Με εντολή Γεννηματά καλούνται για εξηγήσεις (Εθνική Οδός-“Μήδεια”) Χρυσοχοϊδης και άλλοι υπουργοί- Ηχηρή διαφωνία Λοβέρδου-Βαθαίνει το σχίσμα
Συνθήκες εμφύλιας διαμάχης -ως εικόνα από το …μέλλον- δημιουργούνται στο ΚΙΝ.ΑΛ μετά την απόφαση της ηγεσίας να εγκαλέσει και κοινοβουλευτικά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το αυθαίρετο κλείσιμο της Εθνικής Οδού εξαιτίας της “Μήδειας”. Την κλήση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην Βουλή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις ζητούν 7 βουλευτές το ΚΙΝ.ΑΛ. Μία κίνηση που εκτός από κοινοβουλευτική, έχει και πολιτική σημασία, μετά την πολιτική στήριξη που παρείχε ο Ανδρέας Λοβέρδος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ο τελευταίος, ωστόσο, δεν υπογράφει την σχετική ανακοίνωση και διαχωρίζει τη θέση του ταυτιζόμενος με την κυβέρνηση. Είναι προφανές, πλέον, πως αργά αλλά σταθερά οι δρόμοι της Φώφης Γεννηματά και του διεκδικητή της ηγεσίας Ανδρέα Λοβέρδου χωρίζουν και αντανακλούν και το πρόσημο που θέλει καθένας εκ των δύο να δώσει στο κόμμα.
Οι 7 βουλευτές ζητούν την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης της Βουλής ενώ πρώτο στην λίστα των υπουργών βάζουν τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Όπως αναφέρουν «ζητούμε την άμεση πρόσκληση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργού Εσωτερικών, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και του Περιφερειάρχη Αττικής, σε έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή για τις ενέργειες και παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού κατά τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας».
Την πρόταση κατέθεσαν οι βουλευτές Γεώργιος Καμίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαράλαμπος Καστανίδης, Ευαγγελία Λιακούλη, Χρήστος Γκόκας, Γεώργιος Αρβανιτίδης και Βασίλειος Κεγκέρογλου. Δηλαδή ανάμεσα στους υπογράφοντες βουλευτές δεν περιλαμβάνεται ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Στην επιστολή τους οι 7 βουλευτές επισημαίνουν ότι ,»παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις αλλά και τις διαβεβαιώσεις για τον βαθμό ετοιμότητάς της, η Κυβέρνηση αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά αδύναμη και ανεπαρκής. Επί δύο ημέρες, η Πολιτική Προστασία παρακολουθούσε τα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά να παρεμβαίνει, αρκούμενη στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας».
Προσθέτουν πως «η λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης με τη συνδρομή και των ενόπλων δυνάμεων δεν συνέβη παρά μόνο το βράδυ της δεύτερης ημέρας εκδήλωσης του φαινομένου και ενώ πλέον τα προβλήματα κυκλοφορίας, ηλεκτροδότησης και υδροδότησης να έχουν πλέον συσσωρευθεί. Ως συνέπεια της ολιγωρίας, 250.000 νοικοκυριά έμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε κάποιες περιοχές μάλιστα για περισσότερο από σαράντα οκτώ ώρες (!), ενώ πολλές χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς νερό για δώδεκα ώρες. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, η αποκατάσταση των ζημιών του ελλιπώς συντηρημένου δικτύου εκκρεμεί ακόμη»