Σεπτέμβριος μήνας Αλτσχάιμερ: Πόσο δύσκολη είναι η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών εν μέσω πανδημίας; Το libre μίλησε με την υπεύθυνη της δομής ΝΕΣΤΩΡ

 Σεπτέμβριος μήνας Αλτσχάιμερ: Πόσο δύσκολη είναι η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών εν μέσω πανδημίας;  Το libre μίλησε με την υπεύθυνη της δομής ΝΕΣΤΩΡ

Όταν στις 30 Ιανουαρίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την επιδημία της νόσου του κοροναϊού, του COVID-19, ως Έκτακτη Κατάσταση Διεθνούς Ενδιαφέροντος για τη Δημόσια Υγεία (PHEIC), λόγω της ταχύτητας και της κλίμακας της μετάδοσης, είχε επισημάνει πώς οι άνθρωποι με αναπηρία, μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο από τον COVID-19. Και ζητούσε να ληφθούν μέτρα:

“Αυτός ο αντίκτυπος μπορεί να μετριαστεί εάν ληφθούν κατάλληλα μέτρα και προστατευτικές ενέργειες από τους βασικούς ενδιαφερόμενους” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτός από τους προφανείς λόγους ο ΠΟΥ εξηγούσε αναλυτικά γιατί έπρεπε να συμβεί αυτό.

Έγραφε:

“Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν πάντα να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης και στη δημόσια υγεία που χρειάζονται, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της επιδημίας του COVID-19.

Τα άτομα με αναπηρία ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από COVID-19, λόγω:

– Των εμποδίων στην εφαρμογή βασικών μέτρων υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών (π.χ. οι νιπτήρες, νεροχύτες ή υδραντλίες μπορεί να είναι σωματικά απροσπέλαστα ή ένα άτομο μπορεί να έχει σωματική δυσκολία στο καλό τρίψιμο των χεριών του).
– Δυσκολίας στην εφαρμογή κοινωνικής απόστασης λόγω πρόσθετων αναγκών υποστήριξης ή επειδή έχουν ιδρυματοποιηθεί.
– Ανάγκης να αγγίξουν πράγματα για να λάβουν πληροφορίες από το περιβάλλον ή για φυσική υποστήριξη.
– Εμποδίων στην πρόσβαση σε πληροφορίες για τη δημόσια υγεία.

Τα άτομα με αναπηρία ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου εάν μολυνθούν, λόγω:

– Της προϋπάρχουσας κατάστασης υγείας που διέπει την αναπηρία, και
– Εμποδίων πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Τα άτομα με αναπηρία μπορεί επίσης να επηρεαστούν δυσανάλογα από την επιδημία λόγω σοβαρών επιπλοκών στις υπηρεσίες στις οποίες βασίζονται.

Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία μπορούν να μειωθούν εάν οι βασικοί ενδιαφερόμενοι αναλάβουν κατάλληλη δράση.”

Και τη συνέχεια παρέθετε μια σειρά από οδηγίες προς την οικογένεια, την κυβέρνηση, την κοινότητα, τους υγειονομικούς φορείς, που μπορείτε να δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

Άλλα από αυτά έχουν εφαρμοστεί άλλα όχι, με διάφορες εξοργιστικές συμπεριφορές να έρχονται στο φως, όπως αυτή όταν υποχρέωσαν να κατέβει από το πλοίο μια μητέρα με το παιδί της με αναπηρία….

Μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων που χρειάζονται μεγάλη φροντίδα και προσοχή ειδικά εν μέσω υγειονομικής κρίσης είναι όσοι πάσχουν από άνοια, Πάρκινσον και Alzheimer.

Το libre επισκέφθηκε την ψυχογηριατρική δομή Νέστωρ που είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και μιλήσαμε με την νόμιμη εκπρόσωπο την κυρία Μαρία Μούγια σχετικά με την διαχείριση αυτής της ειδικής ομάδας ανθρώπων εν μεσώ πανδημίας.

Συνομιλώντας με την Μαρία Μούγια νόμιμη εκπρόσωπο τις δομής “ο Νέστωρ”

Από όταν εμφανίστηκε στην ζωή μας ο κοροναϊος είδατε αλλαγές στην συμπεριφορά των ασθενών σας;

  • Ο φόβος είναι ένα κοινό συναίσθημα πόσο μάλλον στην τρίτη ηλικία που είναι ευπαθής ομάδα πληθυσμού. Οι ομάδες σταμάτησαν να γίνονται οπότε προσπαθήσαμε μέσω του διαδικτύου σε όσους ηλικιωμένους είχανε την δυνατότητα αυτή και μέσα από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με δικούς μας επαγγελματίες υγείας για να στηρίξουμε την τρίτη ηλικία με κυριότερο γνώρισμα τον φόβο, δηλαδή όλοι είχανε τον φόβο σε διόγκωση κάναμε οτι καλύτερο μπορούσαμε για την στήριξή τους.

Ποια βήματα ακολουθήσατε ώστε να υπάρχει επικοινωνία με τους ασθενείς της δομής:

  • Από την δική μας πλευρά ήταν οι εξατομικευμένες συνδιαλέξεις ,με ωφελούμενους και άφορα τον τομέα της εργασιοθεραπείας και της ομάδας νοητικής ενδυνάμωσης. Και μέσα από την γραμμή 10306 η οποία στήθηκε ως ομπρέλα κατά την περίοδο του Covid και δικοί μας επαγγελματίες υγείας που είναι εντελώς δωρεάν έκανε κάθε προσπάθεια σε εικοσιτετράωρη βάση, γιατί η φωνή έχει δύναμη και μπορεί τον άλλον να τον κάνει να νιώσει ότι είναι τόσο κοντά σου όσο ποτέ.

Πόσο έχει βοηθήσει το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από το άνοιγμα της δομής έως τώρα που ακόμα είμαστε εν μέσω πανδημίας;

  • Βοηθάει πάρα πολύ την τρίτη ηλικία είναι πάρα πολύ ευαισθητοποιημένο όσον αφορά εμάς μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ έχοντας βάλει ταμπέλα τιμητική στην είσοδο της δομής. Έχει κτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του κέντρου και του ιδρύματος Εν μέσω πανδημίας έκανε πράγματα όπως το 10306 μέσω του συστήματος Αργός που την στήριξε και το υπουργείο υγείας και υπήρξε και στήριξή από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Συμφωνά με το δελτίου τύπου της δομής ο Σεπτέμβριος θεωρείται παγκόσμιος μηνάς της νόσου Alzheimer με σκοπό την υπενθύμιση, επαγρύπνηση, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τα πολλαπλά θέματα που προκαλεί η εν λόγω νόσος.

Η Ψυχογηριατρικη Εταιρία “ο Νέστωρ” ιδρύθηκε το 2001 και αποτελεί ένα από τους πρωτοπόρους φορείς στον τομέα της άνοιας.

“Ο βασικότερος τομέας δραστηριοποίησης του φορέα είναι η μνήμη και οι διαταραχές της και παρέχει με συνεπεία και υπευθυνότητα εξειδικευμένες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε περισσοτέρους από 10000 ηλικιωμένους ετησίως εντελώς ΔΩΡΕΆΝ.”

Κλείνουμε με μια φράση από τα λόγια της κυρίας Μούγια: “Η φωνή είναι δύναμη και μπορεί να κάνει τον άλλον να νιώσει ότι είναι ποιο κοντά σου από πότε έστω και από χιλιόμετρα μακριά. τώρα που είμαστε εν μέσω πανδημίας”.

Αναλίνα Λάμπρου

Σχετικά Άρθρα