Πρόωρες εκλογές: Γιατί κερδίζει έδαφος ο Σεπτέμβριος – Οι 4 προϋποθέσεις
Όλο και πληθαίνουν τα σενάρια προσφυγής της κυβέρνησης σε εκλογές το Φθινόπωρο, με πιθανότερο μήνα τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, φαίνεται πως πλέον ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει να σκέφτεται και να εξετάζει σοβαρά αυτό το σενάριο, το οποίο έχει παρουσιαστεί στον ίδιο από στενούς συνεργάτες του εδώ και καιρό.
Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε «φρέναρε» τα σενάρια πρόωρων εκλογών στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο δεν αιφνιδίασε πολλούς στο Μαξίμου. Οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, και δη με εισηγήσεις και για συγκεκριμένες ημερομηνίες, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του πρωθυπουργικού επιτελείου. Και ειδικά μετά την επιστροφή Μητσοτάκη από την Αμερική η ιδέα φαίνεται να κερδίζει πόντους.
Τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα εν λόγω σενάρια μπορεί αυτή τη φορά να εμπεριέχουν ισχυρότερη δόση ρεαλισμού από το παρελθόν είναι δύο: Το πρώτο είναι η επιμονή με την οποία κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός πλέον είναι εκείνος που εξετάζει σοβαρά και δεν απορρίπτει τις εισηγήσεις για κάλπες το φθινόπωρο – είτε την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, είτε στις 2 Οκτωβρίου.
Το δεύτερο είναι πως παράλληλα με την υπερθέρμανση των εκλογικών σεναρίων εγκαταλείφθηκε πλήρως η συζήτηση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ήταν μια συζήτηση που έδειχνε ως ορόσημο για τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο την επιστροφή Μητσοτάκη από το Νταβός – εν τέλει, όμως, οι πληροφορίες λένε πως το όλο εγχείρημα «παγώνει» τόσο λόγω εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών ομηριών όσο και λόγω της επανεξέτασης του πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ.
Σ’ αυτό τον ανασχεδιασμό, οι φθινοπωρινές κάλπες δείχνουν πιο κοντά από ποτέ άλλοτε, παρότι σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο Μαξίμου τελικές αποφάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Ενδεικτικό του κλίματος όμως είναι και το δημοσίευμα των «Παραπολιτικών», σύμφωνα με το οποίο όχι μόνον εξετάζονται σοβαρά οι πρόωρες εκλογές, αλλά υπάρχουν εισηγήσεις για κάλπες ακόμη και μέσα στον… Αύγουστο:
«Με δεδομένο» έγραψαν τα «Παραπολιτικά», «το κλίμα που διαμορφώνεται τόσο στην οικονομία όσο και στην εικόνα του πρωθυπουργού εκτός Ελλάδος, ο Οκτώβριος θεωρείται ο καλύτερος μήνας για την εκδήλωση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι δε θα ήταν κακό να αιφνιδιάσει με εκλογές περί τα τέλη Αυγούστου και να ανέβει στη ΔΕΘ παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας».
Η βελτίωση του πρωθυπουργικού προφίλ και οι «πόντοι» που κέρδισε δημοσκοπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ είναι ένας από τους λόγους που έχουν αναζωπυρώσει τα εκλογικά σενάρια. Προφανώς όμως δεν είναι ο βασικός λόγος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλα σχεδιάζονται και όλα εξετάζονται με βάση τις εξελίξεις στην οικονομία.
Οι 3+1 προϋποθέσεις
Υπάρχουν, όμως, 3+1 προϋποθέσεις. Τρεις που αφορούν την αποτροπή αρνητικών εξελίξεων και μία που σχετίζεται με μία, αναμενόμενη, θετική.
Τι, λοιπόν, ΔΕΝ πρέπει να γίνει το καλοκαίρι για να «κλειδώσουν» οι πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο:
Πρώτον, να μην επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο των καταστροφικών πυρκαγιών.
Δεύτερον, τα ανασχεθεί μέσω των μέτρων της κυβέρνησης και των διεθνών εξελίξεων, το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά.
Τρίτον, να μην έχουμε «θερμό» καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά.
Αναφορικά με τη θετική εξέλιξη που φαίνεται ότι είναι προεξοφλημένη, έχει να κάνει με την επιστροφή μετά από μία τριετία, μιας «κανονικής» τουριστικής περιόδου, που θα φέρει χρήματα και ευφορία σε εργαζόμενους και επιχειρηματίες.
Αν αυτές οι προϋποθέσεις ισχύσουν, τότε οι εκλογές του φθινοπώρου, θεωρούνται κάτι περισσότερο από βέβαιες. Γι’ αυτό, άλλωστε, «πάγωσε» ο ανασχηματισμός. Γιατί ανασχηματισμός τρεις μήνες πριν τις εκλογές, είναι ως μη γενόμενος.
Εξάλλου, αν δεν ισχύσουν, πάμε αναγκαστικά για το τέλος της τετραετίας (άνοιξη του 2023), και ο ανασχηματισμός που «πάγωσε» για το φθινόπωρο.
Πηγή: txvs.gr, aftodioikisi.gr