Ρωσία: Διπλασίασε το επιτόκιο μετά την πτώση στο ρούβλι κατά 30% έναντι του δολαρίου

 Ρωσία: Διπλασίασε το επιτόκιο μετά την πτώση στο ρούβλι κατά 30% έναντι του δολαρίου

Η Ρωσία υπερδιπλασίασε το βασικό της επιτόκιο μετά την πτώση του ρουβλίου κατά 30% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Η Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι αύξησε το επιτόκιο στο 20% από 9,5% για να βοηθήσει να μετριαστεί ο αντίκτυπος στις τιμές της διολίσθησης του ρουβλίου.

Ήρθε καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, απέκοψαν τις τράπεζες της Ρωσίας από τις χρηματοπιστωτικές αγορές στη Δύση.

Οποιαδήποτε οντότητα του Ηνωμένου Βασιλείου απαγορεύεται να πραγματοποιεί συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, το υπουργείο Οικονομικών της και το ταμείο περιουσίας της.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα λάβει αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα για να θέσει σε ισχύ περιορισμούς που θα απαγορεύουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ΗΒ να αναλαμβάνουν χρηματοοικονομικές συναλλαγές με τη συμμετοχή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, του Ρωσικού Εθνικού Ταμείου Περιουσίας και του Υπουργείου Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. ” είπε η κυβέρνηση.

Το ρωσικό νόμισμα έφτασε σε νέο χαμηλό ρεκόρ, αφού το Σαββατοκύριακο αποκαλύφθηκε ότι σε ορισμένες τράπεζες της χώρας θα απαγορευτεί η χρήση του διεθνούς συστήματος πληρωμών Swift.

Την Κυριακή, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να υπάρξει κρίση στις τράπεζες της χώρας.

Ο Will Walker-Arnott, ανώτερος διευθυντής επενδύσεων στο Charles Stanley, δήλωσε στο πρόγραμμα Today του BBC ότι «φαίνεται ότι η Ρωσία γίνεται όλο και περισσότερο μια οικονομική παρία, ολοένα και πιο απομονωμένη από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Οι αυξανόμενες εντάσεις βοήθησαν επίσης να ωθήσει την τιμή του αργού πετρελαίου Brent πάνω από τα 100 δολάρια (75 £) το βαρέλι.

Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να αποκόψουν μια σειρά ρωσικών τραπεζών από τη Swift είναι το πιο σκληρό μέτρο που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα στη Μόσχα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας θα δεσμευτούν επίσης, περιορίζοντας τη δυνατότητα της χώρας να έχει πρόσβαση στα αποθέματά της στο εξωτερικό.

Η πρόθεση είναι «η περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», αναφέρεται σε κοινή δήλωση.

Η Ρωσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σύστημα Swift για τις βασικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Οι επενδυτές ήταν επίσης επιφυλακτικοί τη Δευτέρα, αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τον ρωσικό στρατό να θέσει τις αποτρεπτικές του δυνάμεις, που περιλαμβάνουν πυρηνικά όπλα, σε «ειδική επιφυλακή» .

Πηγή: BBC

Σχετικά Άρθρα