Με πλειοψηφία 62% το “ναι” των Γάλλων Σοσιαλιστών στο “μέτωπο Μελανσόν”- Φόβοι για διάσπαση
Το Εθνικό Συμβούλιο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος επικύρωσε νωρίς την Παρασκευή μια συμφωνία συνασπισμού με άλλα τρία αριστερά κόμματα για να συμμετάσχουν ως ενιαίο μέτωπο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Η μεγάλη πλειοψηφία (62 τοις εκατό) των μελών του συμβουλίου ψήφισε υπέρ, αλλά μόνο μετά από ώρες ενίοτε τεταμένων συζητήσεων.
Η συζήτηση για την πρόταση διήρκεσε τέσσερις ώρες, με ορισμένα μεγάλα κομματικά στελέχη να καταδικάζουν τη συμμαχία με το σκληρό αριστερό La France Insoumise (France Unbowed ή LFI), τους Πράσινους και το Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) για τις βουλευτικές εκλογές στις 12 και 19 Ιουνίου.
Τελικά, 167 μέλη ψήφισαν υπέρ και 101 κατά, με 24 αποχές.
«Αυτή είναι μια διευκρινιστική ψήφος», είπε ο επικεφαλής του κόμματος Ολιβιέ Φορ, προσθέτοντας ότι δείχνει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανήκει «στα αριστερά» και όχι στο πλευρό του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν .
Άλλα βασικά στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της δήμαρχου της Λιλ, Μαρτίν Όμπρι, υποστήριξαν επίσης τη συμφωνία, παρά τις «επιφυλάξεις για την Ευρώπη» – συγκεκριμένα, μια πρόταση για «παραβίαση» των διατάξεων ορισμένων Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαφωνίες υψηλού επιπέδου
Οι διαπραγματεύσεις με το France Unbowed και τα άλλα μέλη του συνασπισμού επικεντρώθηκαν όχι μόνο στο πρόγραμμα αλλά και στον τρόπο κατανομής των κοινοβουλευτικών εδρών, έτσι ώστε μόνο ένας υποψήφιος από τον συνασπισμό να είναι υποψήφιος για κάθε έδρα.
Σύμφωνα με λίστα που κοινοποιήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η συμφωνία δίνει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα 70 από τις 577 βουλευτικές έδρες της Γαλλίας, ενώ υποψήφιοι από τα άλλα τρία κόμματα θα διεκδικήσουν τις υπόλοιπες έδρες.
Από αυτές τις 70 έδρες, τουλάχιστον οι 20 θεωρούνται «νικητές» για τους Σοσιαλιστές. Ωστόσο, ορισμένοι εν ενεργεία βουλευτές θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, ώστε ένας άλλος υποψήφιος του συνασπισμού να μπορέσει να διεκδικήσει την έδρα τους – κάτι που πολλοί Σοσιαλιστές θεωρούν άδικο.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρώην πρωθυπουργός του Μπερνάρ Καζνέβ ήταν μεταξύ εκείνων που εξέφρασαν την ισχυρότερη αντίθεση, με τον Καζνέβ να φτάνει στο σημείο να εγκαταλείψει το κόμμα αντί να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν της Γαλλίας Unbowed , έναν πρώην σοσιαλιστή που έγινε ο ίδιος σκληρός ανταγωνιστής του κόμμα.
Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo , η υποψήφια των Σοσιαλιστών στις φετινές προεδρικές εκλογές, είπε ότι δεν ήθελε να εμποδίσει μια συμφωνία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της «περιβαλλοντικής και κοινωνικής οπισθοδρόμησης», ενώ επέκρινε ωστόσο ένα πρόγραμμα που είπε «δεν περιλαμβάνει τις απαραίτητες εγγυήσεις για το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη ή την υπεράσπιση της κοσμικότητας».
Πηγή: TF1