Όταν ο υπουργός Υγείας υποστήριζε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι αντισυνταγματική (vid)
Ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αφού είπε ότι “ενώ όλες οι ηλικιακές ομάδες ανταποκρίνονται [στον εμβολιασμό], υπάρχει μία μόνο η οποία επιμένει να καθυστερεί” πρόσθεσε πως οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση. «Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να επιβάλει την υποχρεωτικότητα, αιφνιδιάζοντας όχι μόνο τους πολίτες, αλλά ακόμα και κυβερνητικά στελέχη και ομολογώντας έτσι με τον πιο εμφατικό τρόπο την απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει τους δύσπιστους για το πόσο σημαντικό είναι να πάνε να εμβολιαστούν.
Βέβαια, πρόκειται για ένα μέτρο που η κυβέρνηση έως τώρα απέκλειε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας έλεγε ότι είναι αντισυνταγματικό. Συγκεκριμένα, στις 29.10.2021 (ΣΚΑΪ), ο Θάνος Πλεύρης δήλωνε την αντίθεσή του στην επιβολή υποχρεωτικότητας εμβολιασμού με ηλικιακά κριτήρια, απορρίπτοντας και το σενάριο για υποχρεωτικό εμβόλιο στους άνω των 60:
«Κάποιος που προτείνει ότι άνω των 60 να έχουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό, πρέπει να μας πει: Εννοεί ότι θα πηγαίνουμε με τη σύριγγα και θα τον εμβολιάζουμε θέλει δε θέλει; Εννοεί ότι θα έρθουμε να του πούμε ότι εσύ που δεν εμβολιάζεσαι άνω των 60 δεν θα παίρνεις τα άλλα φάρμακά σου και θα τα πληρώνεις;», έλεγε.
Κι έπειτα, επικαλούμενος και την ιδιότητά του ως νομικού, τόνιζε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση τις συνταγματικές ισορροπίες» και με επίκληση στη «συνταγματική τάξη», δήλωνε ότι «βάζουμε υποχρεωτικότητα» «όπου πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος της δημόσιας Υγείας και όχι ο κίνδυνος της ατομικής επιλογής», φέρνοντας ως παράδειγμα τους υγειονομικούς και όσους «περιθάλπουν ευπαθείς ομάδες».
Αντίθετα, ήταν σαφής ότι «ένας άνθρωπος 80 ετών και πάνω που ο ίδιος δεν θέλει να εμβολιαστεί» και «κατά βάση ο ίδιος κινδυνεύει», εμπίπτει «στο πλαίσιο της ατομικής πλέον επιλογής» και η υποχρεωτικότητα εκεί προσκρούει στο Σύνταγμα, το ΣτΕ και την επιτροπή Βιοηθικής. Μάλιστα, έλεγε ότι, ακόμα και αν η κυβέρνηση αλλάξει στάση στο μέλλον και λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων αρχίσει να συζητάει την επέκταση της υποχρεωτικότητας, αυτό θα γίνει για «κατηγορίες που συνταγματικά θα είναι ανεκτό».
Ομως, είναι και οι δηλώσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη που, στις 18.10.2021, έλεγε στη Βουλή ότι «οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί έφτασαν στα όριά τους στις δύο κατηγορίες που τους επιβάλαμε. Δεν πρόκειται να επιβάλουμε άλλους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς». Αλλά και πιο πρόσφατα (3.11.2021, MEGA) ο πρωθυπουργός έλεγε ότι «δοκιμάσαμε την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς. Η αλήθεια είναι ότι χτυπήσαμε ένα σκληρό τείχος κάποιων συμπολιτών μας οι οποίοι παραμένουν σε διαθεσιμότητα, παραμένουν ανεμβολίαστοι. Και διαπιστώσαμε ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα πείσει τελικά αυτούς τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν», προσθέτοντας ότι «η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά της και τα περιθώρια της αποτελεσματικότητας».
Και παραδεχόταν ότι «από ένα σημείο και πέρα, δυστυχώς, χτυπάμε πάνω σε ένα τείχος αντίδρασης από τους ανεμβολίαστους, το οποίο είναι πάρα – πάρα πολύ δύσκολο να το διαπεράσουμε. Και όσο πιο σκληροί είμαστε και όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζουμε, τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί αυτό».