Σύγκρουση Καραμανλή-Σημίτη για ελληνοτουρκικά και Ελσίνκι
Συνεχίζεται η κόντρα των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή, για τα ελληνοτουρκικά και το Ελσίνκι καθώς στην σημερινή παρέμβαση-απάντηση του Κώστα Καραμανλή ανταπάντησε ο Κώστας Σημίτης.
“Η δήλωση του Κ. Καραμανλή αποδεικνύει πράγματι τις διαφορετικές μας αντιλήψεις”, αναφέρει ο Κώστας Σημίτης.
Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι πεποίθησή του ήταν και είναι, ότι οι διαφορές με την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται ενεργά, στη βάση της εθνικής μας κυριαρχίας και του Διεθνούς Δικαίου, αξιοποιώντας την ισχύ που μάς δίνει η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πλεονεκτήματα που μάς εξασφαλίζουν οι διεθνείς συμμαχίες μας. “Η επ’ αόριστον παραπομπή των διαφορών με τη γείτονα σε μια μελλοντική κάθε φορά διευθέτηση, οδήγησε και θα οδηγεί στη διεύρυνση των τουρκικών διεκδικήσεων. Η πιο χαρακτηριστική και επώδυνη απόδειξη της αδράνειας είναι η εξέλιξη του Κυπριακού“, επισημαίνει ο κ. Σημίτης.
“Όλες οι κυβερνήσεις – και η δική του – συζητούσαν για τα χωρικά ύδατα”
Επίσης υπογραμμίζει ότι “την περίοδο της συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, η κυβέρνησή μου αξιοποίησε την ευνοϊκή συγκυρία της επιθυμίας της Τουρκίας για προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αφ’ ενός λύσαμε το πολύπλοκο θέμα της ευρωπαϊκής ένταξης της Κύπρου και αφ’ ετέρου χαράξαμε έναν οδικό χάρτη επίλυσης των ελληνοτουρκικών”.
Επιπλέον ο Κώστας Σημίτης σχολιάζει την αναφορά του κ. Καραμανλή για το θέμα των χωρικών υδάτων όπου παρατηρεί δηκτικά ότι “όλες οι κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Κ. Καραμανλή) συζητούσαν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών το θέμα του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, που είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και συναρτάται με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ”.
Είχε προηγηθεί δήλωση του Κώστα Καραμανλή με την οποία κατηγορεί τον προκάτοχό του ότι διαπραγματευόταν την παραπομπή της εδαφικής μας ακεραιοτητας στην δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, εισηγούμενος στις ΗΠΑ και την ΕΕ να προτρέψουν την Τουρκία να παραπέμψει ακόμα και το θέμα των Ιμίων και των “γκρίζων ζωνών”. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή δημόσια κατηγορία κατά της κυβέρνησης Σημίτη που θα προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις και έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή που οι απόψεις του εκσυγχρονιστικού μπλοκ αλλά και του ιδίου του κ. Σημίτη επιχειρούν να διαμορφώσουν την γενικότερη συζήτηση περί τις διερευνητικές επαφές και το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών.
“Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία”
Η κατακλείδα, δε, της ανακοίνωσης Καραμανλή εκλαμβάνεται αβίαστα και ως “σύσταση” προς την παρούσα κυβέρνηση σχετικά με το πως πρέπει να διαχειριστεί το θέμα.
“Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο.”
“Έχω πάντα επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις διευκολύνουν τον χειρισμό κρίσιμων εθνικών θεμάτων και, μάλιστα, σε μια δύσκολη φάση τους που είναι τώρα σε εξέλιξη. Όμως, η εμμονή και η συνεχής επανάληψη επιβάλλουν να ειπωθούν τελικά κάποια πράγματα, για λόγους ιστορικής ακρίβειας. Και αφού παραβλέψω την αναφορά σε μια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ με αυτήν τη σύνθεση και με αυτό το περιεχόμενο”, αναφέρει χαρακτηριστικά.