Το “Στέμμα” κλονίζεται;- Το παρασκήνιο πίσω από μια συνέντευξη (εικόνες, vid)
Αν βρεις στο δρόμο ένα παλιό αυτοκίνητο, θωρακισμένο, από σίδερο που η βροχή και το κρύο έχουν κάνει πιο σκληρό και πιο ψυχρό και το κλωτσήσεις, όσο καλά παπούτσια και να φοράς θα θρυμματίσεις το πόδι σου. Και το νέας τεχνολογίας παπούτσι που αγόρασες ακριβά θα γεμίσει με αίματα. Και οι οικολογικές του ίνες θα χάσουν την λάμψη τους. Θα γίνουν ρετάλια. Το παλιό αυτοκίνητο θα «φορέσει» μία ακόμα πληγή, θα παραμείνει γκροτέσκα όμορφο, και παλιό αλλά θα αντέξει για μία ακόμα φορά. Κάπως έτσι μοιάζει συνοπτικά η συνέντευξη που έδωσε το ζεύγος του Πρίγκηπα – σε απόγνωση- Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ που όπως και στην σειρά δια της οποίας έγινε γνωστή, πάντα κουβαλάει τον πόνο ότι ήταν πλούσια, διαβαστερή αλλά νομική γραμματέας και όχι δικηγόρος.
Του Γιώργου Αλοίμονου
Συγχρόνως, το Παλάτι, παλεύοντας να δικαιολογήσει τον συμβολικό του ρόλο σε μια εποχή που την ιστορία την γράφουν οι influencers και πρωθυπουργοί γίνονται ακόμα και αυτοί που δεν σέβονται τους θεσμούς, για μία ακόμα φορά μεταπίπτει στιγμιαία από θεσμό σε ριαλιτι.
Η συνέντευξη όπως αναμένονταν προκάλεσε εκατομμύρια αντιδράσεις και αναταράξεις. Σε μια πρώτη αντίδραση, η Βασίλισσα Ελισαβετ αποδεικνύει ότι η εμπειρία πάντα είναι χρήσιμη στην διαχείριση κρίσης.
Δύο μέρες μετά από την συνέντευξη που εν μέσω πανδημίας είναι το αποδοτικότερο infotainment project της χρονιάς – μάλλον θα ξεπεράσει και το James Bond δεν έχει προβληθεί ακόμα.
Η επίσημη αντίδραση
Η βασίλισσα Ελισάβετ και η οικογένειά της δηλώνουν ότι στενοχωρήθηκαν, αφότου έμαθαν τις εμπειρίες που βίωσαν ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ, όπως αυτά αποκαλύφθηκαν στη συνέντευξη με την Όπρα Γουίνφρι.
Παράλληλα, η βασίλισσα Ελισάβετ αναφέρεται στην αποκάλυψη του ζεύγους πως μέλος της βασιλικής οικογένειας εξέφρασε επιφυλάξεις για τον μικρό Άρτσι, για το χρώμα του δέρματός του. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, το παλάτι θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα περί ρατσισμού που έθεσε το ζευγάρι. Αλλά θα τα αντιμετωπίσει γενικά, όπως γενικές είναι και οι κατηγορίες, χωρίς ονοματεπώνυμο. Όλους βολεύει έτσι.
- «Ολόκληρη η οικογένεια έχει λυπηθεί που έμαθε το πλήρες εύρος του πόσο δύσκολα ήταν τα τελευταία χρόνια για τον Χάρι και τη Μέγκαν. Τα ζητήματα που τέθηκαν, ιδίως εκείνο περί φυλετικών διακρίσεων, είναι ανησυχητικά. Αν και κάποιες αναμνήσεις ενδέχεται να ποικίλλουν, λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη και θα αντιμετωπιστούν από την οικογένεια κατ’ ιδίαν. Ο Χάρι, η Μέγκαν και ο Άρτσι θα παραμείνουν πάντα πολύ αγαπημένα μέλη της οικογένειας», καταλήγει η ανακοίνωση».
Κανένα άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν εχει τολμήσει να μιλήσει. Ούτε καν ο Κάρολος. Η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ μετά από μαραθώνιο συνομιλιών για την αντιμετώπιση της κρίσης, σε μια προσπάθεια να αντιδράσουν και να αποκρούσουν τις εμπρηστικές κατηγορίες που εξαπέλυσαν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ εναντίον του παλατιού.
Τι ειπώθηκε στην χρυσοφόρα συνέντευξη
Η Μέγκαν Μαρκλ ανάμεσα στα άλλα δήλωσε ότι ήθελε να αυτοκτονήσει.
- «Ντρεπόμουν να το πω εκείνη τη στιγμή και ντρεπόμουν να το παραδεχτώ στον Χάρι. Αλλά ήξερα ότι εάν δεν το έλεγα, τότε θα το έκανα», είπε. «Απλώς, δεν ήθελα πια να είμαι ζωντανή». Και συνέχισε: «Αυτό ήταν μια σαφής, πραγματική, τρομακτική και συνεχής σκέψη».
