Παρασκήνιο: Τι συζήτησαν Δένδιας Τσαβούσογλου πίσω από τις κλειστές πόρτες – Χαμηλές προσδοκίες στο τετ α τετ κορυφής
“Βελούδινες” δηλώσεις Νίκου Δένδια και Μεβλουτ Τσαβουσογλου με στόχο ένα “βελούδινο” καλοκαίρι, που σε αντίθεση με το προηγούμενο δεν θα χαρακτηρίζεται από προκλήσεις επί του πεδίου. “Κανείς δεν έχει όφελος από την ένταση και το έχει καταλάβει και η άλλη πλευρά” εξηγούσε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή για αυτό το θερινό μορατόριουμ στην ένταση.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Η ελληνική κυβέρνηση επενδύει πολλά σε ένα ανέφελο καλοκαίρι, που θα τονώσει την τουριστική κίνηση. Η, δε, Τουρκία χρειάζεται και εκείνη χρόνο για να ομαλοποιήσει τους κλυδωνισμούς στην οικονομία της και να κατευνάσει το μέτωπο με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Οι δύο πλευρές ξεκινούν μια προσπάθεια “πρώτης συνεννόησης” όπως την χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας. Στις μόλις επτάλεπτες σε διάρκεια δηλώσεις τους χωρούσαν η συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και την έναρξη συνεργασίας σε τομείς ενδιαφέροντος όπως είναι: Οικονομική – επιχειρηματική συνεργασία, Μεταφορές – τηλεπικοινωνίες, Τεχνολογία, Ενέργεια, Τουρισμός, Ναυτιλία, Εκπαίδευση, Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Περιβάλλον.
- Πίσω από τις κλειστές πόρτες του υπουργείου εξωτερικών εν αντιθέσει, οι δυο υπουργοί χώρεσαν και τις αντιδιαμετρικά αντίθετες θέσεις τους. Συμφώνησαν ότι διαφωνούν βάζοντας στο τραπέζι όλα τα ακανθώδη ζητήματα, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, η Θράκη, η απειλή πολέμου και το κυπριακό.
Το ραντεβού του Κυριακού Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οριστικοποιήθηκε για την 14η Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο ασφαλές περιβάλλον που διαμορφώνει ένα τετ α τετ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ ήτοι μια συζήτηση με αντιπροσωπείες μεν , αλλά χωρίς την με διάρκεια και σε βάθος επισκόπηση αλλά και τις υψηλές προσδοκίες, που θα γεννούσε και εν πολλοίς θα επέβαλε μια επίσημη επίσκεψη.
- Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν συναντηθεί τελευταία φορά και πάλι σε σύνοδο ηγετών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2019 και είχαν συζητήσει με τις αντιπροσωπείες τους κοντά μια ώρα.
Η προσέγγιση με τα προβλήματα άλυτα και υπαρκτά έτυχε της αυστηρής κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ανοικτά ταχθεί υπέρ της ευθείας σύνδεσης της τελωνειακής ένωσης με βήματα προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εν είδει “Ελσίνκι 2”.
- «Το να διεξάγουμε συναντήσεις σε όλο και πιο υψηλό επίπεδο, χωρίς ταυτόχρονα να πιέζουμε την Τουρκία για έντιμες λύσεις στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και χωρίς να αυξάνουμε το τίμημα της παρελκυστικής της πολιτικής, τη βοηθάει να αποκαθιστά τη διεθνή της εικόνα χωρίς κόστος” σημείωσε χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση .