Ανασχηματισμός του…ενός
“25 χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη μικροεστία της φωτιάς, τρεις μέρες με πλήρη άπνοια και τις φλόγες να σιγοκαινε ανενόχλητες εμφανίστηκε το πρώτο ελικόπτερο. Ευχαριστούμε κ.Χρυσοχοΐδη !”. Η παρέμβαση (Facebook) αυτολεξεί από τον Γιώργο Μουρούτη, επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τη νέα πυρκαγιά που κατακαίει το δάσος στα Βίλια. Και συμπλήρωσε, προκαλούμενος σχετικά: “Επί ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τουλάχιστον την περιοχή υπήρχε καλύτερη οργάνωση”.
του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ
Θα ήταν μάλλον βιαστικό να υποθέσει κανείς πως πίσω από την παρέμβαση αυτή κρύβεται κάποιος δάκτυλος του σιωπηλού εδώ και καιρό πρώην πρωθυπουργού. Συμπυκνώνει, ωστόσο, την οργή που έχει εμφιλοχωρήσει πλέον στις συζητήσεις ακόμα και των πλέον θερμών υποστηρικτών της κυβέρνησης. Δεν είναι, άλλωστε, ο μόνος. Το μικρό αυτό δείγμα αντίδρασης εστιάζει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και, δι’ αυτού, στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και στο σύνολο του μηχανισμού πυρόσβεσης. Δεν περιλαμβάνουν, δε, παρόμοιες επισημάνσεις επιθέσεις στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά (ταχεία ανάρρωση του ευχόμαστε…), κι αυτό έχει την αξία του στους συσχετισμούς εντός της κυβέρνησης.
Καθώς σιγά σιγά το καλοκαίρι τελειώνει, φτάνει η ώρα του απολογισμού, και πλησιάζει η στιγμή που ο πρωθυπουργός οφείλει να αναμετρηθεί με την τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή των φετινών πυρκαγιών. Έχει δεσμευτεί για απόδοση ευθυνών με “ψυχρό αίμα”, και είναι προφανές πως οι μεγάλες αδυναμίες του επιτελικού κράτους που αναδείχθηκαν δεν μπορούν να καλυφθούν πίσω από την στωϊκότητα και τα μικρά τρόπαια (προ δεκαετιών) του 75χρονου Σταύρου Μπένου. Ο τελευταίος, άλλωστε, πρέπει να δράσει για το “επέκεινα” της καταστροφής στη Βόρεια Εύβοια, η απόδοση ευθυνών αφορούν το πριν και συγκεκριμένα πρόσωπα.
Έχει καλλιεργηθεί η βεβαιότητα πως αυτή η απόδοση ευθυνών θα γίνει με έναν ευρύ ανασχηματισμό, τα προεόρτια του οποίου είδαμε με το “ορντέβρ” της αλλαγής status ορισμένων στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου και τον ορισμό νέου κυβερνητικού εκπροσώπου. Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα: Μπορεί να υπάρξει ανασχηματισμός με απόδοση ευθυνών χωρίς να εστιάσει στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη;
Δένδιας, Βορίδης, Πιερακκάκης, Μηταράκης θεωρούνται ακλόνητοι. Η Κεραμέως πρέπει να αναμετρηθεί με όσα εφαρμόζει ήδη στην Παιδεία- θα αποτελούσε φυγομαχία και έμμεση ομολογία ήττας μια μετακίνησή της. Ο Κικίλιας δεν έχει στιγματιστεί με κάποιο σοβαρό λάθος, σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα σχετικά με την πανδημία και τον εμβολιασμό. Ο Σταϊκούρας έχει να παραδόσει προσχέδιο προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, ο δε Σκυλακάκης θεωρείται μάλλον αναντικατάστατος. Ως προς τους άλλους κυβερνητικούς θα ήταν αδιάφορη η μετακίνησή τους. Ποιος μπορεί να πειράξει εύκολα τον Άδωνι, και τι να πεις για τον Θεοχάρη όταν θα επικαλείται πως η τουριστική κίνηση έφτασε έως και το 80% του 2019 ( με μεγάλη δόση τύχης και όχι απαραίτητα χάρη στο έργο του…);
Καταλήγουμε στο απλό. Εάν ο πρωθυπουργός κάνει πράγματι ανασχηματισμό, δεν νοείται να μην μετακινήσει τον άνθρωπο που φέρει την κύρια ευθύνη για όσα συνέβησαν το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές. Θα ήταν για γέλια, δε, κάτι τέτοιο να εκτονωθεί στην αποπομπή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Κολοκούρη, ο οποίος βλέποντας την δαμόκλειο σπάθη να πλησιάζει το κεφάλι του έσπευσε να ευχαριστήσει τους “πολιτικούς του ηγέτες”.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η απομάκρυνση Χρυσοχοϊδη θα είναι δοκιμασία ηγετικότητας. Εάν το πράξει θα έχει μικρότερες απώλειες, εάν δεν το κάνει θα επιβεβαιώσει τις φήμες για μικρές ιδιότυπες πολιτικές ομηρίες. Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή δεν θα έχει ιδιαίτερη αξία και η επανεκκίνηση θα είναι φτωχή εάν δεν κάνει τον ανασχηματισμό του…ενός.