“Πράσινο φως” για την άρση των περιορισμών – Παπαευαγγέλου: Κάποιες δράσεις θα απελευθερωθούν
Η Βάνα Παπαευαγγέλου στην τακτική ενημέρωση για τον κορονoϊό είπε ότι σήμερα νοσεί περίπου το 1,5% της χώρας, ενώ υποστήριξε πως είναι εφικτή η σταδιακή άρση των περιορισμών.
Όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, όλη η Ελλάδα είναι στο κόκκινο. Ωστόσο, πρόσθεσε πως παρότι ανησυχούμε για την συνεχιζόμενη έξαρση των κρουσμάτων, η σταδιακή άρση των μέτρων είναι εφικτή.
Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Σήμερα υπολογίζεται πως έχουμε 17.600 κρούσματα ανά ημέρα. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε νησιά, Θεσπρωτία και Ιωάννινα, όπου άργησε να πάει η Omicron. Η διάμεση ηλικία είναι τα 34 έτη, το 1/3 αφορά σε παιδιά.
Πάει… Σκάϊ ο Τσίπρας; Γιατί είπε “όχι” στον Alpha
Βλέπουμε μικρή αύξηση σε ηλικίες άνω των 55 ετών. Στο 2,4% βρίσκεται το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια, σε όλους τους εργστηριακούς ελέγχους.
»Σήμερα νοσεί περίπου το 1,5% της χώρας. Έχουμε 452 εισαγωγές ανά ημέρα, ένας στους δυο νοσηλεύομενους είναι άνω των 72 ετών.
»Έχουμε μείωση 9% στον μ.ο. νοσηλευόμενων την τελευταία εβδομάδα».
Για τη νόσηση των παιδιών και την εμφάνιση του συνδρόμου MIS-C
Για τη νόσηση των παιδιών και την εμφάνιση του συνδρόμου MIS-C, η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως «το τελευτυαίο διάστημα μας απασχόλησε η νοσηλεία παιδιών με το MIS-C. Το θέμα είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας. Εμφανίζεται 4 με 6 εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης. Έχουν νοσηλευτεί 119 παιδιά ως το τέλος του 2021, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Σημαντικό ποσοστό εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Ο εμβολιασμός εφήβων, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91%».
Χαλάρωση μέτρων
Σχετικά με το ζήτημα της άρσης των μέτρων, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στην επιτροπή, λέγοντας ότι «κατανοούμε την κόπωση όλων» και πρόσθεσε παρακολουθούμε πάρα πολύ προσεκτικά όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες της πανδημίας και παρ’ όλο που βλέπουμε μια μικρή αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, μας απασχολεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, η συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας αλλά και η μικρή μετακίνηση κρουσμάτων προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας».
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και με βάση την αξιολόγηση των σκληρών δεικτών κι ελπίζουμε ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή», υπογράμμισε.
Ερωτηθείσα για τις εκδηλώσεις των Αποκριών, η Βάνα Παπαευαγγέλου απάντησε ότι «το πνεύμα της Επιτροπής αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε μια ενιαία αντιμετώπιση. Είναι κάτι που συζητήθηκε εκτενώς αυτή την εβδομάδα και θα συζητηθεί ξανά την επόμενη εβδομάδα».
Και συμπλήρωσε ότι «παρ’όλο που οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού γίνονται σε ανοικτό χώρο, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ούτε ιχνηλάτηση, δηλαδή ποιος ήρθε σε επαφή με ποιον, ούτε βέβαια να ελέγξεις ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν είναι εμβολιασμένοι.»
Επανέλαβε δε ότι «κοιτάμε προσεκτικά τα δεδομένα κάθε εβδομάδα, κατανοούμε την ανάγκη του κόσμου», σημειώνοντας ότι «σίγουρα κάποιες στοχευμένες δράσεις οι οποίες είναι χαμηλότερου επιδημιολογικού κινδύνου θα απελευθερωθούν».
Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο σύμφωνα με τους επιδημιολογικούς χάρτες.
Όπως είπε, παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας, με έναν στους δύο που νοσηλεύονται να είναι άνω των 75 ετών. Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα πέσει στους 450 τις επόμενες ημέρες 15 ημέρες.
«Για τους ανεμβολίαστους άνω των 65 ετών, αλλά και τους ανεμβολίαστους άνδρες άνω των 40 ετών με υποκείμενο νόσημα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου είναι εξίσου υψηλός ανεξάρτητα από το αν έχουν νοσήσει με Όμικρον ή με Δέλτα» σημείωσε και πρόσθεσε πως η παραλλαγή Όμικρον για τους μη εμβολιασμένους δεν αποτελεί ένα απλό κρυολόγημα.
Μαγιορκίνης: Σε τροχιά συρρίκνωσης το κύμα της Όμικρον
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στην κατάσταση που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι νέες διαγνώσεις παγκοσμίως έχουν σημειώσει μείωση την τελευταία εβδομάδα, όμως οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο έχουν αυξηθεί. Στην Ευρώπη η διασπορά φαίνεται να συρρικνώνεται, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, παρά την αύξηση των θανάτων που έχει παρατηρηθεί. Η διασπορά της επιδημίας υποχωρεί, με μόνο 13 χώρες της Ευρώπης να δείχνουν επιδείνωση.
Στην Ελλάδα, δήλωσε ο καθηγητής, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διαγνώσεων έδειξε μικρή μείωση, όπως και ο αριθμός των θανάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή, ωστόσο. Πάντως, το κύμα της Όμικρον σε παγκόσμια κλίμακα μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης. η Ευρώπη βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης με εξαίρεση τη Ρωσία, που φαίνεται να πλησιάζει όμως στην κορύφωση του κύματος της Όμικρον. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, παρατηρείται εκτεταμένη διασπορά αλλά έχουμε και κάποιες πτωτικές τάσεις. Αυτήν την στιγμή, βρισκόμαστε σε δεύτερη φάση της συρρίκνωσης, η οποία είναι πιο αργή, καθώς δεν έχει φανεί ακόμη και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εμβολιασμών, δεν έχει προλάβει να χτιστεί το τείχος προστασίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστεί η αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών.
Από χθες (9/2) λειτουργεί και το helpdesk. Πρέπει να γίνεται η αίτηση την πρώτη ή δεύτερη μέρα, την τρίτη είναι το αργότερο. Η αποστολή γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ με courier σε όλους τους ασθενείς. Είναι παρά πολύ σημαντικό να γίνονται οι αιτήσεις νωρίς».
Γκάγκα: Είναι παρά πολύ σημαντικό να γίνονται οι αιτήσεις νωρίς για τα αντιικά
Αναφερόμενη στα αντιικά φάρμακα, η κυρία Γκάγκα είπε ότι η πλατφόρμα άνοιξε πριν μια εβδομάδα, έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις, έχουν απορριφθεί 19. Όλες οι υπόλοιπες έχουν γίνει δεκτές. Το τελευταίο τετραήμερο έγιναν 857 αιτήσεις που εγκρίθηκαν. 42 ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς και 477 έχουν ήδη παραδοθεί, ενώ οι 238 είναι να παραδοθούν.
Από χθες (9/2) λειτουργεί και το helpdesk. Πρέπει να γίνεται η αίτηση την πρώτη ή δεύτερη μέρα, την τρίτη είναι το αργότερο. Η αποστολή γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ με courier σε όλους τους ασθενείς. Είναι παρά πολύ σημαντικό να γίνονται οι αιτήσεις νωρίς».