Στρατιωτικές αποστολές στην Ουκρανία: Στη Βουλή το ζήτημα μετά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής πως ορίζει την 8η Ιουνίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ενημέρωση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Προηγήθηκε αίτημα των τομεαρχών Άμυνας και άλλων 14 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ώστε να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά του υπουργού.
Οι τομεάρχες Θόδωρος Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας κατέθεσαν το δικό τους αίτημα και με αυτό ζητούσαν από τον πρόεδρο να ορίσει ακρόαση της Επιτροπής ώστε ο υπουργός να κάνει «λεπτομερή, πλήρη, σφαιρική και υπεύθυνη ενημέρωση των μελών των Επιτροπών, αναφορικά με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης αποστολής όπλων, πυρομαχικών, πολεμικού υλικού και εν γένει συστημάτων πολεμικού εξοπλισμού από τη χώρα μας προς την Ουκρανία και για τις επιπτώσεις ως προς τη διεθνή θέση της χώρας μας, εξαιτίας αυτής της πρωτοβουλίας».
Απευθυνόμενοι, δε, προς τον πρόεδρο ανέφεραν: «Γνωρίζετε καλά ότι το ζήτημα αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο και σοβαρό, αποτελεί γενικευμένο αίτημα όχι μόνο των πολιτικών κομμάτων αλλά και της ελληνικής κοινωνίας και ως εκ τούτου, είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να παράσχει πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση και εξηγήσεις, κατ’ εφαρμογή των Διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής».
Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει αδιαφανείς και εν κρυπτώ συμφωνίες που εκθέτουν την άμυνα της χώρας και κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως λαμβάνει μόνος του τις αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική.
Όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός επιμένει κάθε φορά να κρατάει κρυφές τις νέες αποφάσεις του για αποστολή οπλισμού, τον οποίο μάλιστα τώρα αναβαθμίζει και με τα τεθωρακισμένα κίνηση που συνιστά ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο.