Μετωπική στην Υγεία – Γιαννάκος στο libre: Πρόκειται για εκβιασμό, η τιμωρητική πολιτική κρύβει απολύσεις και συνέπειες για τους ασθενείς
Δύσκολη αναμένεται να είναι η σημερινή, πρώτη ημέρα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, καθώς πρέπει να εφαρμόσει την προειλημμένη απόφαση σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ένα μέτρο, το οποίο τίθεται σε ισχύ σήμερα Τετάρτη, και αφορά το προσωπικό που εργάζεται σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Ειδικότερα, η απόφαση -που αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και αναμένεται να εφαρμοστεί από σήμερα (εάν δεν υπάρξει λύση της τελευταίας στιγμής)- έχει ανακοινωθεί από τον προηγούμενο μήνα και προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους υγειονομικούς υπαλλήλους (γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ΚΑΠΗ και μονάδων ψυχικής υγείας) δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά του SARS–COV-2.
- Να υπενθυμίσουμε ότι, πριν δύο ημέρες, το Γ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ, υπό την προεδρία της αντιπροέδρου κυρίας Κωνσταντινίδου, απέρριψε τέσσερις αιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων ανά την Ελλάδα που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, με την οποία να «παγώνει» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους. Αναμένεται να εξετάσει το Τμήμα αν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής ή όχι.
Οι τέσσερις προσωρινές διαταγές αφορούν 115 συνολικά προσφεύγοντες. Αξίζει να αναφερθεί ότι εκκρεμεί στην Ολομέλεια ΣτΕ ανάλογο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ (έκδοση δηλαδή προσωρινής διαταγής και αναστολή απόφασης για υποχρεωτικότητα).
Εκτός της αναστολής των καθηκόντων, για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης:
- «Με βάση το σύστημα μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών δεκαπενθημέρου, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, όταν κι εφόσον εμβολιαστούν, όταν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της Υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί».
Πόσοι υγειονομικοί βγαίνουν σε αναστολή
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, υπολογίζεται ότι περίπου οκτώ με δέκα χιλιάδες υγειονομικοί υπάλληλοι θα βγουν από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, σε αναστολή εργασίας.
«Θα υπάρξει πλήρης απορρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ασθενείς», δηλώνει στο libre, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
- «Οι εννέα στους δέκα υγειονομικούς είναι εμβολιασμένοι και δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς, καθώς τηρούμε σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας. Άλλωστε, και οι εμβολιασμένοι –αν και με μικρότερο ιικό φορτίο– μεταδίδουν τον ιό.
- Το υψηλότατο αυτό ποσοστό εμβολιασμένων υγειονομικών έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και όχι παράδειγμα προς αποφυγή και τιμωρία, όπως γίνεται τώρα με το δημόσιο διάλογο. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να εστιάσει στον γενικό πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος στο 50% ή σε άλλες επαγγελματικές ομάδες και όχι σε εμάς. Εμείς έχουμε περιορίσει κατά πολύ τη διασπορά του κοροναϊού στα νοσοκομεία. Επίσης, δεν είναι σωστό να δέχονται το βάρος και να την πληρώνουν οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί με περικοπή των αδειών τους με μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ούτε είναι δίκαιο να την πληρώνουν οι ασθενείς με αναστολή των χειρουργείων τους και με κακές συνθήκες νοσηλείας στα νοσοκομεία, επειδή θα ανασταλούν λειτουργίες τμημάτων και τα χειρουργεία. Ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό (γιατροί νοσηλευτές κλπ) είναι σωστό να τίθενται σε αργία χωρίς καθόλου μισθό, ενώ βρίσκονται 19 μήνες στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας και δεν έχουν νοσήσει ποτέ. Γιατί, αν είχαν νοσήσει, θα είχαν πιστοποιητικό φυσικής νόσησης και δε θα έβγαιναν σε αναστολή εργασίας. Αυτό δείχνει ότι προσέχουμε και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιορίζεται η διασπορά του ιού».
Ο κ. Γιαννάκος δίνει ένα παράδειγμα για να τονίσει την τιμωρητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους υγειονομικούς:
- «Σκεφτείτε ότι ένας δημόσιος υπάλληλος, που διαπράττει κάποιο σοβαρό αδίκημα και τίθεται σε αργία, παίρνει το 50% του μισθού του, ενώ αυτός που βγαίνει σε αναστολή επειδή δεν εμβολιάστηκε δεν έχει καμία αποδοχή κανέναν οικονομικό πόρο! Αυτό το θεωρεί δίκαιο η κυβέρνηση;».
«Τώρα, δικαιωνόμαστε που τονίζαμε ότι η κυβέρνηση μας επιβάλει τιμωρητικές ποινές και υποκρύπτονται απολύσεις πίσω από τα μέτρα, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζαν συνομιλητές μας στα τηλεοπτικά παράθυρα το περασμένο διάστημα. Πίσω από τις λέξεις και την πολιτική αυτή, το Υπουργείο κρύβει την απόλυση των υγειονομικών υπαλλήλων».
Εδώ, πρέπει να υπενθυμίσουμε τη σχετική χτεσινή δήλωση του νέου υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος τόνισε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο:
«Δεν υπάρχει τιμωρητική στάση απέναντι σε αυτούς που δεν εμβολιάζονται. Όμως, όπως ένας νοσηλευτής ή γιατρός δεν θέλει να εμβολιαστεί έτσι κι ένας ογκολογικός ασθενείς έχει το δικαίωμα να μην δέχεται την νοσηλεία γιατρών και νοσηλευτών που είναι ανεμβολίαστοι».
· Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη δήλωση του πρώην (πλέον) αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη ότι όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, όταν κι εφόσον εμβολιαστούν, όταν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της Υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί;
«Πρόκειται για καθαρό εκβιασμό, για να πιέσει τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν! Αυτό απαγορεύεται. Με βάση το νόμο, κατέχουμε οργανική θέση», απάντησε ο σε έντονο τόνο ο κ. Γιαννάκος.
«Καλούμε το υγειονομικό προσωπικό, όλους τους συναδέλφους, να αφήσουν στην άκρη τη δικαιολογημένη οργή και το θυμό τους και να πάνε να εμβολιαστούν! Έχουμε πληρώσει και εμείς βαρύ τίμημα εξαιτίας του κοροναϊού και δεν το ξεχνάμε Πρέπει πάντα να το έχουμε υπόψη μας!».
· Έχετε κάνει κάποιες προσπάθειες, έστω και στο πάρα πέντε, να επικοινωνήσετε με το νέο υπουργό Υγείας, τον κ. Πλεύρη, ή την αναπληρώτρια υπουργό, την κα Γκάγκα, μήπως και υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στο ζήτημα;
«Έχει γίνει προσπάθεια επικοινωνίας, από την πρώτη στιγμή μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, και ζητάμε αναβολή της εφαρμογής, γιατί είμαστε σίγουροι ότι, στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα εμβολιαστούν πολλοί συνάδελφοι.
Δεν κατανοούμε γιατί, στις 31 Αυγούστου, οι συνάδελφοι είναι ασφαλείς και την 1η Σεπτεμβρίου γίνονται επικίνδυνοι για το σύστημα και τίθεται σε αργία;
Θα μπορούσε να δοθεί ένα διάστημα λίγων ημερών, καθώς ακόμα και δύο ή τρεις χιλιάδες συνάδελφοί μας να εμβολιαστούν είναι ένα κέρδος για το σύστημα Υγείας. Στο τέλος, με όλη αυτή την προστριβή, χαμένοι θα βγουν οι ασθενείς!», κατέληξε ο κ. Γιαννάκος.