Ουκρανική κρίση: “Ιερή συμμαχία” Μπάιντεν – Τζόνσον με στόχο την παραμονή στην εξουσία

 Ουκρανική κρίση: “Ιερή συμμαχία” Μπάιντεν – Τζόνσον με στόχο την παραμονή στην εξουσία

Όσο περνούν οι μέρες κι εντείνονται οι μετακινήσεις στρατιωτικών μονάδων πέριξ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, τόσο η ρητορική αντιπαράθεση αυξάνεται αλλά και τα λάθη από αμερικανικής πλευράς, εγείροντας ερωτηματικά για την αξιοπιστία των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Μετά το φιάσκο του Bloomberg, που δημοσίευσε σε σύνδεσμο με ροή ενημέρωσης ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και το τρολάρισμα από τους Ρώσους, Μπάιντεν και Τζόνσον παίζουν τα ρέστα τους για να παραμείνουν στην εξουσία.

Του Σπύρου Σιδέρη

Η δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έχει βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο της.

  • Η κυλιόμενη δημοσκόπηση σε εθνική κλίμακα, που διενεργήθηκε στις 2 και 3 Φεβρουαρίου από την IPSOS, ανέδειξε ότι μόλις το 41% των αμερικανών ενηλίκων εγκρίνει τα πεπραγμένα του Μπάιντεν αφότου ανέλαβε την εξουσία και το 56% τα αποδοκιμάζει, ενώ οι υπόλοιποι δεν είναι σίγουροι. Την περασμένη εβδομάδα, η κυλιόμενη αυτή έρευνα υπεδείκνυε ότι το 45% ενέκρινε τα πεπραγμένα του αρχηγού του κράτους, ενώ το 50% τα αποδοκίμαζε.

Παρόλο που η νίκη του στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, προκάλεσε ελπίδες στην παγκόσμια κοινότητα και σε μερίδα αμερικανών τελικά αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων τόσο στην εσωτερική πολιτική όσο και στην εξωτερική, ιδιαίτερα με το φιάσκο της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και την  κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν σε χρόνο μηδέν.

Όμως και το Ουκρανικό που ήρθε ως μάννα εξ ουρανού για να κερδίσει σε ποσοστά δημοφιλίας ο Αμερικανός Πρόεδρος εξελίσσεται σε μια νέα τραγωδία για τον ίδιο και τις αμερικανικές υπηρεσίες. Ακόμα και η προσπάθεια του να επιδιώξει συσπείρωση στο δυτικό μπλοκ, μοιάζει να είναι χαμένη, καθώς ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία και Ινδία, κρατούν διακριτές αποστάσεις από τις αποφάσεις του.

  • Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιαπωνία διαμήνυσε ότι δεν θα προβεί σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αν δεν πραγματοποιηθεί εισβολή της στην Ουκρανία κι ούτε ότι η Ινδία εφοδιάστηκε με S-400 από τη Μόσχα για την άμυνα της. Ο μόνος που παραμένει σθεναρά στο πλευρό του Αμερικανού Προέδρου, είναι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος όμως βρίσκεται στην δίνη σκανδάλων και αμφισβήτησης από τα στελέχη του κόμματος του.

Με την πρόταση μομφής εναντίον του που κυοφορείται τις τελευταίες μέρες για την συλλογή των 54 απαραίτητων υπογραφών για να τεθεί υπό αμφισβήτηση στις εσωκομματικές διαδικασίες, όπως συνέβη με την Τερέζα Μέι, βρήκε ως σανίδα σωτηρίας το Ουκρανικό.

Ως γνώστης της Ιστορίας, Βρετανικής και Παγκόσμιας, ο Μπόρις Τζόνσον θυμάται πολύ καλά ότι η προκάτοχος του Μάργκαρετ Θάτσερ, εν μέσω αμφισβήτησης για τις πολιτικές της, κέρδισε την εμπιστοσύνη των Βρετανών με τον πόλεμο στα Φώκλαντ. Προφανώς αυτές οι μνήμες να τον σπρώχνουν στην επιδίωξη μιας αντίστοιχης δικής του επιτυχίας με το Ουκρανικό.

  • Βέβαια αν γυρίσει στο παρελθόν και τον Εργατικό Τόνι Μπλερ, τα μηνύματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για τον Βρετανό Πρωθυπουργό, καθώς το φιάσκο με τον πόλεμο στο Ιράκ ήταν το κύκνειο άσμα του στο 10 της Ντάουνινγκ Στρητ.   

Μπάιντεν και Τζόνσον βλέπουν την ουκρανική κρίση ως μια ευκαιρία να γυρίσουν το παιχνίδι που μοιάζει χαμένο γι αυτούς, όμως αυτή τη φορά δεν έχουν απέναντι τους ούτε Ιρακινούς, ούτε Αργεντινούς. Έχουν μια Ρωσία που έχει ξεφύγει από το Σοβιετικό της παρελθόν, δεν έχει μια μαριονέτα τύπου Γέλτσιν ως επικεφαλής του Κρεμλίνου και οι σχέσεις της με σημαντικές χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Γερμανία έχουν γίνει πολύ πιο συνεργατικές από ότι ανταγωνιστικές.

Επιπρόσθετα ΗΠΑ και Βρετανία μετά το Brexit δεν έχουν κοινά συμφέροντα με την ΕΕ σε σχέση με τη Ρωσία κι αυτό ίσως αποβεί μοιραίο για τους δυο ηγέτες, που θέλουν ο μεν πρώτος να επαναφέρει την Ουάσιγκτον στην πρότερη θέση της στην παγκόσμια σκηνή και ο δεύτερος την επανασύσταση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Σχετικά Άρθρα