Γιατί η ιδιωτική επίσκεψη του “κομματικού” Κιράν σε Θεσσαλονίκη και Θράκη μπήκε στα ραντάρ του ελληνικού ΥΠΕΞ
Η επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, σε Θεσσαλονίκη και Θράκη, ενός καθαρά κομματικού στελέχους μακριά από την διπλωματική επετηρίδα της γείτονος, και η απροκάλυπτα προκλητικές τοποθετήσεις του περί τουρκικής μειονότητας εκεί και δήθεν καταπίεσης της, δεν πέρασαν απαρατήρητες από το ραντάρ του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Ο Τούρκος υφυπουργός αιτήθηκε ιδιωτικής επίσκεψης στην Θράκη για το Μπαϊράμι των Μουσουλμάνων και όσο και αν η ελληνική πλευρά δεν επιδιώκει να τον «ηρωποιήσει» και να τον κάνει συνομιλητή της, δεν άφησε να πέσουν κάτω όσα άρθρωσε.
- «Η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.000 κατοίκους, Έλληνες πολίτες. Στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη» υπογράμμισαν ελληνικές διπλωματικές πηγές συμπληρώνοντας ότι: «Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού».
Η επίσκεψη Κιράν υπηρετεί το δόγμα «του προστάτη των απανταχού Μουσουλμάνων» με το οποίο πορεύεται η Τουρκία στα Βαλκάνια , εκτιμάται από διπλωματικούς παράγοντες, ενώ άλλες πηγές έβαζαν την διάσταση ότι επιδιώκεται να αποδυναμωθούν ερείσματα των γκιουλενιστών.
Στο Βερολίνο ο Τσαβούσογλου
Όλη η βεντάλια των γερμανοτουρκικών σχέσεων αλλά και τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στο Βερολίνο.
«Ο κ. Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας και χαιρόμαστε που έρχεται», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μαρία Άντεμπαρ προκαλώντας εντυπώσεις με… την χαρά της.
Λίγες ώρες πριν την άφιξη Τσαβουσογλου στο Βερολίνο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχοποίησε την Ελλάδα για το μεταναστευτικό απευθυνόμενος στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία ο κ.Ερντογαν επέκρινε την χώρα μας για “ανήθικες πρακτικές επαναπροώθησης μεταναστών στα νερά του Αιγαίου, παρά την μετριοπαθή στάση της Άγκυρας προς χάριν της θετικής ατζέντας”.
Εν αναμονή του τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση του.
- «Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να επιλυθεί και δεν θα επιλυθεί με μονομερείς ενέργειες. Μπορεί να επιλυθεί μόνο με σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και αν είναι αναγκαίο με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» επισήμανε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου «The Global Boardroom» της εφημερίδας Financial Times.