Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Κρας τεστ η 1η Σεπτέμβρη, παίρνουν σειρά ένστολοι, μέσα μεταφοράς – Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Ο Σεπτέμβριος οπότε αναμένεται εξαιρετικά δύσκολος και οι προβλέψεις δίνουν ακόμη και 10.000 κρούσματα κορονοϊού σε καθημερινή βάση και οι φόβοι για πίεση του συστήματος υγείας είναι μεγάλοι. Τρόπος να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη υπάρχει και είναι οι εμβολιασμοί. Η κυβερνηση και οι λοιμωξιολόγοι ζητούν επίσπευση των εμβολιασμών και ο μαγικός αριθμός ακούει στο ένα εκατομμύριο.
Αυτός είναι ο αριθμός των εμβολιασμών που χρειάζονται μέσα σε διάστημα ενός μήνα, προκειμένου η χώρα να βαδίσει προς τον επόμενο μήνα έχοντας χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Παρότι έχουν κλείσει 165.000 νέα ραντεβού για εμβόλιο ήδη από τις 16 Αυγούστου, η μάχη με τον χρόνο μαίνεται, με την κυβέρνηση να έχει ήδη βάλει στη φαρέτρα της το όπλο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού που είναι στο τραπέζι.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στο θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σημείωσε πως «το ενδεχόμενο επέκτασής της και σε άλλες κατηγορίες, είναι πάντοτε μία επιλογή που υπάρχει στην εργαλειοθήκη μας».
- «Παράθυρο» για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στο λεγόμενο front desk των δημόσιων υπηρεσιών, άνοιξε ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης. «Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου πχ. σε συγκεκριμένα σημεία που υπάρχει επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους».
Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν πως σειρά θα πάρουν οι ένστολοι και οι εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αν και η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει τον σκόπελο των αναστολών ειδικά σε νευραλγικούς τομείς όπως είναι τα σώματα ασφαλείας. Στην Ελληνική Αστυνομία, που είναι κατά κύριο λόγο αυτή που έχει επιφορτιστεί με την τήρηση των υγειονομικών περιορισμών, το ποσοστό των εμβολιασμένων διαμορφώνεται στο 61.53%.
Το 10% όσων υπηρετούν, έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία, κάποιο βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια ενώ άλλοι έχουν υπηρεσίες στο εξωτερικό. Στο Λιμενικό Σώμα το 64,5% είναι εμβολιασμένο, ενώ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το 53%.
Η επέκταση της υποχρεωτικότητας δεν αποκλείεται πλέον να ισχύσει και στον κλάδο της εστίασης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παράδοξο των εμβολιασμένων πελατών και ανεμβολίαστων εργαζομένων. Τον οδικό χάρτη για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού θα καθορίσει και η εφαρμογή του μέτρου στους υγειονομικούς από την 1 Σεπτεμβρίου, με την κυβέρνηση να αναμένει και τις εισηγήσεις των ειδικών προκειμένου να πάρει τις τελικές αποφάσεις.
Πρόκειται για ένα κρίσιμο crash test για την κυβέρνηση, που έχει στα σκαριά σχέδιο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες εργαζόμενων. Το πόσο γρήγορα θα ενεργοποιηθεί αυτό το σχέδιο, εξαρτάται άμεσα από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πίεση στο σύστημα υγείας. Πάντως ήδη πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης με δηλώσεις τους δίνουν μία πρόγευση των επόμενων κινήσεων στο μέτωπο της πανδημίας
Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Η κυβέρνηση στρέφεται και προς τους ανεμβολίαστους και ετοιμάζεται να λάβει ακόμα αυστηρότερα μέτρα. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν είναι λογικό ούτε ηθικό να επιβάλλονται οριζόντια μέτρα προστασίας που επηρεάζουν εξίσου τους ανεμβολίαστους και τους εμβολιασμένους.
Θεωρείται πιθανή η λήψη νέων μέτρων και ήδη ανακοινώθηκε πως δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Σε αυτή τη φάση όμως δεν συζητείται η επέκταση ανάλογων ρυθμίσεων στο λιανεμπόριο (δηλαδή η επιστροφή του click away για τους ανεμβολίαστους), με το επιχείρημα πως η είσοδος στα καταστήματα γίνεται με μάσκα και αποστάσεις. Άλλωστε σε αυτή τη συγκυρία – και με τα μηνύματα από τον τουρισμό να είναι θετικά – στόχος είναι να μην γίνουν βήματα πίσω στην οικονομία.