Καστανίδης: Έχουμε ανάγκη μιας νέας ιδεολογικής ταυτότητας
«Υπάρχει η ανάγκη να ξαναγνωριστούμε ιδεολογικά και πολιτικά, έχουμε ανάγκη μιας νέας ιδεολογικής ταυτότητας από την οποία να καταλαβαίνει ο κόσμος τι πρέπει να περιμένει από μας, τι σημαίνει να είναι κανείς εκπρόσωπος των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού τον 21ο αιώνα», δήλωσε από το Ρέθυμνο ο Χάρης Καστανίδης, υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στις εσωκομματικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 5 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Καστανίδης συναντήθηκε με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή και τον δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη και συζήτησε μαζί τους πολιτικές εξελίξεις και θέματα του ΚΙΝΑΛ. Όπως είπε, εδώ και πολλά χρόνια σε όλο τον κόσμο και τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα «οι νεοφιλελεύθερες ιδέες με την αποθέωση της αρχής της αυτορρύθμισης της αγοράς, δημιούργησαν τεράστιες ανισότητες πλούτου και φτώχειας και αρχίζουν να ξαναγίνονται επίκαιρες οι ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης, κοινωνικής αλληλεγγύης, μιας δημοκρατίας που δεν είναι αποστεωμένη, είναι βαθιά στη λειτουργία της με παρόντα τον λαό και όχι απόντα. Αυτές τις αρχές που πιστεύει ο δημοκρατικός σοσιαλισμός και η μεγάλη οικογένεια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που πρέπει ξανά φέρουμε στην επιφάνεια, να ξαναδείξουμε τις διαφορές ανάμεσα στο προοδευτικό και στο συντηρητικό και έτσι να γνωρίσουμε την ταυτότητα, πολιτική και ιδεολογική, του ΠΑΣΟΚ, ώστε να ξέρει ο κόσμος τι θα περιμένει πια από μας. Όπως και το τι περίμενε στο παρελθόν από μας και που συνέβη, δηλαδή το καλό στη ζωή του. Αυτή είναι η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε, αυτή είναι μία νέα διακήρυξη αρχών που πρέπει να έχει κατά την άποψή μου την ίδια ιστορική βαρύτητα με τη διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου».
Ο κ. Καστανίδης βρέθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, συνομίλησε με πολίτες, φίλους και μέλη του κόμματος, και μίλησε για τις ανάγκες των πολιτών των μεσαίων στρωμάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Ήδη οι τιμές των πετρελαιοειδών βρίσκονται στα ύψη εδώ και τέσσερις εβδομάδες, η ελληνική στατιστική υπηρεσία έχει προειδοποιήσει ότι ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών δεν μπορεί να καταβάλει 395 ευρώ μηνιαία υποχρέωση για τη θέρμανση και για το ρεύμα και ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ήδη με οδηγία της συστήσει να μειώσει η ελληνική κυβέρνηση τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει πως δεν καταλαβαίνει και δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, κάτι που θα διευκόλυνε πάρα πολύ τα φτωχά και μεσαία εισοδήματα ενόψει των αναγκών το χειμώνα». Ο κ. Καστανίδης απηύθυνε έκκληση-πρόταση στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ώστε να βοηθηθούν τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά, καθώς και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Εξάλλου, μιλώντας για τα Δυτικά Βαλκάνια, σημείωσε ότι τα «υπάρχουν διαδικασίες αποσταθεροποίησης στα δυτικά Βαλκάνια, στα Σκόπια έχει πέσει η κυβέρνηση Ζάεφ, ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς το εθνικιστικό VMRO» και «αυτό σημαίνει ότι οι ανακατατάξεις στην εσωτερική ζωή των Σκοπίων θα φέρουν σοβαρές προστριβές σε σχέση με την Ελλάδα. Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουμε απίστευτες αντιπαραθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε διάσπαση της χώρας και έχουμε τις ίδιες εντάσεις και στο Κόσοβο» είπε ο κ. Καστανίδης και συμπλήρωσε: «Η Κρήτη είναι λίγο μακριά από τα βόρεια σύνορα μας, αλλά έχει σημασία να το τονίσω από δω, από την Κρήτη, ότι αυτές οι εξελίξεις στα Βαλκάνια πιθανότητα να επηρεάσουν τα συμφέροντα της χώρας μας». Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, να συγκαλέσουν το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής και Ασφάλειας, να συνεδριάσουν από κοινού τα πολιτικά κόμματα και «να καταλήξουμε σε μία εθνική γραμμή για την αντιμετώπιση των αρνητικών εξελίξεων στα δυτικά Βαλκάνια, πριν βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα τα οποία θα είναι δύσκολο μετά να αντιμετωπίσουμε».
Σε ό,τι αφορά την απόφαση του να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ο Χάρης Καστανίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορώ να συμβιβαστώ ούτε εγώ ούτε μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ με την ιδέα ότι απλώς θα ζούμε οριακά ανάμεσα στην ανάμνηση ενός λαμπρού παρελθόντος και στην καχεξία του παρόντος. Είναι τώρα η ευκαιρία μας να ξανακάνουμε τη δημοκρατική παράταξη της χώρας μεγάλη, όχι γιατί την αγαπάμε, αλλά διότι ιστορικά αποδείχτηκε ότι η χώρα και οι Έλληνες προόδευσαν και ευημέρησαν κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ». Τόνισε δε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και της ανεύρεσης συμμαχιών, σημειώνοντας ωστόσο, ότι αυτό δεν θα το κάνει «ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας» και γι΄ αυτό έχει «μεγάλη σημασία να κατανοήσει ο ελληνικός λαός πόσο σπουδαίο είναι να ανασυνταχθεί η δημοκρατική παράταξη και σε αυτό θα βοηθήσει η μαζική συμμετοχή στις εκλογές, 5 και 12 Δεκεμβρίου».