Τέλος Ιουνίου κατατίθενται και νέες αγωγές στην εστίαση
Μετά τις 8 πρώτες αγωγές αποζημίωσης από το ελληνικό Δημόσιο, οι επαγγελματίες του κλάδου εστίασης έχουν προγραμματίσει να καταθέσουν 8-10 νέες αγωγές λίγο πριν τα τέλη του τρέχοντος μηνός, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα κατατίθενται και καινούργιες.
Με τις αγωγές, οι οποίες κατατέθηκαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στις 9 Ιουνίου 2021 και επιδόθηκαν με δικαστικό κλητήρα στον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα στις 14 Ιουνίου, οι επιχειρηματίες ζητούν από το Δημόσιο να αποζημιωθούν για τα έξοδα διαβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους για όλο το διάστημα που μπαρ, καφέ, εστιατόρια κ.λπ. παρέμεναν σε αναστολή δραστηριότητας με κρατική εντολή.
Απεργία: Μεγάλες οι συγκεντρώσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο
«Παραπάνω από 13 μήνες οι επιχειρήσεις μας ήταν κλειστές» αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» η κα Μαρία Μποτονάκη, δικηγόρος και ιδιοκτήτρια του μπαρ Comme il FauX στην πλατεία Καρύτση, η οποία συμμετέχει στην πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης. «Στερηθήκαμε του δικαιώματος της αξιοπρεπούς διαβίωσης και έχουμε βρεθεί πλέον χρεωμένοι τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς ιδιώτες και τράπεζες», υπογραμμίζει. Συμπληρώνει δε πως ενώ το Δημόσιο είχε τη νομική εργαλειοθήκη (επιβολή ενοικιοστασίου, επίκληση του άρθρου 388 του Αστικού Κώδικα για απρόοπτη μεταβολή συνθηκών κ.λπ.) επέλεξε να μην τη χρησιμοποιήσει.
Οι προσφεύγοντες, οι οποίοι έχουν καταθέσει προσωπικές αγωγές, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι η απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων τους και η ενοχοποίηση του κλάδου για την υπερμετάδοση του κορωνοϊού έγινε καθ’ υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης, που δόθηκε από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 25ης Φεβρουαρίου 2020, χωρίς καθόλου ή με πλημμελή αιτιολογία, παραβιάζοντας τον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών καθώς και την αρχή της αναλογικότητας, κι επειδή δεν είναι σύννομες, δημιουργούν την υποχρέωση αποκατάστασης της ζημίας που έχουν υποστεί.
30.000 αιτήσεις ενίσχυσης
Σε ότι αφορά το ειδικό πρόγραμμα ενισχύσεων μέσω ΕΣΠΑ, στον έναν μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας (σ.σ. άνοιξε στις 14 Μαΐου 2021) υπολογίζεται ότι έχουν κατατεθεί περί τις 30.000 αιτήσεις (προσωρινές και οριστικές), αριθμός μικρότερος του αναμενόμενου. Γι’ αυτό το λόγο μελετάται από το αρμόδιο υπουργείο η προκήρυξη δεύτερου κύκλου.
Τις περισσότερες δυσκολίες για την υποβολή αίτησης έχουν οι μικρότερες επιχειρήσεις, αναφέρουν παράγοντες του κλάδου.
Με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την επιδότηση των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι μπορούν να επωφεληθούν περί τις 35.000-37.000 επιχειρήσεις εστίασης από το σύνολο των 87.000 επιχειρήσεων του κλάδου.
Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση δίνεται σε επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, που είχαν μείωση του τζίρου τους το 2020 σε σύγκριση με το 2019 κατά 30% τουλάχιστον, ενώ το μέγιστο ποσό ενίσχυσης είναι 100.000 ευρώ. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Ιουλίου 2021…
Πηγή: left.gr