Κρίσιμη Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ικανοποίηση Αθήνας για ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας – Επί ποδός πολέμου για Ερντογάν – Τα τετ α τετ Μητσοτάκη

 Κρίσιμη Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ικανοποίηση Αθήνας για ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας – Επί ποδός πολέμου για Ερντογάν – Τα τετ α τετ Μητσοτάκη

Με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους ξένους ηγέτες, όπως τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Μπόρις Τζόνσον και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε προς τιμή των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Σήμερα ξεκινά η κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Οι συζητήσεις έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κουβέντιασαν για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αμερική, με τους δυο ηγέτες να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον ομόλογό του, του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο θα έχει και διμερή συνάντηση την Τετάρτη, με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, με τους οποίους συζήτησε θέματα ενδιαφέροντος του ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε, επίσης, ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, όπου εκφράστηκε το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω βελτίωση κυρίως των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ικανοποίηση Αθήνας για Φινλανδία, Σουηδία

Την ικανοποίηση της εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν τα ακόλουθα σχετικά με την εν λόγω συμφωνία: 

  • Δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
  • Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
  • Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.

Η Τουρκία απειλεί πως θα θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και να συνεχίζει τα “παζάρια” παρότι χθες το βράδυ ήρε το βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

  • Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μάλιστα θα συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από τον οποίο αναμένεται να ζητήσει ξανά να δοθεί το “πράσινο φως” για την πώληση νέων F16 στην Τουρκία.

Ορισμένοι στην κυβέρνηση πάντως πιστεύουν ότι εάν η Άγκυρα πάρει τα F16 θα χαμηλώσει και τους τόνους στο Αιγαίο. Άλλοι όμως, πιο ρεαλιστές, δεν είναι τόσο αισιόδοξοι…

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί επίσης σήμερα και με τον πρόεδρο της ΓαλλίαςΕμμανουέλ Μακρόν, με το Παρίσι να έχει ρίξει τους τόνους της ρητορικής απέναντι στην Άγκυρα, αφού προτεραιότητα και για τους Γάλλους ήταν να λυθεί το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας όπερ και εγένετο.

Αντίθετα ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε και πάλι τους τόνους κατά της Ελλάδας χθες, δηλώνοντας ότι δε θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι “να συνέλθουν” στην Αθήνα, ενώ έθεσε το εκβιαστικό ερώτημα εάν αντέχει το ΝΑΤΟ να χάσει την Τουρκία.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται πάντως ότι θα κινηθεί αμυντικά, αναμένοντας εάν σήμερα ή αύριο θα θέσει η Τουρκία ζήτημα για τα νησιά του Αιγαίου, για να απαντήσει αναλόγως και δεν θα θέσει προληπτικά την τουρκική προκλητικότητα στη Συμμαχία. Σε κάθε περίπτωση η “γραμμή” της Αθήνας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Συμμαχία όταν υπάρχει ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η ένταση σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως έλεγαν χθες κυβερνητικές πηγές.

Όσον αφορά στις παράλογες αξιώσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, η χώρα μας επικαλείται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, τις οποίες η Άγκυρα θέλει να ερμηνεύει κατά το δοκούν. Αλλά και το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, που επιβεβαιώνει το νόμιμο δικαίωμα της χώρας μας στην άμυνα, δεδομένου ότι η Τουρκία απειλεί με το casus belli και με την παρουσία της “στρατιάς του Αιγαίου” στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Απόδειξη δε της τουρκικής επιθετικότητας και αναθεωρητισμού αποτελεί ο περίφημος χάρτης της “γαλάζιας πατρίδας”, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε δείξει τόσο στον κ.Μπάιντεν κατά τη συνάντηση τους στο Λευκό Οίκο όσο και στον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς και προφανώς θα καταθέσει και στο τραπέζι του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν βρέθηκαν πάντως χθες το βράδυ στο ίδιο τραπέζι, στο επίσημο δείπνο προς τιμήν των ηγετών των μελών της Συμμαχίας που παρέθεσε ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος ΣΤ΄. Η Σύνοδος των ηγετών ξεκινά σήμερα στις 11:30 με παρέμβαση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Στις 14:30 οι ηγέτες θα καθίσουν σε γεύμα και στις 16:00 θα συνεχιστούν οι εργασίες της Συνόδου, με τη συμμετοχή και της Σουηδίας και της Φινλανδίας, μεταξύ άλλων. Ενώ στις 20:00 οι ηγέτες των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Σχετικά Άρθρα