Στη Θεσσαλονίκη ο Σολτς – Τι περιλαμβάνει η “πολιτική συμφωνία” για τα Marder – Πώς θα γίνει η εξειδίκευση για την ανταλλαγή
Η κλιμακούμενη ένταση της Τουρκίας και η ανταλλαγή οπλικών συστημάτων με την Γερμανία, δίνουν εξέχουσα βαρύτητα στη Σύνοδο της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα διεξαχθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη παρουσία του πρωθυπουργού και του γερμανού καγκελάριου.
Της Άννας Καραβοκύρη
Ο Όλαφ Σόλφ ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα παρακαθίσει στο δείπνο της Συνόδου και… το «μενού» εκτός από την ανταλλαγή απόψεων θα περιλαμβάνει και την ανταλλαγή τεθωρακισμένων οχημάτων.
Χθες, ο Όλαφ Σολτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους έκανε λόγο για «πολιτική συμφωνία» που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία με τη διαδικασία της «κυκλικής ανταλλαγής» οπλικών συστημάτων.
- Η «πολιτική συμφωνία» που έκλεισαν οι Όλαφ Σολτς και Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά την παράδοση στην Ουκρανία τεθωρακισμένων σοβιετικής κατασκευής που έχει η Ελλάδα, τα οποία θα αντικατασταθούν με τα γερμανικά Marder. Οι λεπτομέρειες της «πολιτικής Συμφωνίας» καθορίζονται στις διαβουλεύσεις μεταξύ των καθ’ ύλιν αρμόδιων υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γερμανίας.
«Μία πολιτική συμφωνία έκλεισα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα ακολουθήσουν σχετικές συνομιλίες» δήλωσε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας πως η Γερμανία σε συνεργασία με πολλούς άλλους εταίρους έχει αποφασίσει την κυκλική ανταλλαγή, με την προμήθεια αρμάτων μάχης από ρωσικά και σοβιετικά αποθέματα που είναι διαθέσιμα σε αυτές τις χώρες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως.
- «Το ίδιο γίνεται και με πυρομαχικά που είναι άμεσα διαθέσιμα. Εμείς από την πλευρά μας βοηθάμε αυτές τις χώρες με όπλα τελευταίας γενιάς, με μία χρονοκαθυστέρηση, γιατί δεν υλοποιούνται όλα τόσο γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά.
Από το ελληνικό Πεντάγωνο σημειώνουν πως με τα Marder θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά την αποστολή και την παράδοση των οχημάτων αλλά έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η αντικατάσταση των τεθωρακισμένων που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία θα γίνει σε τέτοιο χρόνο από τη Γερμανία ώστε να μην υπάρξει «ούτε μια ώρα επιχειρησιακού κενού» στην άμυνα της χώρας, έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας αποφεύγοντας, όμως, να προσδιορίσει χρονικά την αποστολή και την παράδοση των οχημάτων.
Επισήμανε μάλιστα ότι η προϋπόθεση για την τελική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου είναι να διασαφηνιστεί ότι ο αριθμός των Marder που θα παραχωρηθούν «θα είναι ίδιος με τον αριθμό των BMP1 που θα αποσυρθούν, για να κατανεμηθούν περίπου κατά τον ίδιο τρόπο».