Παρασκήνιο: Η υποχρεωτικότητα στο επίκεντρο του Πολιτικού Συμβουλίου, οι τοποθετήσεις – Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί στάση αναμονής

 Παρασκήνιο: Η υποχρεωτικότητα στο επίκεντρο του Πολιτικού Συμβουλίου, οι τοποθετήσεις – Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί στάση αναμονής

Συζήτηση σε βάθος και έντονος προβληματισμός καταγράφηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη συζήτηση του πολιτικού Συμβουλίου για το ζήτημα του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού. Το θέμα κατάφερε να «ενώσει» αντικρουόμενες τάσεις μέσα στο κομματικό όργανο και να φέρει κοντά μέλη της Ομπρέλας και των 53 με τους κεντροαριστερούς και συνεργαζόμενους της Προοδευτικής Συμμαχίας και της Γέφυρας.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Στη συνεδρίαση του οργάνου η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη πήραν σχεδόν όλοι το λόγο. Το ζήτημα της πανδημίας μονοπώλησε σε επίπεδο ζητημάτων τρέχουσας επικαιρότητας το ενδιαφέρον.

Ήταν πολλοί εκείνοι που τάχθηκαν ανοιχτά υπερ του καθολικού εμβολιασμού και μάλιστα από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες.

Σχεδόν όλοι όσοι προέρχονται από τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν υπερ της υποχρεωτικότητας στο γενικό πληθυσμό χωρίς ωστόσο να υιοθετούν την τιμωριτική λογική της κυβέρνησης με το πρόστιμο των 100€ αλλά με κίνητρα θετικά ή στη χειρότερη περίπτωση όπως υποστήριξαν κάποιοι από αυτούς με την λογική μιας κλιμακωτής ποινής για όσους επιμένουν να μην εμβολιάζονται.

Υπέρ της υποχρεωτικότητας μίλησαν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Φώτης Κουβέλης, ο Παναγιώτης Παναγιώτου, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Νίκος Μπίστης (απουσίαζε αλλά είχε ενημερώσει για την θέση του υπερ της υποχρεωτικότητας).

Συναντήθηκαν

Οι συνεργαζόμενοι βρήκαν απροσδόκητους συμμάχους σε μέλη της Ομπρέλας. Υπέρ του καθολικού υποχρεωτικού εμβολιασμού τάχθηκαν ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης.

Μπορεί να μην αποτέλεσε έκπληξη η τοποθέτησή τους ωστόσο το ζήτημα απέκτησε εντονότερο πολιτικό άρωμα για τη στάση του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση, όταν η συζήτηση βγήκε από το πλαίσιο και των ευρωπαϊκών αποφάσεων που θα επιβάλλουν τις αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση για όλες τις κυβέρνησης της ΕΕ.  

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόσωπα που επιμένουν στη σκληρή γραμμή απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ζήτημα της πανδημίας υποστήριξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να μπει στο γήπεδο που έστρωσε ο αντίπαλος. Μάλιστα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος φέρεται να υποστήριξε ότι είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που έφερε τα πράγματα σε αυτό το αδιέξοδο και πρέπει τώρα ο ίδιος και να το αντιμετωπίσει.

Τις ενστάσεις για το ζήτημα για την υποχρεωτικότητα εξέφρασε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η οποία εστίασε στο πρόστιμο των 100€ στους ανεμβολίαστους 60ρηδες.

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Με τις τάσεις να ανακατεύονται και με τις απόψεις να συναντώνται στα σημεία το θέμα δεν τέθηκε σε ψηφοφορία. Για την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί στάση αναμονής και επιμένει να φέρνει το παράδειγμα της Πορτογαλίας ως το ενδεδειγμένο μοντέλο για την ενίσχυση του εμβολιαστικού κύματος.

  • Το μείζον ζήτημα ωστόσο είναι η απώλεια εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκης όπως σημειώνει σε όλους τους τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει χρόνος ακόμη σημείωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος αρκεί όπως είπε η χώρα όπως η Πορτογαλία να ενισχύσει την  πρωτοβάθμια περίθαλψη και να επεκτείνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα πόρτα – πόρτα ώστε να πειστούν όσοι μπορούν να πειστούν για την αποτελεσματικότητα και κυρίως την ασφάλεια του εμβολίου.

Σχετικά Άρθρα