Δημογραφικό: Τολμηρή πρόταση Μητσοτάκη για ενσωμάτωση μεταναστών- Το είχε προτείνει ο Τσίπρας το 2019- Συμφωνεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Τη συζήτηση για την ένταξη των νόμιμων μεταναστών άνοιξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα “Δημογραφικό: Η μεγάλη πρόκληση”. Η κίνηση είναι αναμφίβολα τολμηρή για το δεξιό ακροατήριο της Ν.Δ, δημιουργείται, όμως, πεδίο συνεννόησης καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη προτείνει κάτι τέτοιο από την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το δημογραφικό, το 2019, ενώ και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας το εισηγήθηκε (συνέδριο Eurobank).
Να σημειωθεί πως και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, η δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ είχε αντιδράσει σφοδρά με μομφές περί “αλλοίωσης του πληθυσμού”. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα και ουσιαστικά υιοθέτησε την ευρωπαϊκή τάση των τελευταίων αρκετών ετών και σχετικές πρωτοβουλίες ακόμα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποσκοπεί, πιθανώς, και στα λεγόμενα κεντρώα εκλογικά κοινά.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε εξάλλου ότι “το πιο φλέγον σαν διάσταση του δημογραφικού ζητήματος δεν είναι η θέση κάποιων ακραίων ότι τάχα θα εξαφανιστεί το ελληνικό έθνος” Και αυτό όπως εκτίμησε καθώς το ελληνικό έθνος έχει αποδείξει για πολλούς αιώνες τώρα ότι και αντέχει και ανανεώνεται και εμπλουτίζεται.
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού
“Ο πρώτος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οικονομικός και κοινωνικός. Είναι η μείωση των οικονομικά ενεργών πολιτών. Η ελάττωση δηλαδή όσων εργάζονται και μέσα από την εργασία τους συντηρούν τον υπόλοιπο πληθυσμό” πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού για το ασφαλιστικό σύστημα και για το σύστημα υγείας. “Τα βάρη αυτά δεν μπορούν να διατηρηθούν αντίρροπα για μεγάλο διάστημα χωρίς να απειληθεί η αστάθεια της ίδιας της κοινωνίας. Δεν μιλάμε συνεπώς για μία απειλή της ταυτότητάς μας ως Έλληνες αλλά για την υπονόμευση της δυνατότητας του τόπου να παράγει ατομικό και δημόσιο πλούτο”, σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νέων εργαζόμενων, των νέων ζευγαριών, την αντιστροφή του brain drain και τη λύση του καυτού ζητήματος της φθηνής στέγης, κατέληξε ότι “πρέπει να ανοίξει επιτέλους και στη δική μας χώρα χωρίς προκαταλήψεις και ακραίες λαϊκίστικες κορώνες” και το θέμα της ένταξης στην ελληνική κοινωνία των νόμιμων μεταναστών.
“Πρόκειται για μία απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην έλλειψη εργατικών χεριών που παρατηρείται στον πρωτογενή τομέα και στον κλάδο των κατασκευών και όπως ξέρετε υπάρχουν ήδη φαινόμενα σοδειάς που δεν μαζεύονται, μεγάλα έργα τα οποία κινδυνεύουν σήμερα να καθυστερήσουν, επειδή πολύ απλά λείπουν από τη χώρα εργατικά χέρια. Ταυτόχρονα όμως η ώριμη και κυρίως η συνειδητή ένταξη αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία θα ανακουφίσει και την πληθυσμιακή μας υποχώρηση”, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε άλλωστε ότι η εμπειρία από το πρώτο κύμα των Αλβανών μεταναστών είναι θετική για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. “Η δεύτερη γενιά των οικογενειών αυτών έχουν πια ως πατρίδα τους την Ελλάδα και τόπο καταγωγής τη χώρα των γονιών τους”, σημείωσε και τόνισε πως: “Αξίζουν να αποκαλούνται Έλληνες όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας”.
Ανέφερε πως σε ό,τι αφορά στην έλλειψη εργατικών χεριών, η χώρα μας έχει προχωρήσει σε συμφωνίες μετάκλησης εργαζόμενων σε τομείς της οικονομίας που ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην πρόσληψη προσωπικού, όπως ο τουριστικός τομέας.
Ο κ. Μητσοτάκης όμως υπογράμμισε ότι “η νέα αυτή πολιτική θα γίνει με τρόπο, που δεν θα αφήσει κανέναν απολύτως στο περιθώριο. Δηλαδή δεν θα γίνει με τρόπο που οι Έλληνες να μην βρίσκουν εργασία, αλλά ούτε θα επιτρέπουν φαινόμενα εργασιακού Μεσαίωνα απέναντι σε ευάλωτους ξένους εργαζόμενους”.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι: “Καλούμαστε να φανούμε πιο τολμηροί. Μία χώρα μεσήλικων που γεννά λίγα παιδιά, οφείλει να ανανεωθεί με νεότερους ανθρώπους. Εκείνους που ασπάζονται τις αξίες της και είναι πρόθυμοι να δημιουργήσουν σε αυτή οικογένειες”.
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε εμμέσως ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αντιδράσεις στη συζήτηση αυτή και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. “Προφανώς δεν μιλάω εδώ για ένα ζήτημα εύκολο, είναι όμως αναγκαίο, επίκαιρο και κρίσιμο να ανοίξει η συζήτηση για αυτό το ζήτημα. Για αυτό πρέπει να το εξετάσουμε με ευθύνη, με σοβαρότητα, αλλά και με θάρρος, ακούγοντας τις προτάσεις των ειδικών και μελετώντας τις προτεραιότητες και τις δυνατότητες του τόπου μας και πάνω από όλα έχοντας εθνική αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη σε έναν πολιτισμό που διαπερνάει την Ιστορία, φωτίζοντας τους αιώνες”.
