Όλο το παρασκήνιο για Αποστολάκη: Ο ρόλος Νικηφοράκη, το sms της τελευταίας στιγμής και η επικοινωνία συνεργατών Τσίπρα-Γεννηματά
Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο ούτε στα μεταπολιτευτικά χρονικά να ανακοινώνεται το όνομα ενός Υπουργού και εκείνος πριν καν ορκιστεί να αρνείται τη θέση με την οποία τον τιμά ο Πρωθυπουργός. Το πρωτοφανές επεισόδιο στην πολιτική ζωή του τόπου συνοδεύτηκε και από την αναβολή ίδρυσης μιας νέας δομής, του νεοσύστατου Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Το πρόσωπο του ανασχηματισμού ήταν ένας πρώην Υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ένα πρόσωπο που ο Αλέξης Τσίπρας εμπιστευόταν και είχε συνδεθεί μαζί του σε πολύ μεγάλο βαθμό επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Η ανακοίνωση του ονόματός του προκάλεσε σεισμό στο πολιτικό σκηνικό και από εκείνη τη στιγμή άρχισε ένας μαραθώνιος τηλεφωνημάτων, ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων και ένας καταιγισμός άτυπων ενημερώσεων με αποκορύφωμα την ηχηρή άρνηση του Ευάγγελου Αποστολάκη να αποδεχθεί τη θέση για την οποία όπως ο ίδιος έλεγε θα τα έδινε όλα για να επιτύχει το εγχείρημα του νεοσυσταθέντος Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
- Το ρόλο του προσεταιρισμού του κ. Αποστολάκη ανέλαβε πριν από λίγο καιρό άνθρωπος της οικογένειας Μητσοτάκη. Ο κ. Νικηφοράκης λένε οι πληροφορίες ήταν εκείνος που ήρθε σε επαφή μαζί του με τα ραντεβού κατά πάσα πιθανότητα να έγιναν στην Κρήτη από όπου κατάγεται και ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολούθησαν και άλλες επαφές κυβερνητικών παραγόντων, με τον κ. Αποστολάκη να θέτει δυο βασικά προαπαιτούμενα για να αναλάβει ρόλο στην κυβέρνηση της ΝΔ. Η πολιτική προστασία να αναβαθμιστεί σε αυτόνομο Υπουργείο και να εξασφαλιστεί πρώτα διακομματική συναίνεση. Ο ναύαρχος απέσπασε τις διαβεβαιώσεις και αποδέχτηκε την τιμητική πρόταση.
Το τηλεφώνημα στον Τσίπρα
Ο κ. Αποστολάκης έκρινε οτι θα έπρεπε να ενημερώσει τον πρώην Πρωθυπουργό για τα όσα συνέβαιναν και έτσι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του τη Δευτέρα του ανακοίνωσε την πρόταση να αναλάβει τη θέση του κ. Χαρδαλιά. Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Τσίπρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε αμέσως οτι πρόκειται για κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα και δεν είναι παρά πρόταση αποστασίας.
- Η αρχική ενημέρωση πάντως από πηγές της Κουμουνδούρου έκλεινε με πολύ σκληρή γλώσσα για τον κ. Αποστολάκη δίνοντας την αίσθηση ότι οι σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα είχαν πλέον διαρραγεί.
Παρά το ότι ο ίδιος ο κ. Αποστολάκης διαβεβαίωσε τον πρώην πρωθυπουργό ότι δεν επρόκειτο υπό αυτούς του όρους να αποδεχόταν την πρόσκληση, ωστόσο η Κουμουνδούρου βλέποντας την επίσημη ανακοίνωση του ανασχηματισμού και το όνομά του να κάνει τη διαφορά σε επίπεδο εντυπώσεων έκλεινε τη διαρροή των επίσημων πηγών του κόμματος με την ευχή να πάνε όλα καλά για τον ίδιο “ωστόσο καλό είναι να ξέρει οτι η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα”.
