Βορίδης: Επιτελικό κράτος σημαίνει ότι το κεντρικό κράτος θα πρέπει να χαράζει στρατηγική
«Επιτελικό κράτος σημαίνει, ότι το κεντρικό κράτος θα πρέπει να χαράζει στρατηγική, και τα διάφορα άλλα ζητήματα της διοικήσεως να κατεβαίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα της διοικήσεως, ώστε να μένει η χάραξη της στρατηγικής στο κεντρικό κράτος» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της προέδρου του ΕΚΔΔΑ, Παρασκευής Δραμαλιώτη, με τίτλο «Επιτελικό Κράτος, ρυθμιστική συνοχή και συντονισμός στο κέντρο διακυβέρνησης».
Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε «κοσμογονία» την προσπάθεια για κατάρτιση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «τα προγράμματα αυτά θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία».
Μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα έχει κατατεθεί ένα σχέδιο, ώστε το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση να αναλάβει έργο για την εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων της Αλβανίας, σε συνεργασία με την γαλλική και γερμανική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και για συμμετοχή των στελεχών του ελληνικού Δημοσίου σε προγράμματα κατάρτισης σε συνεργασία με το Χάρβαρντ.
«Είναι μια κοσμογονία, μια θεαματική αλλαγή και αυτό βεβαίως πιστώνεται στη σκληρή προσπάθεια της κ. Δραμαλιώτη» είπε.
Ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως οι αλλαγές αυτές φέρνουν μεταξύ άλλων και την δημοσιοποίηση των απολογιστικών στοιχείων του κάθε υπουργείου στο διαδίκτυο, ώστε ο πολίτης να έχει γνώση των πεπραγμένων, αλλά και να υπάρχει ενημέρωση για τον στρατηγικό σχεδιασμό του επόμενου έτους.
«Πλέον, τα Εθνικά Σχέδια Δράσης καταρτίζονται με αυτό τον τρόπο, ώστε να είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, αλλά και η αντιπολίτευση να μπορεί να τα παρακολουθήσει και να ελέγξει την κυβέρνηση στην βάση των αυτοδεσμεύσεων της. Αυτό είναι μια ολοκληρωμένη εικόνα που δημιουργεί και μια λογοδοσία» σημείωσε ο υπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στην γραμματεία Συντονισμού, μιας πρωτοβουλίας που στόχο έχει να αντιμετωπίζει και να δίνει λύσεις σε θέματα δημόσιας διοίκησης που έχουν πολυπλοκότητα, αλλά και σύνθετες διοικητικές λειτουργίες και δράσεις.
Μεταξύ άλλων, μιλώντας για τον ρόλο του επιτελικού κράτους, αναφέρθηκε στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν την μέχρι σήμερα εμπλοκή του υπουργού, για την διευθέτηση και την υπογραφή ατομικών διοικητικών πράξεων.
«Όποιος πολίτης είχε οποιοδήποτε αίτημα μέσα στο υπουργείο, έπρεπε να καταλήξει στην κορυφή της διοικητικής ιεραρχίας και να υπογραφεί», είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Κατέληγα ως υπουργός κάποτε, να υπογράφω χρηματικά εντάλματα 20 ευρώ. Αν ασχολείται ένας υπουργός λοιπόν όλη μέρα με ατομικά προβλήματα, δεν κάνει δουλειά. Δεν του δίνεται η δυνατότητα έτσι να χαράζει πολιτικές και στρατηγικές, αλλά και να δει πέρα από την καθημερινότητα, για να μπορεί να την διαμορφώσει αυτή την καθημερινότητα με κεντρικές πολιτικές. Όλη λοιπόν αυτή η ιστορία στο επιτελικό κράτος, «φεύγει» από τον υπουργό και πηγαίνει στον υπηρεσιακό γραμματέα, ο οποίος είναι ένας δημόσιος υπάλληλος που προΐσταται της διοικητικής ιεραρχίας του υπουργείου».
Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη η δημόσια διοίκηση να αποκτήσει ταχύτητα, ενώ αναφέρθηκε στην νέες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η δημόσια διοίκηση στο μέλλον.
Ο κ. Βορίδης μίλησε για το μέλλον της ραγδαίας ψηφιοποίησης του κόσμου, αλλά και της αλλαγής των παραγωγικών δεδομένων και σχέσεων, σημειώνοντας την ανάγκη η δημόσια διοίκηση να παρακολουθήσει την τάση που υπάρχει, όπου «η ιδιωτική οικονομία τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς, αξιοποιώντας την τεχνολογία και αλλάζοντας τον κόσμο».
«Θα μπορέσει αυτό να γίνει; Γιατί αν αυτό δεν γίνει, τότε θα τρέχει η ιδιωτική οικονομία και οι δημόσιες διοικήσεις δεν θα παίζουν τον ρυθμιστικό τους ρόλο, ούτε θα αντεπεξέρχονται στις ταχύτητες, άρα θα γίνονται αντιληπτές ως βαρίδια δημιουργώντας κοινωνικοπολιτικές εντάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, είπε ότι βιβλίο είναι επίκαιρο, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας της περιφερειακής διακυβέρνησης και την ανάθεση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες. Όπως τόνισε, το κράτος πρέπει να λειτουργήσει γρηγορότερα, ώστε να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη.
Η συγγραφέας κ. Δραμαλιώτη, μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται, ώστε να αναβαθμιστεί το Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και της εκπαίδευσης του προσωπικού του δημόσιου τομέα. Μιλώντας για το βιβλίο, είπε ότι «είναι ένα πόνημα μακροχρόνιας έρευνας, ώστε να βελτιωθεί ο συντονισμός με ένα ισχυρό κέντρο διακυβέρνησης και ένα ισχυρό επιτελικό κράτος».
«Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη βελτίωση. Το κέντρο διακυβέρνησης οργανώνεται, οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού γίνονται όλο και πιο τεχνοκρατικές. Και το κλειδί της υπόθεσης είναι μια πιο ισχυρή και πιο καλά εκπαιδευμένη δημόσια διοίκηση» τόνισε.