Ελληνοτουρκικά: Πρώτα τετ α τετ υπουργών εν μέσω κλίματος έντασης και προκλήσεων – Οι επόμενες κινήσεις Αθήνας και Άγκυρας
Χουλουσί Ακάρ και Μελβούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν με τους Ελληνες ομολόγους τους στο περιθώριο των Συνόδων του ΝΑΤΟ και του Φόρουμ Διαλόγου Πρεσπών εν μέσω μιας περιόδου εντάσεων και προκλήσεων. Το ζήτημα είναι πώς θα κινηθεί η Αγκυρα στη συνέχεια, αν θα επιμείνει δηλαδή στην τακτική των προκλήσεων και των παραβιάσεων ή αν θα συμβάλει στην αποσυμπίεση του εκρηκτικού κλίματος.
Η συζήτηση των υπουργών φάνηκε να είναι σε σχετικά καλό κλίμα. Απέχει βέβαια από το άνοιγμα και πάλι των τόσο σημαντικών καναλιών επικοινωνίας των δύο πλευρών, είναι ωστόσο μια ένδειξη αλλαγής ύστερα από τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις από τη μια αλλά και από το διπλωματικό μαραθώνιο της Αθήνας από την άλλη, που έφερε το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα, και το μήνυμα ότι η κυριαρχία της Ελλάδας δεν αμφισβητείται αλλά και ότι δεν θα γίνει ανεκτή μια νέα πηγή έντασης στην ανατολική Ευρώπη να εκπέμπεται από παντού.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε χθες, Πέμπτη 16 Ιουνίου, στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο αυτής συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Ακάρ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατά τη συνομιλία του Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Χ. Ακάρ υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της εστίασης σε θετική ατζέντα, που θα συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερου κλίματος και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.
Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε, στο πλαίσιο αυτό, τη σημασία μείωσης των εντάσεων.
Από την πλευρά τους, πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, τις οποίες επικαλείται ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» στη γειτονική χώρα, υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα οι κ. Παναγιωτόπουλος και Ακάρ τονίστηκε «η σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, η σημασία της εστίασης στη θετική ατζέντα, η συμβολή αυτής της ατζέντας στις σχέσεις καλής γειτονίας και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία και η σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση της έντασης».
Το βίντεο μιλά από μόνο του και δείχνει μια διαφορετική εικόνα σε σχέση με όσα έγραψε η εφημερίδα, καθώς βλέπουμε τους δύο άνδρες να μιλούν ο ένας στον άλλον, ακούγοντας με προσοχή, ενώ, επίσης, γελούν και ανταλλάσσουν χειραψίες.
Ο Ν. Δένδιας συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στο περιθώριο του «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022», που πραγματοποιείται στην Αχρίδα.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν μάλιστα έναν σύντομο διάλογο μεταξύ τους για τον… καφέ.
- Δένδιας: Μεβλούτ!
- Τσαβούσογλου: Ε, Νίκο, πώς είσαι;
- Δένδιας: Τι πίνεις εκεί;
- Τσαβούσογλου: Καφέ, εσπρέσο. Θα είναι μεγάλη ημέρα.
- Δένδιας: Όχι τουρκικό, όχι ελληνικό;
- Τσαβούσογλου: Εμείς λέμε τουρκικό καφέ. Εσείς, όταν βγαίνετε έξω, λέτε “ελληνικός καφές”, αλλά είναι ο ίδιος καφές.
- Δένδιας: Χάρηκα που σε είδα.
Στο περιθώριο του #PFD2022 είχα κοινωνική χειραψία με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας M.Cavusoglu – I had a brief social encounter with #Turkey FM @MevlutCavusoglu on the margins of #PFD2022. pic.twitter.com/qAa3uNTdnN
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 16, 2022
Όπως εκτιμούν αναλυτές, οι επερχόμενες κρίσιμες σύνοδοι, τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μία εβδομάδα, όσο και του ΝΑΤΟ στο τέλος Ιουνίου, φαίνεται πως φρενάρουν τον τουρκικό παροξυσμό, υπό το φόβο περαιτέρω κυρώσεων και πίεσης προς την Άγκυρα.
Άλλωστε είναι ήδη γνωστό στην τουρκική ηγεσία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει εμφατικά την τουρκική παραβατικότητα στην επερχόμενη Σύνοδο κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών ζητώντας τη ρητή καταδίκη της συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Επίσης, όπως επισημαίνει ο ΣΚΑΙ, η Άγκυρα γνωρίζει πως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλούς από τους εταίρους της συμμαχίας, καθώς εκτός από την ενόχλησή τους για την παραβατικότητα σε βάρος της Ελλάδας, θα συναντήσει τη δυσφορία των συμμάχων και για τα ανατολίτικα παζάρια και τα εμπόδια που βάζει στην ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία.
Πρόκειται, πιθανότατα, δηλαδή για ένα προπέτασμα καπνού της Άγκυρας. Μια επικοινωνιακή ντρίμπλα οικοδόμησης ενός δήθεν διαλλακτικού προφίλ με στόχο να αποτινάξει το ρόλο του ταραξία στην Ανατολική Μεσόγειο.