Η Κουμουνδούρου με αυτό τον τρόπο έδειξε οτι δεν αιφνιδιάστηκε από την ανακοίνωση του κ. Αποστολάκη.
Μάλιστα το τηλεφώνημα του κ. Δημητριάδη, του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού στον Μιχάλη Καλογήρου διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, δέκα λεπτά πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού ήρθε να επιβεβαιώσει τη βεβαιότητα πλέον που είχε διαμορφωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του επιχειρούσαν να φέρουν προ τετελεσμένων τόσο τον κ. Αποστολάκη όσο όμως και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Το γραπτό μήνυμα: “Μην ανακοινώσετε το όνομά μου”
Όλα είχαν συμφωνηθεί, ο κ. Αποστολάκης είχε δεχθεί τη θέση του Υπουργού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία η Κουμουνδούρου εξαπέλυε μύδρους κατά του Πρωθυπουργού καταλογίζοντάς του τακτική εξαγοράς κατά την οικογενειακή παράδοση των αποστασιών και την ίδια στιγμή μέσω πηγών άφηνε σαφείς αιχμές και κατά του κ. Αποστολάκη δεν άφηνε πολλά περιθώρια.
Το πρωί, λίγο πριν τον ανασχηματισμό ο κ. Αποστολάκης βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το Μέγαρο Μαξίμου την υπόθεση φαίνεται πως αναθεώρησε τη στάση του και με ένα γραπτό μήνυμα -όπως ο ίδιος διατείνεται- φρόντισε να ενημερώσει τον κυβερνητικό σύνδεσμο εγκαίρως. “Δεν εξασφαλίζεται συναίνεση. Μην ανακοινώσετε το όνομά μου” ήταν η λιτή σύσταση του κ. Αποστολάκη ε αποδέκτη τον κ. Νικηφοράκη.
Όθωνας καλεί Καλογήρου
Τις κινήσεις της τελευταίας στιγμής από την πλευρά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος με τα κόμματα επιβεβαίωσε και το τηλεφώνημα Μητσοτάκη κυριολεκτικά στο παραπέντε της ανακοίνωσης των αλλαγών στη κα Γεννηματά.
Ο κ. Δημητριάδης δεν κατάφερε να επικοινωνήσει ο ίδιος με τον διευθυντή του γραφείου της προέδρου του ΚΙΝΑΛ και έτσι για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος ανέλαβε να καλέσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης την κα Γεννηματά. Το τηλεφώνημα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έγινε μεταξύ 10:36 και 10:46 κάτι λιγότερο απο 20 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα των ανακοινώσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης ήταν διεκπεραιωτικός λέγοντας στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ότι την κάλεσε για την ενημερώσει για τη πρόθεσή του να συστήσει μια ισχυρή δομή πολιτικής Προστασίας στην οποία θα υπάγεται το Πυροσβεστικό Σώμα και στη θέση του επικεφαλής θα τοποθετούσε τον Ευάγγελο Αποστολάκη. Η κα Γεννηματά αρκέστηκε στον να τον ευχαριστήσει για την ενημέρωση.
Μετά από αυτό το τηλεφώνημα ο Μανόλης Όθωνας σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κάλεσε στο τηλέφωνο τον Μιχάλη Καλογήρου. Ο κ. Καλογήρου είχε ήδη μιλήσει με το στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη με το κλίμα να περιγράφεται εξίσου διεκπεραιωτικό και απο τις δυο πλευρές για τον τρόπο με τον οποίο ενημερώθηκαν τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Συμφέροντα
Το κλίμα είχε βαρύνει αρκετά για τον ανασχηματισμό. Οι επίσημες διαρροές από συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη με τις οποίες παραδέχονταν και επίσημο τρόπο πλέον πιέσεις που ασκήθηκαν ακόμα και από οικονομικά συμφέροντα σχετικά με την σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος δεν πέρασαν απαρατήρητες.
