Κλίμα πίεσης στη ΝΔ ενόψει μνημονίων με τη Β. Μακεδονία – Ντόρα εναντίον Σαμαρά και στην μέση ο Μητσοτάκης – Ο ρόλος των “καραμανλικών”
Αναβρασμός επικρατεί στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, μετά την ευθεία αμφισβήτηση του Αντώνη Σαμαρά για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ενοχλήθηκε από την κριτική που του άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε την τακτική των χαμηλών τόνων με στόχο να ξεχαστεί το θέμα και να φύγει σύντομα από την επικαιρότητα.
Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έπραξε το ίδιο και επιτέθηκε δύο φορές μέσα σε ένα 24ωρο στον Αντώνη Σαμαρά.
Η αρχή έγινε στο Action24 «Χλωμό, πολύ χλωμό να διαφοροποιηθεί βουλευτής. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι και να καταλάβουμε ότι ζούμε στο 2021 με τα δεδομένα δημοσκοπικά στοιχεία» είπε η βουλευτής της ΝΔ όταν ρωτήθηκε αν θα καταψηφίσουν και άλλοι τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία.
Η συνέχεια από την Ντόρα Μπακογιάννη δόθηκε μέσα από την συχνότητα του ΣΚΑΙ «Όταν ήταν πρωθυπουργός, οι διερευνητικές επαφές προχωρούσαν κανονικά».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι βολές που εξαπέλυσε η πρώην υπουργός δεν τις επιθυμούσε το Μαξίμου, που ήθελε να λήξει το ζήτημα άμεσα, χωρίς να δοθεί καμία συνέχεια. Μάλιστα διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι υπήρξε συνεννόηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη. Οι συζητήσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι έντονες καθώς ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να έχει βουλευτές αλλά κυβερνητικά στελέχη που πρόσκεινται σε αυτόν.
- Τα μηνύματα δυσαρέσκειας από τον πρώην πρωθυπουργό για τους χειρισμούς των εθνικών θεμάτων είχαν φτάσει στο Μαξίμου μία εβδομάδα πριν από την συνέντευξη, όταν ανήμερα της ονομαστική εορτής του Αντώνη Σαμαρά αρκετά στελέχη και βουλευτές επικοινώνησαν μαζί του για να του ευχηθούν.
Επίσης στο στόχαστρο του Μεσσήνιου πολιτικού έχει μπει για τα καλά ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον οποίο οι σχέσεις τους ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα ξεχάσει την αμφισβήτηση που δέχθηκε από τον Νίκο Δένδια, όταν η ΝΔ έχασε τις εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην κυβέρνηση που παίζουν καθυστερήσεις και αποφεύγουν να φέρουν τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, δεν ανησυχούν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καθώς γνωρίζουν πως θα έχουν σίγουρα την στήριξη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις να μην υπάρξει κομματική πειθαρχία καθώς υπάρχουν πιέσεις και από βουλευτές από την Βόρεια Ελλάδα που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια κατά της «Συμφωνίας των Πρεσπών».
- Το βέβαιο είναι πως θα κρατήσουν επικοινωνιακά τους τόνους ιδιαιτέρως χαμηλά προκειμένου να μην υπάρξει ζήτημα στην συνοχή της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας και εκτιμούν πως δεν θα ακολουθήσει κανένας βουλευτής τον Αντώνη Σαμαρά.
Μέσα που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό προσπαθούν να παρακινήσουν την καραμανλική πτέρυγα να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και να βγει μπροστά κάτι όμως που δεν πρόκειται να κάνει η Παναγή Κυριακού που αναμένει με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τότε ενδεχομένως να παρέμβει.
Άλλωστε οι σχέσεις μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά παραμένουν ψυχρές και δύσκολα το γυαλί ανάμεσα στους δύο πρώην πρωθυπουργούς μπορεί να ξανακολλήσει.