουδική Αραβία, ανταλλάσσοντας γροθιά, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και χειραψία με τον βασιλιά Σαλμάν.
Υπενθυμίζεται πως ο Μπάιντεν και οι αμερικανικές Αρχές είχαν ασκήσει έντονη κριτική στην ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, φωτογραφίζοντας μάλιστα τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ως υπεύθυνο. Ο Αμερικάνος πρόεδρος προεκλογικά είχε δεσμευτεί να κάνει «παρία» τη Σαουδική Αραβία στην παγκόσμια σκηνή. Ωστόσο όταν εξελέγη, αποχαρακτήρισε μια αναφορά των μυστικών υπηρεσιών για τις ευθύνες του πρίγκιπα διαδόχου σε αυτήν την υπόθεση.
Ο Μπάιντεν θα έχει συνομιλίες με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ για σειρά θεμάτων, από το πετρέλαιο μέχρι τους εξοπλισμούς, ενώ σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους θα θέσει και το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ μετρίασε τις προσδοκίες για οποιαδήποτε άμεση ενίσχυση της προσφοράς πετρελαίου που θα βοηθούσε στη μείωση του υψηλού κόστους της βενζίνης και επομένως στην αντιμετώπιση του υψηλότερου πληθωρισμού στις ΗΠΑ εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Λίγο πριν από την άφιξη του Μπάιντεν στην Τζέντα, έγιναν δύο ανακοινώσεις: το Ισραήλ είπε ότι δεν έχει «καμία αντίρρηση» για την παράδοση δύο νησιών στην Ερυθρά Θάλασσα στη Σαουδική Αραβία, η οποία με τη σειρά της άνοιξε τον εναέριο χώρο της για «όλους τους αερομεταφορείς», συμπεριλαμβανομένων και των ισραηλινών – μια απόφαση που ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ιστορική».
Αυτές οι δύο ενέργειες θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους αναλυτές, να ανοίξουν τον δρόμο για μια πιθανή προσέγγιση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ. Το Ισραήλ εξομάλυνε άλλωστε τις σχέσεις του, το 2020, με δύο συμμάχους του Ριάντ: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.
«Είναι ένα πρώτο βήμα», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, ευχαριστώντας τη Σαουδική Αραβία για την απόφασή της. Αύριο Σάββατο ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο των ηγετών των αραβικών μοναρχιών του Κόλπου.