Tι είχε πει ο Τσίπρας το 2019
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρηματολόγησε, τότε, υπέρ της ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία κατά την ομιλία του για το δημογραφικό στη Βουλή
«Η ενσωμάτωση ανθρώπων που έρχονται από άλλες χώρες εδώ δεν αποτελεί απειλή, αλλά αποτελεί πλούτο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για το δημογραφικό, προκρίνοντας την πολιτική ενσωμάτωσης μεταναστών ως λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.
Γνωρίζοντας πως η πρότασή του προκαλεί αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε χαρακτηρίζοντάς την «δύσκολο θέμα», για το οποίο «έχουμε διαφωνίες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, οι προοδευτικοί με τους συντηρητικούς».
Κατόπιν, επικαλούμενος στοιχεία του Population Europe του Ινστιτούτου Max Planck, ανέπτυξε τα επιχειρήματά του, υποστηρίζοντας πως «χώρες οι οποίες παρά την πρόσφατη άνοδο της ακροδεξιάς σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν πολιτικές ένταξης και ενσωμάτωσης στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα πολιτογράφησης μεταναστών -είτε για διαμένοντες για μεγάλο διάστημα μόνιμα στη χώρα είτε πολύ περισσότερο για μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς- αναμένεται τα επόμενα χρόνια να δουν ανατροπή των δυσοίωνων προβλέψεων για το δημογραφικό, δηλαδή να δουν αύξηση στον πληθυσμό τους. Τέτοιες χώρες είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Βέλγιο. Εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τον πληθυσμό τους σημαντικά έως το 2050, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μεταναστευτικής τους πολιτικής».
Αντίθετα, είπε ο κύριος Τσίπρας, «χώρες που πρωτοστατούν σε αυτή τη σύγχρονη σταυροφορία ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες από άλλες ηπείρους και οραματίζονται την “Ευρώπη των κλειστών συνόρων”, την “καθαρή Ευρώπη” -οι περισσότερες εξ αυτών χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής- εκτιμάται ότι θα έχουν δραματική μείωση του πληθυσμού τους τόσο λόγω της μη ενσωμάτωσης μεταναστών, όσο και λόγω της μόνιμης φυγής στο εξωτερικό».
Η ομιλία της προέδρου της Δημοκρατίας για το δημογραφικό
Πριν από περίπου ένα χρόνο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank, για την ανάδειξη του δημογραφικού ζητήματος είχε αναφερθεί εμμέσως πλην σαφώς στον κρίσιμο ρόλο των μεταναστών στην αντιμετώπισή κάλυψης του κενού ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές και να μεταβληθεί σε οικονομικό και κοινωνικό πλεόνασμα.
- Ειδικότερα αναφερόμενη στο θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών, ιδιαίτερα αυτών που προσπαθούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία είπε χαρακτηριστικά ότι “η ομαλή ένταξη τους δεν συμβάλλει μόνο στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά βοηθά και στην τόσο αναγκαία ανανέωση του πληθυσμιακού δυναμικού της χώρας μας”.
“Οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Από την αρχή της οικονομικής κρίσης πολλοί Έλληνες, ιδίως νέοι, εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Η ικμάδα του έθνους αποξηραίνεται. Η γήρανση του πληθυσμού, με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση του προσδόκιμου της ζωής, είναι ολοφάνερη. Το αποδεικνύουν οι αριθμοί: το 1961 μόλις το 8,3% του πληθυσμού ήταν γηραιότερο των 65 ετών, ενώ το 26,2% ήταν νεότερο των 14 ετών. Το 2020 η σύνθεση του πληθυσμού ήταν εντελώς διαφορετική: το 22,3 % ήταν άνω των 65 ετών, και μόλις το 14,2% κάτω των δεκατεσσάρων. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο δείκτης γήρανσης, ο λόγος δηλαδή του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών προς τον πληθυσμό ηλικίας 0-14 ετών, ανέρχεται σήμερα σε 156,2. Ένα στοιχείο πολύ αποθαρρυντικό”, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων η κ. Σακελλαροπούλου.
- Παράλληλα, είχε αναφερθεί σε έρευνες και μετρήσεις σημείωσε των ειδικών σύμφωνα με τις οποίες, η περαιτέρω μείωση του πληθυσμού είναι αναπόφευκτη. “Όπως καταγράφηκε σε έρευνα της διαΝΕΟσις η οποία πραγματοποιήθηκε το 2016, ο πληθυσμός της χώρας μας, από τα 10,7 περίπου εκατομμύρια που είναι σήμερα, το 2050 θα μειωθεί στα δέκα. Και αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Το απαισιόδοξο υπολογίζει ότι οι Έλληνες θα είναι ακόμη λιγότεροι, 8,3 εκατομμύρια περίπου” πρόσθεσε.
Αναφερόμενη μάλιστα στις επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης, υποστήριξε ότι “θα είναι καταλυτικές σε μια σειρά από ζητήματα όπως η γεωπολιτική θέση της χώρας, οι αναπτυξιακές της δυνατότητες, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, η ισορροπία μεταξύ των γενεών”.
Με πληροφορίες από το news247.gr