Λάβρος ο Βούτσις κατά Ε.Ε.για διακρίσεις στα πιστοποιητικά εμβολιασμού – Απάντηση της Ε.Ε.
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στη Σερβία το ενδεχόμενο να ισχύσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ΕΕ μόνο για όσους εμβολιάστηκαν με τα εγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) εμβόλια. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι μία τέτοια απόφαση θα αποτελούσε παραβίαση των βασικών αρχών της ΕΕ.
«Η αναγγελία για την θέσπιση Covid-διαβατηρίων με εμβόλια που είναι εγκεκριμένα στην ΕΕ είναι μια κακή και σκανδαλώδης απόφαση, που έρχεται σε αντίθεση με τις ύψιστες ευρωπαϊκές αξίες» σχολίασε ο Βούτσιτς για τα σερβικά ΜΜΕ, από το Μπαχρέιν όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε ακατανόητη την συμπεριφορά της ΕΕ και την πολιτική των διακρίσεων που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με ειρωνικό ύφος διερωτήθηκε: «Αλήθεια, πως σκέπτονται να απαγορεύσουν τα ταξίδια στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας ο οποίος εμβολιάστηκε με το κινέζικο εμβόλιο;».
Ανέφερε μάλιστα ότι εάν ληφθεί κάποια τέτοια απόφαση και ο ίδιος θα εμβολιαστεί με το κινέζικο εμβόλιο για να δει τις αντιδράσεις της ΕΕ όταν θα τον καλέσουν στις Βρυξέλλες για το διάλογο στο ζήτημα του Κοσόβου. «Αφού θέτουν τέτοιους περιορισμούς κι εγώ θα κάνω το κινέζικο εμβόλιο, και όταν θα με καλέσουν στις Βρυξέλλες δεν θα δεχτώ να κάνω PCR τεστ, ούτε να μου γίνει κάποια εξαίρεση. Αυτό σημαίνει: ξεχάστε τον διάλογο με την Πρίστινα» δήλωσε με έντονο ύφος ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Καταγγέλλει αδιαφορία για τα Δυτικά Βαλκάνια
Ο πρόεδρος της Σερβίας επέκρινε και την αδιαφορία που δείχνει η ΕΕ για το εμβολιασμό του πληθυσμού στα Δυτικά Βαλκάνια. «Δεν μας έδωσαν ούτε μία δόση εμβολίου και τώρα προχωρούν και στον αποκλεισμό των πολιτών της Σερβίας και ολόκληρης της περιοχής» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Προσπαθώντας δε να καθησυχάσει του πολίτες της Σερβίας που προγραμματίζουν τις διακοπές τους για το καλοκαίρι, όπως και τους τουριστικούς πράκτορες που ανησύχησαν, διαβεβαίωσε ότι κανένας πολίτης δεν θα στερηθεί του δικαιώματος να ταξιδέψει στο εξωτερικό. «Διαβεβαιώνω ότι όλοι όσοι επιθυμούν, θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Θα δημιουργήσουμε τόσα πολλά εργαστήρια μοριακού τεστ για την Covid που θα μπορέσουν όλοι μέσα σε 90 λεπτά να έχουν τα αποτελέσματα και να ταξιδέψουν».
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην δήλωση του για τα σερβικά ΜΜΕ τόνισε ότι οι απαγορεύσεις που προτίθεται να επιβάλει η ΕΕ για τους επισκέπτες από άλλες χώρες μπορεί να αποτελέσουν ευκαιρία για την Σερβία. «Καλώ τους Κινέζους, τους Ρώσους, τους Τούρκους, του Λατινοαμερικανούς, τους Αφρικανούς, τους πολίτες των χωρών της Μέσης Ανατολής που εμβολιάστηκαν με μη εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια να επισκεφθούν φέτος την Σερβία, που θα είναι πλέον η πιο ανοιχτή χώρα της Ευρώπης» τόνισε ο Βούτσιτς.
Για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού
Πάντως, η Επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον μιλώντας στο Euronews, επιβεβαίωσε ότι το πιστοποιητικό θα ισχύσει μόνο για τα εμβόλια Pfizer-Biontech, Astarzeneca, Moderna και Johnson & Johnson που εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και πως οι τελικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα ανακοινωθούν της 17η Μαρτίου
Ανακοίνωση της Ε.Ε. για τη διανομή εμβολίων
Στο απόηχο των καταγγελιών του Αυστριακού Προέδρου Κουρτς για την διανομή των εμβολίων και του αιτήματος για την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για τη διανομή εμβολίων η Ε.Ε. εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση:
«Η κατανομή δόσεων εμβολίων στο πλαίσιο των Προκαθορισμένων Συμφωνιών Αγοράς ακολούθησε μια διαφανή διαδικασία.
Η Επιτροπή συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών-μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους. Αυτή είναι η λύση που πρότεινε η Επιτροπή για όλες τις συμφωνίες προκαταβολικών αγορών. Είναι μια δίκαιη λύση, καθώς ο ιός προσβάλλει εξίσου παντού, σε όλα τα μέρη της ΕΕ.
Τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, εάν ένα κράτος-μέλος αποφασίσει να μην παραλάβει την αναλογική κατανομή του, οι δόσεις αναδιανέμονται μεταξύ των άλλων ενδιαφερόμενων κρατών μελών.
Τα κράτη-μέλη έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα για να τροποποιήσουν την αναλογική κατανομή που πρότεινε η Επιτροπή με βάση και τις 6 προσυμφωνίες αγοράς. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση».
Με πληροφορίες: ΑΜΠΕ, Euronews