Editorial: ‘Ωρα ευθύνης και αποφάσεων μπροστά στον εφιάλτη της Όμικρον
Ένα χρόνο μετά την δήλωσή του πως “βαδίζουμε το τελευταίο μίλι της πανδημίας”, ο πρωθυπουργός είναι πιθανότατα υποχρεωμένος να αναλάβει το κόστος της διάψευσης των προσδοκιών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αμέσως μετά τις γιορτές θα ανακοινωθούν νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown. Οι επιστήμονες (όπως ο καθηγητής Δημ. Σαρηγιάννης στον Ant1) έχουν αρχίσει να εισηγούνται το κλείσιμο οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, κάτι που συμβαίνει ήδη και επεκτείνεται ραγδαία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η Όμικρον εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και η εκθετική της αύξηση αναμένεται να προκαλέσει την κυριαρχία της νέας μετάλλαξης. Οι αρχικές προβλέψεις ότι θα είναι μεν περισσότερο μεταδοτική αλλά θα προκαλεί ήπια νόσηση καταρρίπτονται. Είναι ήδη πολύ περισσότερο μεταδοτική και προσβάλλει ακόμα και εμβολιασμένους με διπλή δόση. Η τριπλή δόση είναι αλήθεια πως αποτελεί φράγμα με αποτελεσματικότητα έως και 80%, ωστόσο η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές χώρες -στην Ελλάδα ακόμα περισσότερο- και οι ρυθμοί εμβολιασμού δείχνουν πως δεν προλαβαίνουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ικανοποιητικής ανοσίας του πληθυσμού.
Η τάση να προλάβουμε να κάνουμε γιορτές και να δουλέψει η αγορά και …μετά βλέπουμε εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους. Κάποιες χώρες, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Πορτογαλία κ.ά προχώρησαν ή προχωρούν άμεσα σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, κυρίως στην εστίαση και την διασκέδαση. Στην Ελλάδα όλα τα εστιατόρια, τα κλαμπ, τα άλλα νυχτερινά κέντρα και οι εμπορικοί δρόμοι θα λειτουργήσουν ως εστίες υπερμετάδοσης, αφού είναι μάλλον βέβαιο πως η προτροπή για τα self test δεν θα μπορέσει να αποδώσει τα αναμενόμενα.
Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται με καθυστέρηση πως το επιχείρημα περί πανδημίας των ανεμβολίαστων δεν ισχύει πια και επιδεικνύει αργά αντανακλαστικά αναιρώντας τις αποφάσεις που η ίδια ανακοινώνει εντός 24 ωρών. Επισήμως, το lockdown έχει αποκλειστεί και κορυφαίοι υπουργοί έχουν εκτεθεί σε μία δέσμευση που πιθανότατα θα ακυρωθεί από την εξάπλωση της Όμικρον. Η σπουδή, μάλιστα, να καλλιεργηθεί εντύπωση ασφάλειας οδήγησε κάποιους να ισχυρίζονται πως τα προηγούμενα lockdown επιβλήθηκαν επειδή “η ΕΕ είχε ανοίξει τους κρουνούς των ενισχύσεων” και πως “ο κίνδυνος για την οικονομία από ένα lockdown (σ.σ χωρίς τη δυνατότητα οικονομικής επιδότησης) είναι μεγαλύτερος από τον υγειονομικό”!
Επειδή, όμως, μετά από πάνω από 20.000 νεκρούς αυτό που έχει ανυπέρβλητη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή, η κυβέρνηση βρίσκεται προ του διλήμματος και πρέπει να αναιρέσει ό,τι έχει πει και έχει πράξει έως σήμερα.
Τούτες τις ώρες, πέρα από την δεδομένη ατομική ευθύνη και την ανάγκη για εμβολιασμό (το μοναδικό όπλο πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού), είναι (ξανά) η ώρα των αποφάσεων μέσα από τις διαψεύσεις, τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες. Οι επιστήμονες οφείλουν απερίσπαστοι από το κλίμα που δημιουργούν ορισμένοι υπουργοί να εισηγηθούν. Να μιλήσουν καθαρά. Αποκλειστικά με βάση τις προβλέψεις κινδύνου. Ο δε πρωθυπουργός πρέπει να κατεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, να επικοινωνήσει άμεσα με τους πολιτικούς αρχηγούς και να ζητήσει (αφού το εφαρμόσει πρώτος εκείνος) πολιτική ανακωχή και στη συνέχεια να αποφασίσει και να ενημερώσει με ειλικρίνεια τους πολίτες. Κομπορρημοσύνες δεν έχουν θέση στον δημόσιο λόγο, όταν η πανδημία (που θα…ξεφούσκωνε) απειλεί ξανά τις ζωές των ανθρώπων και την οικονομία -με αυτή τη σειρά.
Libre