Μήνυμα Μπάιντεν στη Ρωσία για Ουκρανία – Θέλουμε διπλωματική λύση, δεν έχουμε δει να αποχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα
Διάγγελμα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία απηύθυνε απόψε λίγο μετά τις 22.30 ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.
Στο διάγγελμά του, διαβεβαίωσε ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ουκρανία θέλουν να επιτεθούν στη Ρωσία. Προειδοποίησε ότι εάν η Ρωσία αποφασίσει τελικά να επιτεθεί στην Ουκρανία το κόστος θα είναι τεράστιο σε ανθρώπινες ζωές και από στρατηγική άποψη.
«Η Ρωσία είπε σήμερα πως θα αποσύρει στρατεύματα. Αυτό θα ήταν καλό. Αλλά δεν έχουμε επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, δεν έχουμε επιβεβαιώσει πως οι στρατιώτες γυρνούν στη βάση τους. Αντίθετα, οι αναλυτές μας λένε πως τα στρατεύματα παραμένουν σε απειλητικές θέσεις» είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν και τόνισε πως η Ρωσία «έχει στο σημείο πάνω από 100.000 στρατιώτες να περικυκλώνουν την Ουκρανία και η εισβολή παραμένει σίγουρα πιθανή».
Επανέλαβε ότι δεν θα αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία για να πολεμήσουν αλλά θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στο Κίεβο. Επανέλαβε επίσης το στρατιωτικό δόγμα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ λέγοντας πως επίθεση της Ρωσίας σε μία χώρα του ΝΑΤΟ είναι επίθεση σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ…
«Αν η Ρωσία επιτεθεί, θα είναι πόλεμος από επιλογή, χωρίς αιτία και χωρίς λογική. Αν υπάρξει εισβολή, θα είναι τεράστιες οι συνέπειες, για τον κόσμο της Ουκρανίας αλλά και για τη Ρωσία, στρατηγικά. Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ότι η Ρωσία επέλεξε τον θάνατο και την καταστροφή» είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν. «Το ΝΑΤΟ δεν είναι απειλή για τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν είναι απειλή για τη Ρωσία, δεν είμαστε οι εχθροί της. Επίθεση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ σημαίνει επίθεση σε όλες», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του.
Αναφέρθηκε τέλος σε πιθανές επιπτώσεις στον τομέα της Ενέργειας διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ παίρνουν τα μέτρα τόσο για το εσωτερικό της χώρας, όσο και για εταίρους τους.
«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων» είπε χαρακτηριστικά.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Μπάιντεν
Άλλωστε, οι διπλωματικές συνομιλίες των ΗΠΑ συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Nωρίτερα απόψε ολοκληρώθηκε η επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, που διήρκησε 50 λεπτά. Οι δύο ηγέτες φέρεται να ζητούν διαβεβαιώσεις για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.
Και Μπλίνκεν-Λαβρόφ
Νωρίτερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα, ο τελευταίος απέρριψε την επιθετική ρητορική της Δύσης και ζήτησε πραγματισμό στον διάλογο για την ασφάλεια.
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε πως η χώρα του δεν επιθυμεί να ξεσπάσει ένας πόλεμος με επίκεντρο την Ουκρανία, ενώ επισήμανε ακόμη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.