Η Μέγκαν Μαρκλ είπε πως πίστευε ότι «η λύση αυτή θα ήταν η καλύτερη για όλους».
Η δούκισσα του Σάσεξ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η βασιλική οικογένεια δεν ήθελε να χρίσει πρίγκιπα τον γιο της, Αρτσι, γιατί ανησυχούσε για το πόσο σκούρο θα ήταν το χρώμα δέρματος του γιου της, κατηγορώντας τους ανοιχτά για ρατσισμό. Τρομακτικό και αν ειπώθηκε και κυρίως αν υποστηρίχθηκε από αυτούς που έχουν την δύναμη των αποφάσεων. Ασχετο βέβαια ότι ο γιός της δεν θα γίνονταν αμέσως πρίγκηπας λόγω πρωτοκόλου που ισχύει εδώ και έναν αιώνα.
- Αν και δεν αποκάλυψε από ποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας διατυπώθηκαν αυτές οι «ανησυχίες», για να μην προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα (όπως τουλάχιστον σχολίασε), ανέφερε το περιστατικό και το πόσο την πλήγωσε η στάση αυτή.
Είπε μάλιστα πως της προκάλεσε «πόνο» η συμπεριφορά αυτή και κατηγόρησε το παλάτι ότι αρνήθηκε να παρέχει προστασία στον Αρτσι 24 ώρες το 24ωρο, όπως συμβαίνει με όλα τα βασιλικά μέλη. «Τους μήνες που ήμουν έγκυος, την ίδια ώρα είχαμε συζητήσεις (με τη βασιλική οικογένεια) του τύπου ”δεν θα του δώσουμε ασφάλεια, δεν θα πάρει κάποιον τίτλο”», και τόνισε ότι της εξέφρασαν ανοιχτά την ανησυχία τους για το χρώμα που θα είχε το παιδί.
«Κάποια στιγμή και το τι θα σήμαινε αυτό, ή το πώς θα έμοιαζε». Η Οπρα ως όφειλε ζήτησε να μάθει επισταμένως το όνομα του μέλους της βασιλικής οικογένειας που έκανε αυτό το ρατσιστικό σχόλιο, ωστόσο η Μέγκαν Μαρκλ δεν προχώρησε στην αποκάλυψη. Ίσως αυτό να είναι το αντικείμενο μιας επόμενης συνέντευξης.
Τα λεγόμενά της επιβεβαίωσε και ο πρίγκιπας Χάρι.
- «Δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλύψω τις συζητήσεις που έκανα με την οικογένειά μου για το θέμα του χρώματος του γιου μου. Εκείνη την εποχή, που έγιναν, ήμουν σε περίεργη θέση, σοκαρισμένος. Δεν αισθάνομαι άνετα να το συζητήσω δημόσια. Αλλά η ερώτηση τι χρώμα θα έχουν τα παιδιά μπήκε στο τραπέζι αμέσως μετά τον γάμο, πριν ακόμα η Μέγκαν Μαρκλ μείνει έγκυος», εξομολογήθηκε ο Χάρι.
Και μετά τις αιτιάσεις, οι δημοσκοπήσεις
Μετά τις αποκαλύψεις έρχεται η σειρά των δημοσκοπήσεων, δηλαδή των πολιτικών αποτελεσμάτων της κόντρας.
- Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov το 36% των ερωτηθέντων λέει ότι στηρίζει τη βασίλισσα Ελισάβετ και τη βασιλική οικογένεια, ενώ το 22% δηλώνει υπέρ της Αμερικανίδας πρώην ηθοποιού και του συζύγου της. Όμως, η στήριξη στον δούκα και τη δούκισσα του Σάσεξ είναι μεγαλύτερη στις ηλικίες 18-24 (48%) σε σύγκριση με τους άνω των 65 ετών (9%). Η ηλικιακή αυτή ομάδα (άνω των 65) λέει σε ποσοστό 55% ότι επιδοκιμάζει τη βασιλική οικογένεια έναντι 15% των μικρότερων σε ηλικία.
Στην σαφώς πολιτική διάσταση η δημοσκόπηση καταγράφει ότι το 38% των ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος έχει θετική γνώμη για το ζευγάρι έναντι 15%, που προτιμά τη βασιλική οικογένεια. Μεταξύ των Συντηρητικών, το 8% στηρίζει τη Μέγκαν και τον Χάρι, ενώ το 64% το Μπάκιγχαμ.
Η δημοσκόπηση του YouGov, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.600 ανθρώπων, και δείχνει ότι το ίδιο ποσοστό των ερωτηθέντων (32%) θεωρεί πως οι Σάσεξ έτυχαν δίκαιης μεταχείρισης ή άδικης μεταχείρισης από τη βασιλική οικογένεια. Ωστόσο, το 61% των 18-24 θεωρεί ότι η βρετανική βασιλική οικογένεια δεν τους συμπεριφέρθηκε ισότιμα, έναντι 15% στους άνω των 65 ετών.
