Nέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με εμπάργκο στο φυσικό αέριο ζήτησε ο Ζελένσκι από τους Ευρωπαίους ηγέτες – “Εντελώς ανώφελο” απαντά η Μόσχα
Η Ουκρανία κατέθεσε προτάσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα στο Κίεβο ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.
«Πρέπει να αυξήσουμε τις πιέσεις στον επιτιθέμενο, να συνεργαστούμε για το έβδομο πακέτο των κυρώσεων, με εμπάργκο στο φυσικό αέριο», έγραψε ο Ουκρανός αξιωματούχος, Άντριι Γιερμάκ, σε ανάρτησή του στο Telegram.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι ξένοι ηγέτες ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους με τον Ουκρανό πρόεδρο.
#Zelensky "Busy day. Important meetings. Pleased to meet President of France Emmanuel Macron, Chancellor of Germany Olaf Scholz, Prime Minister of Italy Mario Draghi and President of Romania Klaus Iohannis in Kyiv!" pic.twitter.com/0jPFKPaP0B
— Oriannalyla 🇺🇦 (@Lyla_lilas) June 16, 2022
Η αντίδραση του Κρεμλίνου
«Θα θέλαμε να ελπίζουμε πως οι ηγέτες αυτών των τριών χωρών (…) δεν θα επικεντρωθούν μόνο στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στα σχέδια να συνεχίσουν να την πλημμυρίζουν με όπλα. Είναι εντελώς ανώφελο και θα παρατείνει τον πόνο του λαού και θα προκαλέσει περισσότερες ζημιές στη χώρα», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο ίδιος είπε πως «αντίθετα, ελπίζουμε πως θα προτρέψουν τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει και πάλι τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση στις προτάσεις που υπέβαλε στο Κίεβο σε προηγούμενους γύρους συνομιλιών.
Μετά τη διεξαγωγή, με διακοπές, συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία τον Μάρτιο, περιλαμβανομένης μιας συνάντησης αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν καταρρεύσει από τότε.
Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη ότι δεν διαπραγματεύονται με καλή πίστη.