2022 με… κεκαλυμμένο lockdown – Αλλάζουν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία – Γεωργιάδης: Δεν κλείνουμε ούτε με 50.000 κρούσματα… (vid)
Το 2022 μπαίνει με φωνές για lockdown και περιορισμό της κινητικότητας των πολιτών. Για την ώρα η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε συζήτηση για lockdown και SMS στο 13033 και όλα κρίνονται τις επόμενες μέρες με την 3η Ιανουαρίου να φέρνει νέες αλλαγές στη ζωή εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, καθώς τα μέτρα θα είναι οριζόντια.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παρουσίασαν χθες νέα μέτρα σε δύο στάδια, από αύριο Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου στις 6:00 πμ μέχρι τις 3 Ιανουαρίου και από τις 3 Ιανουαρίου και για ένα 15νθήμερο, κατόπιν της εισήγησης της επιτροπής ειδικών.
Η επιτροπή όμως θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου και εάν χρειαστεί θα ληφθούν και άλλα μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου. Για το πακέτο του 2022 είναι ξεκάθαρο ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να την «πληρώσει» πάλι η εστίαση με νέο ωράριο και λουκέτο τα βράδια, ενώ το Πρώτο Θέμα γράφει σήμερα ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν κανονικά τα σχολεία μετά τις γιορτές. Η Real News από την άλλη κάνει λόγο για εισηγήσεις νέων μέτρων με στόχο των περιορισμό της κινητικότητας των πολιτών.
Ειδικά για τα σχολεία κανείς δεν μπορεί τώρα να πει με ασφάλεια ότι θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Ακόμη και αν ανοίξουν κανονικά η κυβέρνηση αναγκάζεται πλέον να αλλάξει τα πρωτόκολλα και συγκεκριμένα το 50% συν 1. Για το συγκεκριμένο πρωτόκολλο η κυβέρνηση έχει δεχθεί κριτική, αλλά και προτάσεις από την αντιπολίτευση για αλλαγή, ωστόσο μέχρι χθες επέμενε ότι είναι σωστό.
«Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και αν χρειάζεται θα επικαιροποιήσουμε το πρωτόκολλο. Αν χρειάζεται, θα μας το πει η επιτροπή. Όλα τα μηνύματα που έχουμε από τη λειτουργία των σχολείων είναι ότι δεν έχουν συμβάλλει στην διασπορά της covid» δήλωσε ο υπουργός Υγείας μόλις χθες.
Οι περιορισμοί που σε κάθε περίπτωση θα επιβληθούν από τις 3 Ιανουαρίου, αφορούν κυρίως τους εμβολιασμένους, καθώς στους χώρους της εστίασης δεν μπορούν να πάνε οι ανεμβολίαστοι.
Υπενθυμίζεται ότι από 3 Ιανουαρίου αναμένεται να επανέλθει το ωράριο στην εστίαση και διασκέδαση και η τηλεργασία.
Γεωργιάδης: Ούτε με 50.000 κρούσματα…
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο mega αναφέρθηκε και στις φήμες που θέλουν το lockdown να έρχεται μετά τις γιορτές. Σύμφωνα με τον υπουργό η χώρα μας έφτασε τις 3 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα.
«Αυτός που έχει εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις και περιμένει την τρίτη είναι προστατευμένος. Δεν είναι μηδέν τα δύο προηγούμενα εμβόλια, έχει αντισώματα, έχει κυτταρική ανοσία. Μην μας πιάνει πανικός», δήλωσε, με την Ματίνα Παγώνη να συμπληρώνει πως και να νοσήσει κανείς με την τρίτη δόση, η μετάλλαξη Όμικρον έχει πιο απλά συμπτώματα από την Δέλτα, απλά είναι πιο μεταδοτική.
Επιπλέον, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως με την Όμικρον ελάχιστοι μπαίνουν στις ΜΕΘ: «Και 50.000 κρούσματα να έχουμε την ημέρα, δεν χρειάζεται πανικός».
Από σήμερα μάσκες πάντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
Νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα, 24 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον.
Το πρώτο πλέγμα μέτρων που ανακοινώθηκε χθες, θα ισχύει μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου. Μάλιστα, πρόκειται για το πρώτο πλέγμα μέτρων καθώς νέοι περιορισμοί, αναμένεται να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου όπως, άλλωστε, έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Από σήμερα, 24 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου:
– όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως εμβολιαστικής κατάστασης υποχρεούνται να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους συμπεριλαμβανομένων γυμναστηρίων, εστιατορίων και μπαρ, στα οποία θα επιτρέπεται να την αφαιρέσουν μόνο κατά την κατανάλωση τροφής ή ποτού
– γίνεται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας (ΚΝ95) στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)
– απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και ακυρώνονται όσες έχουν προγραμματιστεί, ενώ από το μέτρο εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα
– οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το μοριακό test 72 ωρών ή το Rapid 24 ωρών, συστήνεται να επαναλαμβάνουν το τεστ τη 2η και την 4η ημέρα από την είσοδο τους στη χώρα.
Παράλληλα παραμένει ισχυρή η σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση, ιδίως για τους νέους, καθώς είναι αυξημένα τα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες.
Μετά τα μέτρα, lockdown;
«Ανακοινώθηκαν χθες τα μέτρα για αυτές τις ημέρες. Την άλλη εβδομάδα θα συνέλθει εκ νέου η Επιτροπή για να δούμε εάν υπάρχει κάποια έκρηξη. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για την επόμενη εβδομάδα, πάλι ήπια. Με την αρχη του χρόνου θα έχουμε λίγα παραπάνω μέτρα, όχι lockdown, απλώς και μόνο για να μπει ένα φρένο».
«Η Επιτροπή εισηγείται, η κυβέρνηση αποφασίζει. Να δουλέψουμε καλά στις γιορτές, δεν χρειάζεται πανικός. Η Ελλάδα παραμένει με ανοιχτή οικονομία και αγορά. Με το πέρας των εορτών θα υπάρχει μία μικρή περίοδος για μάζεμα, για να μην ξεφύγει η κατάσταση», πρόσθεσε.
Αντέχει η τσέπη των πολιτών το PCR test;
Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν δυσαρεστηθεί με τις τιμές των τεστ για κορωνοϊό, ιδιαίτερα για το PCR test το οποίο φτάνει τα 60 ευρώ, ένα κόστος αρκετά βαρύ για τον Έλληνα πολίτη. Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως η Ελλάδα έχει τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη σχετικά με το PCR test, ενώ τα rapid και self test είναι σε πολύ καλό επίπεδο ασφάλειας και αξιοπιστίας.
Ο υπουργός είναι κάθετος στο να διατίθενται δωρεάν τα rapid test στους εμβολιασμένους: «Αν η κυβέρνηση επιδοτήσει τα rapid test για όλο τον πληθυσμό ασταμάτητα και πάντα, είναι δισεκατομμύρια αυτά και θα χρεωκοπήσουμε και θα έχουμε μνημόνιο. Αυτό θέλετε;», είπε.