Γιατί η Ελλάδα επισπεύδει τη χορήγηση της 3ης δόσης προτού αποφανθεί ο ΕΜΑ;
Μέχρι τώρα, η εμβολιαστική πολιτική της χώρας μας ακολουθούσε τις εγκρίσεις και τις αποφάσεις των διεθνών Οργανισμών, κυρίως του ΕΜΑ και δευτερευόντως ΠΟΥ, FDA κτλ. Το ίδιο και για τις όποιες αποφάσεις αφορούσαν θεραπείες κατά της Covid-19, όπως για τα μονοκλωνικά αντισώματα, παρόλο που πολλές φορές εκφράστηκε κριτική για την καθυστερημένη λήψη αποφάσεων, ενώ υπήρχε μεγάλη πίεση λόγω της έξαρσης της πανδημίας.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Όσον αφορά την 3η δόση του εμβολίου, η λήψη της σχετικής απόφασης έγινε πριν αποφανθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
Όπως εξήγησε, χτες κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου:
- «Προχωράμε πιο γρήγορα διότι το 4ο κύμα είναι μπροστά μας, είναι τέλος Σεπτέμβρη. Οι μήνες που ακολουθούν είναι αυτοί που θα κρίνουν την πορεία της επιδημίας. Αν θα έχουμε, δηλαδή, έναν καλό χειμώνα, μια καλή εξέλιξη ή θα επιβαρυνθεί πάλι το σύστημα υγείας. Επομένως, και σε άλλες περιπτώσεις, αφήνεται και από τους διεθνείς οργανισμούς η λήψη της απόφασης από το κάθε κράτος ανάλογα με τα δεδομένα του. Δηλαδή άλλα είναι τα δεδομένα της Δανίας και άλλα είναι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα της Ελλάδας ως προς την ανοσοποίηση. Και βέβαια λαμβάνουμε υπόψη μας τον ΕΜΑ αλλά και τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας και συμπορευόμαστε θα έλεγα και με άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν πάρει ανάλογες αποφάσεις».
Θεμιστοκλέους: Άλλο ζήτημα η έγκριση κυκλοφορίας ενός προϊόντος και άλλο το σχήμα χορήγησης
Για το ίδιο θέμα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εξήγησε:
- «Δεν περιμένουμε την έγκριση από διεθνείς οργανισμούς για την κυκλοφορία των εμβολίων. Τα εμβόλια αυτά κυκλοφορούν και όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει να δίνουν την αναμνηστική δόση στους ανοσοκατεσταλμένους χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά αν η έγκριση αφορά την κυκλοφορία ενός προϊόντος που ήδη υπάρχει και αν αφορά τα σχήματα. Αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και όπως σας λέω ότι αυτή την στιγμή όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινούν την αναμνηστική δόση στους ανοσοκατασταλμένους που και εμείς ξεκινήσαμε, όπως και αρκετές χώρες εντάσσονται και ξεκινούν όπως και εμείς, παραδείγματος χάριν, είναι η Κύπρος, είναι η Γαλλία, να χορηγήσουν την αναμνηστική δόση στους άνω τους 60, που θα βοηθήσουμε και εμείς. Και η Αγγλία, φυσικά δεν είναι εντός του ΕΜΑ, ξεκινάει άνω των 55. Άρα δεν τίθεται θέμα έγκρισης. Γιατί μιλάμε για εμβόλια τα οποία έχουν ήδη την έγκριση. Δεν μιλάμε για ένα άλλο εμβόλιο».
Θεοδωρίδου: Θέλουμε να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς
Στη συνέχεια, η κα Θεοδωρίδου ρωτήθηκε αν αγνοείται η εισήγηση του ΕΜΑ καθώς δεν έχει δώσει ακόμα τις κατευθυντήριες γραμμές για το γενικό πληθυσμό και για τους άνω των 60, υπενθυμίζοντας πρόσφατες δηλώσεις της επιτροπής εμβολιασμού ότι η τρίτη δόση θα χορηγηθεί στους άνω των 60 μόνο όταν υπάρξει και εφόσον υπάρξει έγκριση από τον ΕΜΑ. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι χρειάζονται επιστημονικά δεδομένα για τη χορήγηση της 3ης δόσης.
- «Θα θέλαμε να είχε προχωρήσει στην έγκριση και ο ΕΜΑ, αλλά να το κάνει γρήγορα. Δηλαδή, να μην μας έρθει μία έγκριση όταν θα έχουμε μπει στην ταλαιπωρία και στο πρόβλημα των ασθενών με Covid που θα μπορούσαμε να τους έχουμε προλάβει. Θέλουμε να είμαστε προμηθείς σε ορισμένα πράγματα και όχι επιμηθείς.
- Σχετικά με τη συζήτηση για τη χορήγηση στον γενικό πληθυσμό: Συζητήσεις γίνονται. Απλώς, προτεραιοποιούνται τα θέματα ανάλογα με τα στοιχεία και τα δεδομένα. Και τα δεδομένα είναι, πραγματικά, ένας κατακλυσμός.
- Δηλαδή, το Ισραήλ και η Αμερική που έβαλαν την τρίτη δόση δίνουν δεδομένα ανά διήμερο. Είναι δύσκολο να βρεθούν στοιχεία τα οποία δίνουν τη σιγουριά της απόφασης, έστω και αν τυπικά δεν υπάρχει η έγκριση του ΕΜΑ», κατέληξε η κα Θεοδωρίδου.