Και τώρα τρέχουμε
Τον χορό αμέσως μετά έσυρε ο βρετανικός τύπος που στην πλειοψηφία του δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για όλα αυτά που συμβαίνουν με την Μαρπλ. Όσο και αν η καναδή ηθοποιός να «χρησιμοποιεί» το γάμο της, είναι γεγονός ότι ο Βρετανικός Τύπος είναι σκληρός, αήθης και εξοντωτικός.
Το απέδειξαν πολλές φορές και ειδικότερα με την Νταίνα. Δεν σεβάστηκαν την ιδιαιτερότητα του θεσμού και τον ανθρώπινο χαρακτήρα της Πριγκήπισσας Νταιάνα που έγινε βορά της δίψας τους για σκάνδαλα και των επιλογών της, με πρώτη αυτή του να παντρευτεί έναν άντρα που δεν την αγάπησε ποτέ αλλά και το γαϊτανάκι «προκλητικού βίου» για τα όρια του θεσμικού συντηρητισμού της Βασιλικής οικoγένειας.
- Οι λαικές tabloid θεσμικοί τιμητές ενός εθνικου που εύκολα γίνεται εθνικιστικό αναρωτιούνται «τι πήγαν και έκαναν;» ή «γιατί έπρεπε να το ζήσει αυτό;» αναφερόμενη στην Βασίλισσα.
- Οι πολιτικες εφημερίδες είναι πιο μετρημένες: μιλάνε για την μεγαλύτερη κρίση του θεσμού τα τελευταία 85 χρόνια και για μια ανεπανόρθωτη ζημιά. Ο λαϊκός γελωτοποιός, παρουσιαστής Πιερς Μοργκαν αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το πρωινάδικο αγγλικού τύπου που διευθύνει επειδή αμφισβήτησε την ερμηνεία Μέγκαν στην συνέντευξη.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι υποστηρικτική δήλωση εξέδωσε ο Λευκός Οίκος ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, χαμένος στον πολιτικό του φαύλο κύκλο παραμένει σιωπηλός.
Τα λεφτά είναι πολλά;
H τηλεθέαση έσπασε ταμεία ακόμα και στην Ελλάδα. Άλλωστε, τα σκάνδαλα και τα γαργαλιστικά πουλάνε.
Βρισκόμαστε στις μέρες που πολιτικοί συντάκτες κάνουν πολιτικές συνεντεύξεις με τον Ντάνο ή την Καίτη Γαρμπη. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα να δώσουμε ποσά. Ας πούμε ότι ήταν πολλά εκατομμύρια για όλους. Για την κα Οπρα, το CBS, το ζεύγος και σίγουρα τους «χορηγούς».
Εν τέλει
Τώρα το -ταραγμένο- Ηνωμένο Βασίλειο μετά το τοξικό Brexit, την ανικανότητα διαχείρισης του κορωνοϊού βρίσκεται και σε ένα θεσμικό σοκ. Ο θεσμός της Βασιλείας, ως και εγγυητής και άγραφο Σύνταγμα της χώρας κλυδωνίζεται αλλά δεν κινδυνεύει.
- Θα δυσκολευτεί για μία ακόμα φορά. Αλλά, όσοι κάνουν συγκρίσεις με το τραγικό τέλος της Νταϊάνα είναι επικίνδυνοι. Άλλωστε, το ξέρουμε καλά, ότι οι business που μοιάζουν με ελεγχόμενη προετοιμασμένη διαχείριση κρίσης στο εργαστήριο είναι και πιο κερδοφόρες και πιο επικίνδυνες.
Για μία ακόμα φορά η Βασίλισσα στα 94 έτη της, καλείται και να προστατέψει τον θεσμό που υπηρετεί – αν και έχει δεν μπορεί για πολλούς λόγους να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω- και την ίδια στιγμή να συγκρατήσει την άβουλη ορμή των αρρένων μελών της οικογένειας που δείχνουν να έχουν κάνει το θεσμό Survivor: o Κάρολος θέλει να γίνει Βασιλιάς αλλά ο χρόνος τελειώνει, ο Ουίλιαμ είναι ο μεγαλύτερος και θέλει να γίνει και αυτός Βασιλιάς ενώ ο Χαρι δεν μπορεί να ξεφύγει από το φαινότυπο του ταπεινού 2ου στην διαδοχή πάντα μετά τον Αδερφό του.
Και για να φέρουμε το βασιλικό δράμα στα μέτρα μας, αν οι Μέγκαν και Χάρι ήταν ήρωες στις Μέλισσες θα ήταν το ζεύγος Ασημίνα Νικηφόρος.
Αντι ήρωες πάντα ένα κλίκ πίσω άπο την πρώτη θέση και πάντα με θυμό που βολεύει αυτούς που τρέφουν και τρέφονται από την αναταραχή. Άλλωστε, πόσο φαιδρό είναι να ασχολούμαστε, εν τέλει, με την καριέρα της Μέγκαν όταν ο κορωνοϊός ακόμα σκοτώνει;