Λίνα Τόνια: Ένα μοναδικό έργο για την Ελευθερία, εμπνευσμένο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου- Αποκλειστική συνέντευξη στο Libre (vid)
Ελευθερία, ανεξαρτησία, προστασία της ανθρώπινης ζωής, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέξεις που τείνουν να χάσουν κάθε νόημα, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα.
Αποκλειστική συνέντευξη της διεθνούς αναγνωρισμένης συνθέτριας Λίνας Τόνια στην Ελένη Ζέρβα
Η διακεκριμένη συνθέτρια, Λίνα Τόνια, κατάφερε να αποτυπώσει μέσα στο νέο της έργο Magna Carta Libertatum, την αγωνία, το μυστήριο, αλλά και την κρυφή ελπιδα που βιώνει ο άνθρωπος, μέσα στους αιώνες, προσπαθώντας να διασφαλίσει ή ακόμη και να εξασφαλίσει την ελευθερία του, με όποια έννοια την αντιλαμβάνεται ή την έχει ανάγκη ο καθένας ξεχωριστά. Το έργο αποτελεί παραγγελία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της ζητήθηκε με αφορμή την προεδρία της Ελλάδας στο συμβούλιο της Ευρώπης (Μαίος – Νοέμβριος 2020) όπου είχε θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, εκτέλεσαν με εκπληκτικό τρόπο το έργο της πολυβραβευμένης συνθέτριας, το οποίο βιντεοσκοπήθηκε στο χώρο του Πολυτεχνείου, φιλοξενώντας την αφήγηση της Πέπης Ρηγοπούλου.
Πρόκειται για τη γυναίκα που ήταν στην πύλη του Πολυτεχνείου, όταν μπήκε το τανκ, τη νύχτα της 17η Νοεμβρίου. Η πρεμιέρα του έργου αναμένεται να γίνει ανήμερα της επετείου για το Πολυτεχνείο στις 20:00 από το κανάλι της Κρατικής Ορχήστρας στο Youtube: https://bit.ly/3nnVRGJΗ Λίνα Τόνια μίλησε αποκλειστικά στο LIBRE.gr για το Μεγάλο Χάρτη των Ελευθεριών.
1. Τι συμβολίζει για σας ο Μεγάλος Χάρτης των Ελευθεριών;
Επέλεξα να συνδέσω το έργο μου συμβολικά με το Μεγάλο Χάρτη των Ελευθεριών διότι θεωρώ ότι η ελευθερία είναι από τα σπουδαιότερα δικαιώματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ελευθερία σκέψης, η ελευθερία βούλησης, η ελευθερία έκφρασης φέρνουν τον άνθρωπο, τον καθένα από εμάς, πιο κοντά στην αλήθεια του. Η ελευθερία προσδίδει αξία στην αλήθεια και η αλήθεια στην αυθεντικότητα του ανθρώπου. Κάθετι που είναι αυθεντικό είναι άφθαρτο.
2. Ποια συναισθήματα θέλατε να προκαλέσετε με το συγκεκριμένο έργο;
Θέλω μέσα από τη μουσική μου να “ανοίγω” παράθυρα στο νου και στην ψυχή του ακροατή και από στη συνέχεια ο ακροατής να ανοίγει τα δικά του φτερά και να αντικρύζει όλα όσα έχει ανάγκη ο ίδιος να δει. Ο ήχος δημιουργεί δονήσεις και η μουσική έχει τη δύναμη να δονεί την ψυχή του καθενός με όποια συναισθήματα έχει ο καθένας από εμάς ανάγκη να αισθανθεί. Και αυτό επίσης είναι μία μορφή ελευθερίας ή ακόμα μία μορφή απελευθέρωσης για το μυαλό και την ψυχή μας.
3. Πιστεύετε ότι υπάρχει ελευθερία στον κόσμο;
Ζούμε πιο εγκλωβισμένοι από ποτέ μέσα σε μία ακατάπαυστα απαιτητική πραγματικότητα. Με βάση τα επιτεύγματα της εποχής μας θα έπρεπε να αισθανόμαστε και να ζούμε πιο ελεύθεροι από ποτέ. Ο τρόπος που ζούμε δε μας αφήνει να διαχειριστούμε την ελευθερία μας.
4.Η μουσική είναι ικανή να φέρει αλλαγές στη σύγχρονη κοινωνία;
Η μουσική και γενικότερα η τέχνη έχει την ευθύνη να συμμετέχει ενεργά στις αλλαγές που βιώνει η σύγχρονη κοινωνία. Είναι ικανή να τις δημιουργεί αλλά επιπλέον μέ ένα τρόπο άμεσο να τις μοιράζεται. Η μουσική και η κάθε μορφή τέχνης, είναι ο πολιτισμός μας. Αν δεν μπορεί ο πολιτισμός να δημιουργήσει νέες αφετηρίες στην κοινωνία μας, τότε ποιος μπορεί;
5.Όταν είδατε συνολικά το έργο βιντεοσκοπημένο και την αφήγηση της κ. Ρηγοπούλου, ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις σας;
Αισθάνομαι τυχερή που μέσα από την ανάθεση έργου από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μου δόθηκε η ευκαρία να συμμετέχω σε μία ιστορική ανάμνηση. Πολύ περισσότερο είχα την τιμή να συνδεθεί το έργο μου με την αφήγηση των γεγονότων του Πολυτεχνείου από την κ. Ρηγοπούλου. Την πρώτη φορά που είδα το βίντεο με την κ. Ρηγοπούλου, δάκρυσα.
6. Με ποιο τρόπο περιγράφει το έργο σας την έννοια της ελευθερίας;
Μουσικά έχω χρησιμοποιήσει κάποιες ενότητες αυτοσχεδιαστικές σε μία προσπάθεια μου να αποδώσω μία συμβολική έννοια στην ελευθερία έκφρασης του εκτελεστή πάνω στο μουσικό λόγο. Δεδομένο ότι η σύγχρονη μουσική γλώσσα είναι συνδεδεμένη με πολύπλοκα μουσικά νοήματα, το να δώσω μία μορφή ελευθερίας στους εκτελεστές μέσα από αυτοσχεδιαστικά μοντέλα διατύπωσης του μουσικού λόγου θεωρώ ότι απελευθερώνω την εκφραστικότητα τους και τη μουσικότητα απέναντι στο έργο.
7.Το δικό σας μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου;
Τιμή και δόξα στους νέους που ορκίστηκαν να αγωνισθούν στο όνομα της Ελευθερίας.
Κείμενο- συνέντευξη Ελένη Ζέρβα