“Ξεσηκωμός” οδοντιάτρων για τα rapid test σε εμβολιασμένους ασθενείς – Διευκρινίσεις του Υπ. Υγείας
Στην ΚΥΑ Δ1α-ΓΠ.οικ.55400-2021 ΦΕΚ Β 4206-12.9.2021, που αφορά στην προσέλευση ασθενών σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι «ασθενείς που προσέρχονται για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) που θα πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός των σαρανταοκτώ (48) ωρών που προηγούνται της εξέτασης».
Αυτή είναι η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση που έχει προκαλέσει “αλαλούμ” και η οποία προέβλεπε την υποχρεωτική διεξαγωγή test για ασθενείς και συνοδούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, προκειμένου να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στον οδοντίατρο.
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τον κλάδο, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία εξέδωσε εγκύκλιο, που αίρει τους περιορισμούς επικαλούμενη προφορική δέσμευση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ότι θα υιοθετήσει τις αλλαγές σε νέα ΚΥΑ.
Τελικά, το υπουργείο Υγείας δεν εξαίρεσε τους εμβολιασμένους από το μέτρο, παρά μόνο τους συνοδούς ασθενών με τις αντιδράσεις να συνεχίζονται.
Από σήμερα εκείνοι που θέλουν να επισκεφθούν τον οδοντίατρο και δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ, ενώ όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test.
Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ζητεί την τροποποίηση της σχετικής διάταξης, ώστε η διενέργεια του rapid test για εμβολιασμένους να μετατραπεί από υποχρεωτική σε προαιρετική, κατά την κρίση του οδοντιάτρου.
Με το θέμα να έχει λάβει διαστάσεις και την πολιτεία να μην δείχνει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης αφού χαρακτήρισε το ΦΕΚ «κατάπτυστο» αποκάλυψε στο iatronet ότι χουν αποσταλεί οδηγίες προς όλους τους οδοντιατρικούς συλλόγους της χώρας, καλώντας τα μέλη τους να δέχονται τους εμβολιασμένους ασθενείς χωρίς κανένα τεστ. Ήδη, εκδηλώθηκε επίσημα το πρώτο «αντάρτικο», με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους των τεσσάρων νομών της Ηπείρου να ανακοινώνουν πως δεν θα εφαρμόσουν τη σχετική διάταξη μέχρι την αλλαγή της.
Ο πρόεδρος επεσήμανε πως επί 18 μήνες τα ιδιωτικά οδοντιατρεία της χώρας λειτούργησαν «χωρίς να έχει υπάρξει καμία αναφορά περιστατικού διασποράς, χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία, χωρίς ποτέ να ρωτηθούμε από την πολιτεία» και πρόσθεσε πως «έτσι θα γίνει και τώρα».
Νωρίτερα, ο Βασίλης Σταθόπουλος, μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «υπάρχει διάχυτη αγανάκτηση. Γιατί δεν μπορείς σε ένα οδοντιατρείο το οποίο έχει γίνει “φρούριο” να το διαχειρίζεσαι όπως ένα άλλο μέρος στο οποίο συχνάζουν πολίτες χωρίς μάσκες. Οι οδηγίες προς τα μέλη μας είναι πάρα πολύ σαφείς. Δεν θα ταυτιστούν, για παράδειγμα, δύο ραντεβού, δεν υπάρχει αναμονή στο σαλόνι, επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός κυρίως για ανήλικους. Όταν έχουμε φροντίσει για την πρόληψη με δικά μας έξοδα από ενδιαφέρον και προς τον εαυτό μας και προς το προσωπικό μας και κατ’ επέκταση και προς τους ασθενείς, δεν μπορεί να έρχεται η Πολιτεία αυθαίρετα και να νομοθετεί… Παίρνουμε πάρα πολύ αυστηρά μέτρα στον κλάδο μας».
Εξέφρασε, ακόμη, την ανησυχία πως οι ασθενείς θα σταματήσουν να επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους, λέγοντας «η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η καλύτερη οικονομική κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η αλήθεια είναι επίσης, ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν έχει την οδοντιατρική κουλτούρα που έχουν σε άλλες χώρες. Ο μέσος πολίτης θα δυσκολευτεί να σπεύσει σε μια μεγάλη θεραπεία λ.χ. δύο ετών με αυτές τις συνθήκες».