Έξαρση κοροναϊού: Στάση αναμονής για διασωληνώσεις και κρούσματα που αναμένεται να φθάσουν τις 30.000 – Πότε θα έχουμε ύφεση
Η έκρηξη κρουσμάτων και η εκτόξευση των νοσηλειών λόγω του κοροναιού έχει προκαλέσει προβληματισμό και έχει σημάνει συναγερμό. Χθες Τρίτη ανακοινώθηκαν 20.084 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων οι 3.664 είναι επαναλοιμώξεις της νόσου. Ανησυχία όμως υπάρχει και για τις νοσηλείες οι οποίες αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο χτες έγιναν 231 εισαγωγές, αύξηση 10% με βάση τον εβδομαδιαίο μέσο όρο.
Πάντως, οι 20.084 νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν χθες, φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή στο επιδημικό κύμα που σαρώνει τη χώρα.
Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται νέα αύξηση των κρουσμάτων, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι δεν αποκλείεται να δούμε νούμερα κοντά στις 25.000 χιλιάδες ή και ακόμη περισσότερο.
Το κρίσιμο σημείο ωστόσο, είναι τι θα γίνει με τους ασθενείς που θα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Μέχρι στιγμής, η αύξηση που καταγράφεται είναι μικρή, ωστόσο, λόγω της εκτόξευσης των νοσηλειών σε απλές κλίνες, εκτιμάται ότι θα υπάρξει και στις ΜΕΘ σταδιακή πίεση.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας χθες, στον Real Fm 107,1 επεσήμανε ότι τα κρούσματα θα ανέλθουν στα 23.000 – 25.000 έναντι 13.000 που είναι σήμερα κατά μέσο όρο την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να υπάρξει διπλασιασμός μέχρι τα μέσα του Ιουλίου.
Μετά από αυτή την περίοδο περιμένουμε την φάση αποκλιμάκωσης», τόνισε ο καθηγητής.
Σε ερώτηση αναφορικά με το αν εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν οι εισαγωγές σε απλές κλίνες και ΜΕΘ, ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε θετικά και συμπλήρωσε ότι: «Συμβαίνει ήδη τις τελευταίες ημέρες σε πανελλαδικό επίπεδο. Από το τέλος αυτής της εβδομάδας κι έπειτα δούμε μία πιο σαφή αυξητική τάση η οποία θα συνεχιστεί. Έτσι, προς το τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου μπορεί να έχουμε και 400 εισαγωγές σε κλίνες και ΜΕΘ με ανάγκη για διασωλήνωση».
Την ώρα πάντως που τα κρούσματα αυξάνονται επικίνδυνα, το ερώτημα που αρχίζει να έρχεται στο προσκήνιο, είναι εάν θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε να μπει φρένο στη διασπορά του ιού.
Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε, ότι αν ληφθούν έγκαιρα ορισμένα μέτρα για να μπει «φρένο» στο κύμα αύξησης των κρουσμάτων θα μπορέσουν να αποφευχθούν πολλές εισαγωγές σε ΜΕΘ, ενώ τόνισε ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι απαραίτητη σε ορισμένους χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
Για το θέμα αυτό, μίλησε και ο ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Εξήγησε ότι επαναφορά μέτρων μπορεί να εξεταστεί στην περίπτωση που οι διασωληνώσεις ξεπεράσουν τις 250-300 ωστόσο ότι ακόμα είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο.
Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων, ανέφερε ότι μέχρι τις 10 Ιουλίου αναμένονται μεγάλα νούμερα σε διαγνώσεις που θα κινηθούν μεσοσταθμικά στα 20.000 και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:
- Στις μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5 που είναι πολύ πιο μεταδοτικές στο πλαίσιο της ανοσίας που έχουμε.
- Στον υψηλό αριθμό τεστ που έχουμε αποφασίσει να κάνουμε σαν χώρα. «Είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη και για αυτό το λόγο έχουμε και τη μεγαλύτερη διαγνωστική ικανότητα αυτή τη στιγμή», σημείωσε.