Πρασσάς: Αυτό που ανησυχεί είναι ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις πουλάνε επικοινωνιακά ότι τελειώσαμε με την πανδημία
Η πανδημία είναι εδώ φωνάζουν οι επιστήμονες, με τον Γιάννη Πρασσά, Διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, να υπογραμμίζει σήμερα τι δεν πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε να ξαναέχουμε μέτρα στο μέλλον. Ο κ. Πρασσάς δεν λέει «όχι» στη χαλάρωση, όμως εξηγεί ποιο είναι το μεγάλο ρίσκο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
«Προφανώς», είπε σήμερα στο OPEN, «όταν υπάρχει τόσο μεγάλη εξάντληση του κόσμου και ψυχική και οικονομική, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί μια κοινωνία να παραμένει μόνιμα κλεισμένη. Από εκεί και πέρα υπάρχει μεγάλη απόσταση στο να πούμε θα αποκλιμακώσουμε σιγά – σιγά τα μέτρα από το να πούμε τελείωσε η πανδημία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη χρονική περίοδο ως εξής:
«Αυτό που με ανησυχεί πολύ είναι ότι η πλειοψηφία των κυβερνήσεων πουλάει επικοινωνιακά ότι τελειώσαμε ξαφνικά με την πανδημία. Και χάνουμε μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε τον χρόνο να κυλάει υπέρ μας. Αν δεν το κάνουμε σωστά, ο χρόνος θα κυλάει υπέρ του ιού. Έχουμε συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να τα πάρουμε, σίγουρα θα ζήσουμε κάποιο επόμενο κύμα. Το πόσο προετοιμασμένοι θα είμαστε για αυτό εξαρτάται πλέον από εμάς.»
Όπως ανέφερε ο κ. Πρασσάς:
«Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν περιορισμοί, καταλαβαίνω ότι οι οικονομικοί όροι είναι ένα μεγάλο μέρος της εξίσωσης. Υπάρχουν μέτρα, πχ η αναβάθμιση των εξαερισμών, είναι μεγάλη επένδυση και θα είχε και σε οικονομικούς όρους οφέλη. Η πρόληψη είναι η καλύτερη επένδυση».
Και συμπλήρωσε:
«Οι κυβερνήσεις αντί να πουν τελείωσε η πανδημία, πάμε παρακάτω, θα έπρεπε να πει: “Πάρτε εσείς τις ανάσες σας, δικαιούστε, να λειτουργήσει και η οικονομία και εμείς θα αρχίσουμε να χτίζουμε τις υποδομές ώστε όταν έρθει το επόμενο κύμα και δεν γνωρίζουμε ποια χαρακτηριστικά να έρθει, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να μη ζήσουμε μια παρόμοια τραγωδία με αυτή που ζήσαμε το τελευταίο τρίμηνο».
Ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας προβλέπει ότι σε λίγο καιρό, «θα ξαναχρειαστεί να φωνάξει τον κόσμο να ξαναβάλουν πλάτη, να ξανακάνουν booster, όταν θα έχεις δείξει ότι πρώτος κρατάς την πρωτοβουλία, τότε θα έχεις πιο μεγάλο κεφάλαιο να πείσεις τον κόσμο, αλλιώς δεν θα σε ακούει κανείς».
«Αν πεις ότι τελείωσε η πανδημία, δεν θα σε ακούει κανείς. Αυτό είναι το μεγάλο ρίσκο. Υπάρχουν λύσεις, η επιστήμη προτείνει, αρκεί οι κυβερνήσεις να ακούν την επιστήμη και να μην ακούν μόνο τα δικά τους» κατέληξε.