Η εισήγηση της 26ης Φεβρουαρίου για το lockdown: Τι “βλέπουν” οι λοιμωξιολόγοι, τι προσδοκά η κυβέρνηση
Η ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και θα συμπληρωθούν 15 ημέρες από την επιβολή της αυστηρής καραντίνας, είναι η ημερομηνία ορόσημο για την άρση του lockdown. Βασικές παράμετροι ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μ.Ε.Θ., ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και ο αριθμός ασθενών από μετάλλαξη του ιού.
Ειδικότερα για τις Μ.Ε.Θ. υπάρχει η εκτίμηση ότι η πίεση θα εκτονωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς παρατηρείται μια σταθεροποίηση όσον αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσδοκούν ότι δεν θα απαιτηθεί παράταση του lockdown και ότι από την 1η Μαρτίου θα ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο.
Ωστόσο καταλύτης των αποφάσεων θα είναι σε κάθε περίπτωση η εισήγηση της Επιτροπής στις 26 του μήνα.
Τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά. Η πίεση στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξάνεται καθώς τις τελευταίες 2 εβδομάδες αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των διασωληνωμένων και οι κενές κλίνες λιγοστεύουν.
Τα δεδομένα αυτή την ώρα «διχάζουν» τους επιστήμονες. Κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει μία μερική άρση και να ανοίξει την 1η Μαρτίου έστω ένα από τα δύο, το λιανεμπόριο ή τα σχολεία…
Κάποιοι άλλοι ωστόσο είναι της άποψης ότι είναι πιο ασφαλές να παραταθεί η καραντίνα για 1 εβδομάδα, δηλαδή ως τις 7 Μαρτίου. Το σκεπτικό είναι ότι η κατάσταση στην Αττική φαίνεται να είναι εύθραυστη και με ένα «στραβοπάτημα» υπάρχει ο κίνδυνος να εκτιναχθούν τα κρούσματα αλλά και οι ασθενείς που θα χρειάζονται κρεβάτι σε Μ.Ε.Θ..
Το κέντρο της Αθήνας συνεχίζει να είναι «καζάνι» καθώς σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση καταγράφηκαν 230 νέα κρούσματα, ενώ το σύνολο της Δυτικής Αττικής και ο Πειραιάς έχουν μπει σε τροχιά ανησυχίας με 164 και 109 κρούσματα αντίστοιχα.
Και παρότι τα ενεργά κρούσματα εμφανίζουν τάση σταθεροποίησης, από το σύνολο των 10.500 ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, τα 5.500 εντοπίζονται στην Αττική.
Για τη Θεσσαλονίκη, τα νέα είναι καλά καθώς υπάρχει σταθεροποίηση, ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι δεν είναι σε καμία περίπτωση καθησυχαστικοί καθώς επικρατούν τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, ενώ «καμπανάκι» σημαίνουν για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη στον Εύοσμο.
Σύμφωνα με την τελευταία εικόνα για τη βρετανική μετάλλαξη, εμφανίζεται επίσης μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας. Έχουν ήδη ανιχνευθεί περισσότερα από 760 κρούσματα σε 32 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας.
Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου έφερε αυστηρότερα μέτρα για αρκετές περιοχές, ενώ κάποιες «άκουσαν» τα καλά νέα της επιστροφής στην ομάδα των «πορτοκαλί».
Ειδικότερα, σε ολικό lockdown μπήκαν από τις 06:00 οι δήμοι Καλύμνου και Κορδελιού-Ευόσμου και συμπληρώνουν τη λίστα με τις περιοχές στο «βαθύ κόκκινο» μαζί με τις Αττική, Εύβοια (πλην Σκύρου), Μύκονο και Αχαΐα.
Επίσης από το πρωί του Σαββάτου εντάχθηκαν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, «κόκκινο» οι, Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, Δήμος Θάσου, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.