Οικονομικό αντικίνητρο σε όσους δεν εμβολιαστούν: Δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς – Ανάλογα μέτρα και σε άλλους εργαζόμενους
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πορευτεί με τη στρατηγική των υποχρεωτικών εμβολιασμών εργαζομένων στους κρίσιμους τομείς όπως θεσπίστηκε για τους υγειονομικούς και εργαζόμενους στα γηροκομεία και σαφούς πλαισίου για τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων σε όλο το φάσμα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Ήδη τις κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου απασχολεί πως θα προσέρχονται στην εργασία τους οι πολίτες, που θα επιλέξουν να μην κάνουν το εμβόλιο. Σε αυτές τις συζητήσεις «κλείδωσε» να δοθεί προβάδισμα στην πειθώ στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, με ξεκάθαρο όμως τι θα προβλέπεται για τους δασκάλους και καθηγητές, που θα επιλέξουν να μείνουν ανεμβολίαστοι όταν θα ανοίξουν τα σχολεία.
Ο Πρωθυπουργός έδωσε πρόγευση ότι θα απαιτείται να προσκομίζουν εργαστηριακό τεστ και η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με τροπολογία της ξεκαθάρισε ότι οι εκπαιδευτικοί που θα αρνηθούν και το τεστ, θα υφίστανται στέρηση αποδοχών αν είναι μόνιμοι και δεν θα αναλαμβάνουν υπηρεσία αν είναι ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές.
- «Δεν υπάρχει πια κανένας αιφνιδιασμός, το τοπίο είναι αποσαφηνισμένο ώστε να δοθεί το χρονικό περιθώριο να λάβουν την τελική τους απόφαση» εξηγούσε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση σκέφτεται να πορευτεί και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Εξετάζει δηλαδή να υπάρχει ένα σημαντικό οικονομικό αντικίνητρο από τον Σεπτέμβριο για πολυπληθείς ομάδες εργαζομένων, που αν δεν επιλέξουν να εμβολιαστούν, θα καλούνται να πληρώνουν εργαστηριακό τεστ. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό σε εβδομαδιαία βάση με άλλα λόγια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση μελετά να ζητεί ένα αρνητικό εργαστηριακό τεστ -μοριακό ή rapid- την εβδομάδα για να προσέρχονται στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα.
- Ειδικά για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς κατά πληροφορίες θα απαιτούνται δύο εργαστηριακά τεστ ανά εβδομάδα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από Σεπτέμβριο εξετάζεται και στον ιδιωτικό τομέα το ένα self test την εβδομάδα, που δίνει δωρεάν το κράτος, να αντικατασταθεί από την υποχρέωση του ανεμβολίαστου εργαζόμενου να προσκομίσει αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού τεστ.
Όσοι στον στενό πυρήνα του Μαξίμου εισηγούνται αυτό το πλαίσιο, επιχειρηματολογούν ότι έτσι η κυβέρνηση θα αποφύγει να γίνει δυσάρεστη δια της επιβολής του υποχρεωτικού εμβολιασμού από την μια και από την άλλη θα διασφαλίζει την προστασία της δημόσιας υγείας και την απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας.
Εξάλλου όπως σημειώνουν «ο κάθε πολίτης θα κάνει την επιλογή του. Θα αδράξει το όπλο του εμβολιασμού ώστε να επανέλθει η κοινωνική ζωή στην κανονικότητα ή θα το αρνηθεί και θα ακολουθήσει τους νέους κανόνες με την διενέργεια εργαστηριακού τεστ ώστε να μειώνονται οι εστίες μετάδοσης»