Οι πρόωρες εκλογές, ο εκλογικός νόμος και ο… Fraklin Roosevelt – Πώς προέκυψαν οι διαρροές για κάλπες και τι περιμένει ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός πριν φύγει για την Αμερική προσπάθησε να κλείσει όλα τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών επαναλαμβάνοντας ότι κάλπες θα στηθούν το επόμενο 12μηνο. Όμως, πριν καλά- καλά επιστρέψει στο ελληνικό έδαφος άρχισαν οι διαρροές για πρόωρες εκλογές τον Φθινόπωρο. «Τυχαίο; Δεν νομίζω…» σχολίαζε εμπειρότατος πολιτικός αναλυτής υπενθυμίζοντας μάλιστα την φράση του Fraklin Roosevelt πως «στην πολιτική τίποτα δεν είναι τυχαίο κι αν κάτι φανεί ως τέτοιο, να είστε σίγουροι ότι ήταν καλά προσχεδιασμένο».
Της Άννας Καραβοκύρη
Την ώρα που η «εκλογολογία» έχει φουντώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έσπευσε να δηλώσει κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και οτιδήποτε άλλο είναι εκτός πραγματικότητας. Ωστόσο είναι γνωστό ότι οι πρόωρες εκλογές ποτέ δεν προαναγγέλλονται κι ότι ο χρόνος διεξαγωγής τους αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του εκάστοτε πρωθυπουργού.
Είναι γεγονός, πως αυτή την στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει η εκτίμηση πως τα μέτρα στήριξης την ενέργεια και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είχαν θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και ανέκοψαν την κυβερνητική φθορά, προς το παρόν. Επίσης, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι συνεργάτες του πρωθυπουργού παραδέχονται πως έχει ήδη διαμορφωθεί «προεκλογικό περιβάλλον». Τόσο η ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα λειτουργούν σε προεκλογικούς ρυθμούς.
Το μέτωπο της οικονομίας και η καθημερινότητα των πολιτών είναι οι κυριότεροι παράγοντες που θα καθορίσουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν καλά πως οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες με γνώμονα τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Αυτό είναι το επιχείρημα που επιστρατεύουν όσοι εισηγούνται πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου παράλληλα πως « η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί σοβαρά τον επόμενο χειμώνα από την ακρίβεια και από ενδεχόμενες ελλείψεις στην αγορά».
- Ένα ακόμα σημαντικό παράγοντα που βάζουν στο «κάδρο» οι θιασώτες των πρόωρων εκλογών είναι το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες καταφθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες για το ενδεχόμενο να υπάρξει Ευρωπαϊκή στήριξη των κρατών – μελών για την ενεργειακή κρίση.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα. Όμως, ακόμα κι αν οι Βρυξέλλες αποφασίσουν τελικά να παρέχουν ένα γενναίο πακέτο στήριξης στις εθνικές οικονομίες, αυτό δεν πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα και σε καμία περίπτωση νωρίτερα από το φθινόπωρο. Τότε, δηλαδή που η κυβέρνηση θα το έχει ανάγκη.
- Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επισπεύσει τον χρόνο των εκλογών είναι η έξοδος της χώρας από την τελευταία φάση της «ενισχυμένης εποπτείας» μέσα στο καλοκαίρι, «για να κλείσει επιτέλους αυτό το τραυματικό κεφάλαιο, το οποίο άνοιξε πριν από μία δεκαετία», όπως τόνισε πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Στο κυβερνητικό επιτελείο όσοι τάσσονται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τάσσονται επίσης και υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Υποστηρίζουν δε ότι μόνο έτσι μπορεί η ΝΔ να κερδίσει το στοίχημα της αυτοδυναμίας που έχει θέσει για τις δεύτερες κάλπες.
- Τονίζουν μάλιστα ότι το καλοκαίρι, λίγο πριν διακόψει η Βουλή τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές, είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να γίνουν οι όποιες διορθώσεις στον εκλογικό νόμο μιας και τότε τα «αντανακλαστικά» της αντιπολίτευσης θα είναι μειωμένα και οι αναμενόμενες αντιδράσεις θα είναι ηπιότερες.
Επιπροσθέτως, επισημαίνουν ότι οι θετικές προβλέψεις για επιδόσεις ρεκορ του τουρισμού το καλοκαίρι μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στην αγορά και να δημιουργήσουν έτσι ευνοϊκές συνθήκες για μια θετική προεκλογική ατζέντα το φθινόπωρο ώστε ο πρωθυπουργός να ανέβει στην ΔΕΘ με γεμάτο καλάθι.