Φυσικό αέριο: Νέο άλμα στις τιμές – Η Ρωσία διέκοψε την παροχή στην Πολωνία γιατί δεν πλήρωσε με ρούβλια
Επικαλούμενα δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, τα πολωνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Ρωσία διέκοψε την παροχή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Ευρώπης επειδή δεν πληρώθηκαν τα συμβόλαια με ρούβλια.
Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες ανακοινώσεις είτε της πολωνικής είτε της ρωσικής πλευράς.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, συστάθηκε ήδη ομάδα διαχείρισης της κρίσης στο Υπουργείο Κλιματικών Θεμάτων της Πολωνίας, ενώ η ρωσική πλευρά δεν ενημέρωσε τη χώρα για την ενέργεια αυτή.
“Καβγάς” Τσακαλώτου με Ανδρουλάκη για το μήνυμα των γαλλικών εκλογών
Νωρίτερα, η Πολωνία επέβαλε νέο γύρο κυρώσεων στη ρωσική Gazprom, η οποία κατέχει το 48% μιας πολωνικής εταιρείας που είναι συνιδιοκτήτρια του αγωγού Yamal-Ευρώπη.
Επίσης, αξιωματούχοι της Πολωνίας έχουν δηλώσει ότι η Πολωνία δεν πρόκειται να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως έχει απαιτήσει η Μόσχα.
Σε κάθε περίπτωση, η Πολωνία έχει δηλώσει ότι από εφέτος θα μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου, όταν ολοκληρωθεί ο νέος αγωγός που θα τη συνδέσει με τη Νορβηγία.
Στην πράξη, η Πολωνία γίνεται η πρώτη χώρα της οποίας η Ρωσία κόβει τις ροές φυσικού αερίου, κάνοντας πράξη τις προ μηνός απειλές κατά των «μη φιλικών» χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Στιγμιαία μετά την ανακοίνωση για διακοπή των ροών, οι τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο TTF εκτινάχθηκαν κατά 15%, και έφτασαν στα 107 ευρώ, για να υποχωρήσουν αργότερα στα επίπεδα των 100 ευρώ.
Αιτία, οι καθησυχαστικές δηλώσεις της πολωνικής πλευράς ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της χώρας έχουν πληρότητα 76%, ότι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης, καθώς και ότι η χώρα σκόπευε ούτως ή άλλως να διακόψει τη σύμβαση με τη Gazprom. «Έχουμε τον τρόπο να διαχειριστούμε την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει νωρίτερα τις ροές αερίου», ανέφερε ο υπ. Ενεργειακής Ασφάλειας της Πολωνίας Π. Ναίνσκι, και ενώ η χώρα ετοιμάζεται για δικαστικές προσφυγές κατά της Gazprom για αθέτηση των συμβατικών της όρων, όπως προειδοποίησε η υπουργός για το Κλίμα, Αννα Μόσκβα. Η Πολωνία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν συμφωνούσε με το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσει σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που αγοράζει από την Gazprom.
Από την πλευρά της η PGNiG, η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης. Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.
Νωρίτερα, στοιχεία από το ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών αγωγών αερίου επιβεβαίωναν ότι στις 17:00 ώρα Ελλάδας οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe από τη Λευκορωσία προς την Πολωνία ήταν μηδέν κιλοβατώρες (kWh), εν αντιθέσει με την ποσότητα 52.634.785 kWh ανά ημέρα που διοχετευόταν μέσω του αγωγού σήμερα το πρωί.
Σημειώνεται ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός βρέθηκε, μαζί με άλλες 49 φυσικές και νομικές οντότητες, στο επίκεντρο πακέτου κυρώσεων που υιοθέτησε η Βαρσοβία. Η Πολωνία ψήφισε αυτόν τον μήνα νόμο που της επιτρέπει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών οντοτήτων και να απαγορεύσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία. Το πακέτο μέτρων προστίθεται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από κοινού από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι κινδυνεύει να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου εκτός εάν πληρώσει σε ρούβλια. Τον Μάρτιο είχε εκδώσει διάταγμα που πρότεινε στους αγοραστές ενέργειας να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια, οι οποίες στη συνέχεια θα μετατραπούν σε ρούβλια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν στο νόμισμα που έχει συμφωνηθεί στα συμβόλαιά τους με την Gazprom – το 97% του οποίου είναι σε ευρώ ή δολάρια.
Νωρίτερα την Τρίτη, η Πολωνία ανακοίνωσε μια λίστα με 50 Ρώσους ολιγάρχες και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom, που θα υπόκεινται σε κυρώσεις βάσει νόμου που ψηφίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα και επιτρέπει τη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων. Ο νόμος είναι ξεχωριστός από τις κυρώσεις που επιβάλλονται από κοινού από χώρες της ΕΕ.