Euractiv για #Turkaegean: Πώς “πιάστηκαν στον ύπνο” οι ελληνικές αρχές- Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ υπουργείων- Ποιά νομική οδός έχει απομείνει
Το αίτημα για καταχώριση εμπορικού σήματος συνιστά μια «ιδιωτική» πράξη και προκειμένου κάποιος να έχει μια πλήρη εικόνα των αιτημάτων, θα πρέπει να παρακολουθεί «καθημερινά» τα αιτήματα που υποβάλλονται στο Γραφείο διανοητικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), είπε στη EURACTIV πηγή με γνώση στο θέμα.
«Όταν γίνεται μια καταχώριση δεν μας ενημερώνει κάποιος από το EUIPO […] πρέπει κανείς να το παρακολουθεί συνεχώς», συνέχισε η πηγή.
Οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να ανακόψουν την διαδικασία εντός τριών μηνών που έγινε το αίτημα της Tουρκίας, κάτι το οποίο δεν έγινε.
Επίσης, η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει προσφυγή εντός δυο μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησης της προσβαλλόμενης απόφασης και οι λόγοι προσφυγής έπρεπε να υποβληθούν εντός 4 μηνών από την ίδια ημερομηνία κοινοποίησης.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε διότι δεν ήταν εις γνώσιν της κυβέρνησης το τουρκικό αίτημα, ωστόσο, σύμφωνα με την πηγή, υπάρχει χώρος για να αντιδράσει η Αθήνα.
«Το μόνο που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε πράξη ακύρωσης της απόφασης αυτής […] δεν υπάρχει προθεσμία για αυτό», πρόσθεσε η πηγή.
«Δεν είναι ότι το γνώριζαν και δεν έπραξαν, απλά πιάστηκαν στον ύπνο […] δεν έμαθαν ποτέ για το αίτημα, και πολύ αργότερα πληροφορήθηκαν ότι εγκρίθηκε κιόλας».
Η πηγή συνέχισε λέγοντας ότι γίνονται εκατοντάδες καταχωρίσεις καθημερινά από ιδιώτες, «ο καθένας μπορεί να κάνει αίτημα για εμπορικό σήμα».
Αυτό το αίτημα, πρόσθεσε η πηγή, μπορεί να προσβληθεί από οποιοδήποτε, μια ένωση καταναλωτών, μια κυβέρνηση, έναν ιδιώτη.
Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας, δεδομένων των τεταμένων πολιτικών σχέσεων και των ανταγωνιστικών συνεπειών που έχουν σε επίπεδο εμπορίου, μάρκετινγκ και τουρισμού, η Αθήνα έπρεπε να «έχει στο ραντάρ» της τέτοιου είδους πιθανές κινήσεις.
Υπεύθυνος φορέας να εντοπίσει και να παρέμβει στο θέμα όταν η Τουρκία υπέβαλε το αίτημα για κατοχύρωση του «Turkaegean» ήταν η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης.
«Την χρονική περίοδο που έγινε το τουρκικό αίτημα στα τέλη του 2021 υπεύθυνη για αυτά τα θέματα ήταν η Γενική Γραμματεία Εμπορίου», τόνισε η πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Η ίδια πηγή σημείωσε ότι στις 16 Μαΐου του 2022 υπεύθυνος πλέον είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ο οποίος επίσης υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Η πηγή ανέφερε ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου είχε 40-50 άτομα προσωπικό και ότι δεν γνώριζε να υπήρχε κάποιο τμήμα το οποίο να παρακολουθεί τις καταχωρίσεις που γίνονται στο Γραφείο διανοητικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).
Η EURACTIV κατανοεί ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια των υπουργείων υπό την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ώστε να αποφευχθούν τέτοιες περιπέτειες στο μέλλον και τέτοια αιτήματα να ανακόπτονται από την αρχή.
Η EURACTIVαπευθύνθηκε επίσης και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ρωτώντας σε τι νομικό πλαίσιο θα κινηθεί η Ελλάδα, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου οργανισμού ή σε κάποιου άλλου, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση.
Eρώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.- Α. Χαρίτσης” H κυβερνητική ολιγωρία στοιχίζει πολύ ακριβά στη χώρα – Η κατοχύρωση από την Τουρκία του εμπορικού σήματος «Turkaegean» σε ολόκληρη την ΕΕ πλήττει τα συμφέροντα της Ελλάδας”
«H κυβερνητική ολιγωρία στοιχίζει πολύ ακριβά στη χώρα – Η κατοχύρωση από την Τουρκία του εμπορικού σήματος «Turkaegean» σε ολόκληρη την ΕΕ πλήττει τα συμφέροντα της Ελλάδας»
Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, σε συνεργασία με τους τομεάρχες Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου και Τουρισμού, Κατερίνας Νοτοπούλου, 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση για την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ της δυνατότητας χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα της λέξης “Turkaegean”.
Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων (EUTM), η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχειεγκρίνει τη δυνατότητα χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα τη λέξη “Turkaegean” (Τούρκικο Αιγαίο). Η Τουρκία μάλιστα χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα και σε διαφημιστική καμπάνια που έχει κυκλοφορήσει για τουριστικούς σκοπούς. Η έγκριση δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 χωρίς καμία ένσταση και έχει ισχύ μέχρι τις 16 Ιουλίου 2031. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, παρότι έχει το δικαίωμα, δεν έχει προβεί στην κατάθεση ένστασης.
Η εξέλιξη αυτή πλήττει διεθνώς το κύρος της χώρας ενώ υπονομεύει και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και συνολικά τη πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ταυτόχρονα, δεδομένης της σημερινής κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει τις σχέσεις των δύο χωρών και υποβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα.
Επειδή, η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει την πολιτική της όξυνσης με πολλαπλές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων να στρέφονται κατά των κυρίαρχων δικαιωμάτων της χώρας μας
Επειδή, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επηρεάζει τα εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1. Αν και πότε ενημερώθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως αρμόδιος φορέας, για την κατάθεση αίτησης κατοχύρωσης του συγκεκριμένου σήματος;
2. Σε ποιες ενέργειες ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων προέβησαν; Ενημερώθηκαν τα επιμελητήρια με έδρα νησιά του Αιγαίου και ο ΣΕΤΕ;
3. Υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς ΟΒΙ ενώπιον του EUIPO;
4. Σε ποιες ενέργειες προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών και ιδίως ο αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Υφυπουργός;
5. Οργανώθηκε από την Κυβέρνηση οποιαδήποτε διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ή άσκησης άλλων ένδικων βοηθημάτων;
6. Σχεδιάζεται κάποια αντίδραση από την πλευρά της Πολιτείας;
Παρέμβαση Βόζεμπεργκ
Πηγή: euractiv.gr