- Μάλιστα από το ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις διαρροές ακόμη και σε μεγάλα διαδικτυακά μέσα επιβεβαίωσαν τη χθεσινή εικόνα της κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό να περιορίζεται σε μια ομολογία ήττας σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του κ. Χρυσοχοΐδη από την κυβέρνηση και τη μετακίνηση του κ. Χαρδαλιά απο την Πολιτική προστασία.
Η μετακίνηση μάλιστα εν συνεχεία του Βασίλη Κικίλια στο Υπουργείο Τουρισμού ήταν επίσης μια ακόμη απόδειξη οτι και στο θέμα της πανδημίας η κυβέρνηση απέτυχε.
Το μείγμα εκρηκτικό με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να βρίσκει και το ΕΣΥ αθωράκιστο και τις ΜΕΘ να γεμίζουν από τη μετάλλαξη Δέλτα πριν καλά καλά μπει το Φθινόπωρο και με την υποχρεωτικότητα να επιβάλλεται ως αναγκαίο κακό στο και πέντε της υγειονομικής κρίσης προκαλώντας ρωγμές στο δημόσιο σύστημα υγείας και αναταραχή στην κοινωνία με κόστος για το ακροατήριο της ΝΔ.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση πάντως βάλλει κατά ριπάς κατά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.
Η αδυναμία του να κάνει ανασχηματισμό τον φέρνει στην πιο δεινή θέση σχολιάζουν τα κομματικά επιτελεία με το βάρος της αποτυχίας στα μεγάλα μέτωπα να βαραίνει τελικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Έμειναν στον προθάλαμο
Η απομάκρυνση Χρυσοχοΐδη από το Υπουργείο προστασίας του πολίτη εκτός από ομολογία αποτυχίας και στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών ήταν και μια δικαίωση της κας Γεννηματά η οποία ήταν η μόνη που ζητούσε επίμονα την απομάκρυνσή του από τη θέση του στο πλαίσιο της απόδοσης των ευθυνών για τη μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων ετών από τις πυρκαγιές και στο περιβάλλον και στον πολιτιστικό κεφάλαιο.
Ωστόσο θύμιζαν με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο τις πένες σε μεγάλες εφημερίδες και τα σχόλια εγνωσμένου κύρους δημοσιολόγων περι λαϊκισμού ότι ζητούσε την ώρα της άχης την αποπομπή τους.
“Αν τότε ήταν λαϊκισμός, 20 ημέρες μετά η καρατόμηση τους τι είναι σήμερα” διερωτώταν συνεργάτης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.
Το ίδιο πρόσωπο σχολιάζοντας την είσοδο του Θάνου Πλεύρη στην κυβέρνηση και μάλιστα στο πλέον κρίσιμο πόστο του Υπουργού Υγείας σχολίαζε ότι πρόκειται για την απόλυτη επικράτηση της Δεξιάς στο κατά τα άλλα φιλελεύθερο σχήμα του κ. Μητοστάκη.
Είναι γεγονός εξάλλου οτι είναι η πρώτη φορά που όλοι οι υπουργοί του ΛΑΟΣ συνυπάρχουν στο υπουργικό συμβούλιο με τον κ. Πλεύρη να βρίσκει και εκείνος τη θέση του δίπλα στους Βορίδη και Γεωργιάδη, όλοι τους σε νευραλγικά υπουργεία.
Όπως σχολίαζε ο συνεργάτης της κας Γεννηματά το μήνυμα είναι πλέον καθαρό και τους Φλωρίδη και Διαμαντοπούλου που περίμεναν στον προθάλαμο της υπουργοποίησης. Αν μάλιστα επαληθευτούν και οι εκτιμήσεις ότι με αυτό το σχήμα ο κ. Μητσοτάκης θα πορευτεί μέχρι τις εκλογές τότε αποδεικνύεται ότι είναι μάταιος κόπος η αναμονή τους. “Το έργο τελείωσε” έλεγε με νόημα αναφερόμενος ουσιαστικά στο λεγόμενο κεντρώο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.