Ραντεβού Δένδια-Τσαβούσογλου στις 14 Απριλίου στην Άγκυρα- Βγαίνουν από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου οι κυρώσεις;

 Ραντεβού Δένδια-Τσαβούσογλου στις 14 Απριλίου στην Άγκυρα- Βγαίνουν από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου οι κυρώσεις;

Ολοκληρώθηκαν οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας. Εκείνο, ωστόσο, που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια να επισκεφθεί την Άγκυρα στις 14 Απριλίου και η κατ’ αρχήν αποδοχή της πρόσκλησης από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Κάτι που δείχνει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει πλαίσιο πολιτικού διαλόγου και να στείλει μήνυμα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο είναι προφανές πως η ΕΕ, με “γραμμή” Βερολίνου θα μεταθέσει για ακόμα μία φορά την συζήτηση της έκθεσης Μπορέλ και ακόμα περισσότερο δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα εξειδίκευσης των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου. Το πιθανότερο, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, είναι να μεταθέσει την σχετική συζήτηση για την Σύνοδο του Ιουνίου.

Για συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στην Τουρκία στις 14 Απριλίου κάνει λόγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με την ελληνική πλευρά, ωστόσο να ξεκαθαρίζει πως η Αθήνα έκανε καταρχήν δεκτή την πρόσκληση, ωστόσο αυτή θα υλοποιηθεί μόνο εάν επικρατούν κατάλληλες συνθήκες

Όπως τονίζεται από διπλωματικές πηγές, ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ Πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, ότι ο Νίκος Δένδιας έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου, να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Τσαβούσογλου: Θα πραγματοποιήσουμε συνάντηση στο επίπεδο υπ. Εξωτερικών την ερχόμενη περίοδο

«Θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη περίοδο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. «Πιστεύουμε πως είναι ωφέλιμο να γίνουν αυτές οι συνομιλίες και στο επίπεδο των ηγετών, έτσι όταν ο Νίκος Δένδιας έρθει στην Άγκυρα, θα συζητήσουμε επίσης τη συνάντηση του προέδρου μας Ταγίπ Ερντογάν με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Η ατζέντα των διερευνητικών

Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν γύρω στις 10:00 και έλαβαν χώρα στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης και της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Σεντάτ Ονάλ.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν θεσμοθετηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις, στις οποίες συμμετέχουν αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με επικεφαλής, από την Ελλάδα, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και από την Τουρκία, τον υφυπουργό Εξωτερικών.

Οι συνομιλίες εστιάστηκαν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Σχετικά Άρθρα