Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν για πρόωρες κάλπες – Η φράση Τσίπρα που δείχνει το διακύβευμα των εκλογών
Mια φράση του Αλέξη Τσίπρα μπροστά σε εκπροσώπους σημαντικών βιομηχανικών παραγωγών της χώρας έβαλε σε νέα βάση την αντιπαράθεση για την ακρίβεια στην ενέργεια και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και η οποία μπορεί να συμπυκνωθεί και επί το λαϊκότερο στο ακόμη δεν είδαμε τίποτα. Ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά φωτογράφισε το διακύβευμα των πρόωρων εκλογών τις οποίες επιμένει να βλέπει – σε κάθε περίπτωση εντός του έτους – όσο το περιβάλλον είναι ρευστό και ασταθές για τον κ. Μητσοτάκη.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Ο Αλέξης Τσίπρας θέτει σε ύψιστη προτεραιότητα στην αντιπολιτευτική του ατζέντα το ζήτημα της ακρίβειας και του κόστους διαβίωσης το οποίο έχει γίνει δυσβάστακτο.
Όμως το οικονομικό περιβάλλον περιγράφεται πιο ζοφερό όσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιεί συναντήσεις εργασίας με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους της αγοράς και της επιχειρηματικότητας και μέσα από αυτές καταλήγει σε εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις για το μέλλον της οικονομίας. Έχοντας απέναντί τους εκπροσώπους σημαντικών εκπροσώπων βιομηχανικών παραγωγών και ταυτόχρονα και καταναλωτών βιομηχανικού ρεύματος και ενέργειας όπως ο ΤΙΤΑΝ, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ και η ΑΓΕΤ ο κ. Τσίπρας ήταν σαφής στην εκτίμησή του για το επόμενο διάστημα και μάλιστα στο πολύ άμεσο μέλλον όπως άφησε να διαφανεί:
- «Αυτό που έρχεται το επόμενο διάστημα θα είναι κάτι σφοδρότερο από αυτό που αντιμετωπίζουμε… οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ακόμα δεν έχουν φανεί στην πραγματική οικονομία… ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε και έκτακτες καταστάσεις έλλειψης προϊόντων, πρώτων υλών».
Αυτή η φράση ουσιαστικά προϊδεάζει για δύσκολες ημέρες στην οικονομία και υπό αυτή την έννοια και όσο η ΕΕ παραμένει άτολμη για γενναία στήριξη των οικονομιών των κρατών μελών με μια πιο επεκτατική πολιτική τότε για την Ελλάδα τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα ακόμη και από την εποχή που έμπαινε στα μνημόνια.
Και αυτό φαίνεται μέσα και από την ανησυχία που εκφράζει ο κ. Τσίπρας ότι θα είναι και το διακύβευμα των εκλογών. Με ποια κυβέρνηση δηλαδή θα βγει από τη νέα οικονομική κρίση και πιθανόν και νέα κρίση χρέους η χώρα.
Σκληρή ατζέντα
Η ακρίβεια χτυπά σκληρά την κοινωνία και μαζί σύμφωνα με την Κουμουνδούρου και την ίδια την κυβέρνηση. Η πίεση έχει αρχίσει να αποτυπώνεται σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις νευρικές και εντελώς αμήχανες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης όπως ο Στέλιος Πέτσας αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης.
- Ο πρώτος παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει εκλογές απο τους πολίτες σε μια περίοδο που δεν τα βγάζουν πέρα γιατί θα είναι μια βέβαιη τιμωρητική ψήφος και ο δεύτερος έφτασε στην λογική της επιχειρηματολογίας των πόρσε καγιέν και της οριζόντιας μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα να ισχυριστεί εμμέσως ότι οι πολίτες δεν ανάβουν τη θέρμανση για λόγους ψυχολογίας κατά τα πρότυπα της κατανάλωσης που πέφτει εξαιτίας του ψυχολογικού κλίματος που επικρατεί στην αγορά και όχι βέβαια γιατί οι λογαριασμοί ρεύματος και αερίου έχουν πάει στο ύψη.
Το πρέσινγκ φαίνεται να αποδίδει και ο κ. Τσίπρας θα το συνεχίσει ωστόσο το ζήτημα της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους είναι ταυτόχρονα και ζωτικής σημασίας ζήτημα καθημερινότητας των πολιτών.
Οι συσκέψεις του κ. Τσίπρα με τους συνεργάτες του και ανθρώπους της αγοράς και τους κοινωνικούς φορείς είναι συνεχείς και καθημερινοί.
Μικρό καλάθι
Καθημερινά ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται με μια νέα δέσμη μέτρων την οποία η κυβέρνηση επιμένει να μην υιοθετεί πεισματικά και μάλιστα να λαμβάνει αποσπασματικά και ελλιπή μέτρα στήριξης με τους κόφτες που μπαίνουν από το οικονομικό επιτελείο να εξαιρούν στο τέλος της ημέρας ολο και περισσότερους και ιδίως την περίφημη μεσαία τάξη για την οποία η κυβέρνηση ομνύει πίστη και αφοσίωση ήδη από την εποχή που την υπερφορολογούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το σενάριο των εκλογών το Μάιο πάντως για την ώρα έχει υποχωρήσει σημαντικά μεταξύ και των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς όπως σημειώνουν με αυτά τα μέτρα ψίχουλα δεν μπορεί να ισχυριστεί η κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει ουσιαστικά τις ανάγκες των ψηφοφόρων.
- Με τις πρόωρες εκλογές σε αυτή τη φάση να μετατίθενται το Φθινόπωρο, στελέχη με πείρα στο πολιτικό παίγνιο επιμένουν ότι παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης έχει αρχίσει να ξαναζεσταίνεται το θέμα του εκλογικού μπόνους. Θεωρούν ότι το σενάριο του Μαΐου – Ιουνίου προβλέπει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με ενίσχυση του μπόνους για το πρώτο κόμμα με στόχο την εξυπηρέτηση του αφηγήματος περι σταθερότητας την επομένη των επαναληπτικών εκλογών με το νόμο της ΝΔ.
Αυτό που παρατηρούν έμπειρα στελέχη στην Κουμουνδούρου είναι με το πάγωμα – ξεπάγωμα των εκλογικών σεναρίων και του εκλογικού νόμου το Μέγαρο Μαξίμου δεν νιώθει τη σιγουριά των περασμένων μηνών.
Σε αυτή τη φάση ενδεχομένως και οι κυλιόμενες μετρήσεις που φτάνουν στα επιτελεία να ευνοούν τα σενάρια μετάθεση των εκλογών για παρακάτω με δεδομένο ότι και το ΚΙΝΑΛ έχει αρχίσει να υποχωρεί στα ποσοστά του στο 13% και ίσως και πιο χαμηλά. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα πράξει ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη σε σχέση με την αλλαγή στον εκλογικό νόμο και στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι δεν θα είχε μεγάλη δυσκολία να ψηφίσει υπέρ της ενίσχυσης του πρώτου κόμματος με περισσότερες έδρες αν η διαφορά είναι μεγάλη από το δεύτερο κόμμα χάριν της σταθερότητας και στη λογική της υπεύθυνης πολιτικής δύναμης.
Σε αυτή την περίπτωση μια πρωτιά της ΝΔ με διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές πόλωσης θα έβγαζε από τη δύσκολη θέση το ΚΙΝΑΛ και από το δίλλημα της συνεργασίας.